Panduan Motoris mengenai 5 Tanda Amaran Anda Perlukan Penggantian Bateri dalam Malaysia!

Diterbikan oleh pada

Bateri kereta yang sihat adalah penting untuk pengalaman pemanduan yang lancar dalam iklim panas dan lembap di Malaysia. Tetapi seperti mana-mana bahagian kereta, bateri akan mengalami kehausan dari masa ke masa. Bateri yang lemah boleh menyebabkan anda terkandas di tepi jalan, jadi adalah penting untuk menyedari tanda-tanda amaran. Berikut adalah 5 tanda bahawa bateri kereta anda perlu diganti di Malaysia:

1. Engkol Enjin Perlahan 

Ini adalah gejala biasa bateri yang lemah. Apabila anda memutar kunci, enjin berputar dengan perlahan atau mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk dihidupkan. Ini kerana bateri tidak mempunyai kuasa yang mencukupi untuk memutar enjin dengan cepat.

2. Lampu Malap atau Berkelip

Jika lampu depan, lampu dalaman, atau lampu papan pemuka kelihatan lebih malap daripada biasa, ini mungkin tanda bateri yang lemah. Bateri bertanggungjawab untuk membekalkan kuasa kepada semua komponen elektrik dalam kereta anda, dan bateri yang lemah tidak akan dapat memberikan kuasa yang mencukupi untuk ia berfungsi dengan baik.

3. Lampu Amaran Bateri

Kebanyakan kereta moden mempunyai lampu amaran di papan pemuka yang akan menyala jika terdapat masalah dengan bateri atau sistem pengecasan. Ini adalah tanda jelas bahawa anda perlu memeriksa bateri anda oleh mekanik.

4. Bateri Membengkak atau Bocor

Jika kotak bateri kelihatan membengkak atau kembung, ini adalah tanda kerosakan dalaman dan perlu diganti segera. Bateri yang bocor juga boleh berbahaya kerana asid bateri boleh menghakis komponen logam dalam ruang enjin anda.

5. Umur Bateri Lanjut

Walaupun bateri anda tidak menunjukkan sebarang simptom di atas, adalah idea yang baik untuk menggantinya jika ia lebih daripada lima tahun. Dalam iklim panas di Malaysia, bateri cenderung mempunyai jangka hayat yang lebih pendek berbanding negara-negara yang lebih sejuk.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Kereta yang anda tidak tahu meminjam enjin mereka

0 Comments