Malaysia memulakan reformasi subsidi bahan bakar: harga diesel melonjak 56%

Diterbikan oleh pada
Harga diesel di Malaysia melonjak sebanyak 56% semalaman, menandakan permulaan program rasionalisasi subsidi bahan bakar kerajaan. Perubahan ketara ini berkuatkuasa pada 10 Jun 2024.

Apa yang Berubah?

Sebelum ini dihadkan pada RM2.15 seliter sejak Februari 2021, harga diesel kini diapungkan, bermakna ia akan berubah mengikut harga pasaran global. Harga baru untuk diesel ialah RM3.35 seliter, peningkatan yang ketara sebanyak RM1.20. Mengapa Berubah?

Kerajaan bertujuan mencapai beberapa matlamat dengan pembaharuan ini:

Mengurangkan beban fiskal: Subsidi bahan bakar telah membebankan bajet Malaysia. Perubahan ini bertujuan mengurangkan beban tersebut. Meningkatkan kecekapan bahan bakar: Harga yang lebih tinggi mungkin mendorong pengguna untuk lebih berhemat dalam penggunaan bahan bakar dan mencari kenderaan yang lebih cekap bahan bakar. Subsidi bersasar: Kerajaan mungkin melaksanakan subsidi bersasar pada masa hadapan untuk memastikan pengguna penting tidak terkesan secara tidak seimbang.

 Apa yang Dijangkakan?

Kesan paling ketara akan dirasai oleh sektor yang bergantung pada diesel, seperti pengangkutan (bas, lori) dan industri (pembuatan, pertanian). Pengguna mungkin melihat peningkatan dalam kos pengangkutan disebabkan oleh kemungkinan kenaikan tambang. Melihat Ke Hadapan

Kerajaan telah memberi jaminan bahawa rasionalisasi subsidi akan dilaksanakan dengan berhati-hati. Masih belum dapat dipastikan bagaimana pembaharuan ini akan menjejaskan ekonomi Malaysia dan masyarakat dalam jangka masa panjang.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Bagaimana teknologi merevolusikan keselamatan jalan raya di Malaysia

0 Comments