1.7 Juta Kereta Perodua dan Toyota di Malaysia dilepaskan selepas skandal keselamatan: tiada penarikan balik diperlukan

Diterbikan oleh pada
Berita baik untuk pemandu Malaysia! Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) telah mengesahkan bahawa 1.7 juta kenderaan Perodua dan Toyota yang sebelum ini dikaitkan dengan skandal ujian keselamatan Daihatsu adalah selamat. Ini bermakna tiada penarikan balik untuk kereta-kereta ini.

Pada akhir tahun lepas, Daihatsu, sebuah pengeluar kereta Jepun yang sebahagiannya dimiliki oleh Toyota, terlibat dalam skandal yang melibatkan "ketidakteraturan prosedur" semasa ujian keselamatan. Ini menimbulkan kebimbangan tentang keselamatan model Perodua dan Toyota di Malaysia yang berasaskan reka bentuk Daihatsu.

Berikutan skandal tersebut, pihak berkuasa Malaysia bertindak dengan pantas. JPJ telah menjalankan kajian menyeluruh dan menguji semula model Perodua dan Toyota yang terlibat. Pengujian semula ini melibatkan pelbagai ujian untuk memastikan kenderaan tersebut mematuhi peraturan keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pemeriksaan dan program pengujian semula JPJ yang teliti menyimpulkan bahawa semua model Perodua dan Toyota yang terlibat memenuhi standard keselamatan PBB yang diperlukan. Ini adalah hasil yang positif untuk pemandu Malaysia yang bimbang tentang keselamatan kenderaan mereka.

Jika anda pemilik Perodua atau Toyota di Malaysia dan ingin maklumat lanjut tentang proses pengujian semula atau keputusan khusus untuk model kereta anda, anda boleh merujuk kepada laporan JPJ (maklumat lanjut boleh didapati atas permintaan).

Berita ini memberikan ketenangan hati kepada pemilik kenderaan Perodua dan Toyota yang terlibat di Malaysia. Komitmen JPJ terhadap keselamatan dan proses penyiasatan mereka yang teliti telah memastikan bahawa kereta-kereta ini memenuhi standard keselamatan yang diperlukan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Adakah kenderaan elektrik (EV) lebih mudah terbakar di Malaysia? menangani kebimbangan

0 Comments