Panggilan balik gandar belakang Chery Omoda 5 hampir selesai, JPJ pantau rapat

Diterbikan oleh pada
Kementerian Pengangkutan (JPJ) sedang memantau dengan aktif kemajuan latihan panggilan balik Chery Malaysia yang melibatkan isu gandar belakang yang berpotensi menjejaskan model Omoda 5. Sehingga semalam, panggilan balik ini dilaporkan sudah mencapai 96% selesai, dengan hanya 25 kenderaan lagi yang masih perlu diperiksa.

Panggilan balik ini berpunca daripada kecacatan pengeluaran yang melibatkan mesin kimpalan yang tidak dikalibrasi dengan betul semasa proses pengeluaran. Isu ini berpotensi menyebabkan kegagalan gandar belakang, menimbulkan risiko keselamatan kepada pemandu. Kementerian telah memulakan hubungan dengan Chery Malaysia pada 2 Mei untuk memastikan penyiasatan yang menyeluruh dan menangani sebarang kebimbangan.

Chery Malaysia telah proaktif dalam menghubungi semua 600 pemilik Omoda 5 yang berpotensi terjejas. Syarikat ini menjangkakan untuk menyelesaikan proses panggilan balik ini menjelang akhir Jun 2024. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa Chery secara sukarela mengatur pertemuan untuk memberi taklimat kepada Kementerian mengenai punca isu tersebut dan proses panggilan balik yang dilaksanakan.

Ini bukanlah satu-satunya insiden baru-baru ini di mana Chery mengeluarkan panggilan balik di Asia Tenggara akibat masalah kimpalan. Latihan serupa telah dijalankan di Indonesia untuk 420 unit Omoda 5 dan di Filipina untuk 90 kenderaan Tiggo 5X Pro.

Pemilik kereta dinasihatkan untuk memeriksa sama ada Omoda 5 mereka termasuk dalam panggilan balik dengan menghubungi pusat servis Chery terdekat atau melayari laman web rasmi syarikat untuk maklumat lanjut.

0 Comments