Polis rampas peserta perlumbaan Genting Touge dalam sekatan mendadak di Lebuhraya Karak

Diterbikan oleh pada

Kuala Lumpur, Malaysia - Dalam usaha menangani perlumbaan haram, pihak berkuasa Malaysia telah menjalankan sekatan mendadak di Lebuh Raya Karak, dengan menumpu khusus kepada pemandu kenderaan yang dikenali sebagai peserta "Genting Touge".

Operasi bersama yang dikenali sebagai Ops Samseng Jalanan melibatkan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman (JSPT), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), dan Agensi Anti-Dadah Kebangsaan (AADK). Sekatan mendadak ini, yang dilaporkan oleh New Straits Times, berlaku pada hari Ahad, 26 Mei 2024, jam 7:00 pagi di Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak.

Lokasi sekatan jalan raya ini adalah strategik. Stesen BHPetrol di arah timur, selepas plaza tol Gombak, merupakan tempat berkumpul yang popular bagi peminat Genting Touge. Rakaman dari media sosial menunjukkan pegawai penguatkuasa menghentikan semua pemandu di stesen tersebut dan menjalankan pemeriksaan kenderaan.

Taktik mendadak ini terbukti berkesan. Menurut laporan, banyak kenderaan cuba membuat pusingan U atau memandu bertentangan dengan arah untuk mengelakkan sekatan jalan raya, hanya untuk mendapati sekatan lain di belakang mereka. Operasi ini mengakibatkan 28 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan trafik. Tambahan pula, terdapat beberapa penahanan dan beberapa kenderaan dirampas kerana gagal mematuhi peraturan keselamatan atau kerana mempunyai pengubahsuaian haram.

Genting Touge merujuk kepada perlumbaan kenderaan dan motosikal di sepanjang jalan berliku yang menuju ke pusat peranginan Genting Highlands. Perlumbaan ini membawa risiko keselamatan yang besar kepada peserta dan pengguna jalan lain. Ops Samseng Jalanan menekankan komitmen pihak berkuasa Malaysia dalam mengawal tingkah laku memandu yang berbahaya dan memastikan keselamatan jalan raya.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Adakah kenderaan elektrik (EV) lebih mudah terbakar di Malaysia? menangani kebimbangan

0 Comments