Persatuan Pelancongan Malaysia mendesak kerajaan untuk melaksanakan subsidi diesel bagi pengendali van dan bas pelancong.

Diterbikan oleh pada
Industri pelancongan Malaysia menghadapi cabaran yang besar disebabkan oleh kenaikan harga diesel. Persatuan Pelancongan Malaysia (MTF) menyeru kerajaan untuk melaksanakan mekanisme subsidi diesel untuk membantu pengendali van dan bas pelancong menangani cabaran ini.

Mengapa kegentingan ini?

Menurut presiden MTF, Datuk Tan Kok Liang, harga diesel yang tidak stabil telah memberi kesan besar kepada pengendali pelancongan yang sudah bergelut dengan persaingan sengit. Kenaikan kos ini tidak dapat dengan mudah dikenakan kepada pelancong kerana kontrak yang sedia ada dan pasaran yang peka terhadap harga seperti ASEAN dan China.

Cadangan MTF:

MTF mencadangkan pendekatan dua hala untuk menyokong industri ini:

Pelan Perluasan Subsidi: Memanjangkan kadar subsidi diesel sebelum ini sebanyak RM2.15 setiap liter untuk pengendali van dan bas pelancong sehingga 31 Mac 2025.

Sistem Kuota: Melaksanakan kuota minimum 3,000 liter diesel subsidi setiap kenderaan sebulan.

Manfaat Subsidi:

Bantuan Kewangan: Mengurangkan beban kewangan yang ditanggung pengendali pelancongan akibat kenaikan kos diesel. Stabiliti Industri: Memberi masa kepada pengendali untuk menyesuaikan diri dengan struktur harga baru. Kelebihan Bersaing: Menyokong pakej pelancongan Malaysia agar kekal bersaing di pasaran serantau dan global. Pertumbuhan Pelancongan: Menyokong matlamat kerajaan untuk menarik 35.6 juta pelancong asing menjelang Mac 2025.

Impak ke atas Industri Pelancongan Malaysia:

Industri pelancongan Malaysia adalah penyumbang utama kepada ekonomi. Dengan menyokong pengendali van dan bas pelancongan, kerajaan dapat memastikan operasi yang lancar dan pertumbuhan berterusan industri ini.

Melangkah Ke Hadapan:

Kerajaan Malaysia kini sedang menimbang cadangan MTF ini. Sama ada subsidi diesel akan dilaksanakan atau tidak masih dalam proses penilaian. Walau bagaimanapun, inisiatif MTF ini menonjolkan cabaran yang dihadapi industri pelancongan dan keperluan untuk penyelesaian yang berpotensi.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Kelulusan segera untuk permohonan lengkap yang dihantar oleh mereka yang layak untuk subsidi Diesel SKDS

0 Comments