SKDS 2.0: bayaran balik subsidi Diesel kini dibuka untuk perniagaan logistik yang diluluskan

Diterbikan oleh pada


Berita baik! Kerajaan Malaysia telah mengumumkan bahawa permohonan untuk tuntutan balik subsidi kini dibuka mulai 1 Julai 2024. Artikel ini menyediakan panduan ringkas untuk perniagaan logistik yang layak mengenai cara untuk menuntut balik subsidi diesel SKDS 2.0 mereka.

Apa itu SKDS 2.0?

Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi 2.0 (SKDS 2.0) adalah program oleh kerajaan Malaysia yang menawarkan subsidi ke atas bahan api diesel untuk kenderaan logistik yang diluluskan. Program ini bertujuan untuk mengurangkan beban kewangan industri logistik akibat peningkatan kos bahan api.

Siapa yang Layak untuk Tuntutan Balik Subsidi Diesel SKDS 2.0?

Subsidi diesel SKDS 2.0 hanya tersedia untuk pemilik kenderaan logistik yang permohonannya di bawah program ini telah diluluskan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) pada atau sebelum 30 Jun 2024. Selain itu, pemohon mesti belum menerima kad armada SKDS 2.0 mereka.

Cara Menuntut Balik Subsidi Diesel SKDS 2.0

Berikut adalah panduan langkah demi langkah:

  1. Pastikan Permohonan Anda Diluluskan: Sahkan bahawa permohonan anda untuk program SKDS 2.0 telah diluluskan oleh KPDN pada atau sebelum 30 Jun 2024.

  2. Hantar Permohonan Kad Armada: Jika belum, hantar permohonan anda untuk kad armada SKDS 2.0 kepada pengendali stesen minyak yang mengambil bahagian pada atau sebelum 15 Julai 2024.

  3. Tuntut Balik Subsidi Diesel Anda: Mulai 1 Julai 2024, anda boleh mengemukakan tuntutan untuk balik subsidi diesel melalui portal Budi Madani. Laman web Budi Madani

Apa yang Boleh Dituntut di Bawah Tuntutan Balik Subsidi Diesel SKDS 2.0?

Pemohon yang berjaya boleh mendapatkan bayaran balik bagi perbezaan harga antara harga pasaran semasa diesel dan kadar subsidi SKDS 2.0. Sehingga 1 Julai 2024, harga pasaran semasa adalah sekitar RM3.35 seliter, manakala kadar subsidi SKDS 2.0 adalah RM2.15 seliter.

Had Tuntutan Balik

  1. Tuntutan adalah Sah untuk Pembelian Diesel sejak 10 Jun 2024.

  2. Terdapat Had Bulanan pada Jumlah Volume Diesel yang Boleh Dituntut: Had tertentu akan ditentukan oleh Kementerian dan dinyatakan dalam jadual program.

Tetap Berinformasi

Untuk maklumat lanjut dan kemas kini terkini mengenai program SKDS 2.0, rujuk kepada sumber rasmi dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN).

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Kelulusan segera untuk permohonan lengkap yang dihantar oleh mereka yang layak untuk subsidi Diesel SKDS

0 Comments