Koenigsegg Jesko Absolut memecahkan rekod 0-400-0 km/j pada 27.83 saat

Diterbikan oleh pada
Koenigsegg sekali lagi telah mentakrifkan semula pecutan yang memukau, dengan Jesko Absolut mencapai rekod baharu 0-400 kilometer sejam (km/j) hanya dalam 27.83 saat. Pencapaian luar biasa ini, yang dicapai pada penghujung Jun 2024, mengatasi rekod sebelumnya iaitu 28.81 saat yang dibuat oleh Koenigsegg Regera pada tahun 2023.

Larian rekod Jesko Absolut ini bukan sekadar mengurangkan milisaat. Kereta ini juga menetapkan penanda aras baharu untuk pecutan 0-400 km/j (18.82 saat) dan larian 0-250 mph (19.20 saat), sekali gus mengukuhkan kedudukannya sebagai salah satu kereta produksi terpantas di dunia.

Aerodinamik untuk Kelajuan Ekstrem

Prestasi rekod Jesko Absolut ini boleh dikaitkan sebahagiannya dengan reka bentuk aerodinamiknya. Berbeza dengan saudara trek-fokusnya, Jesko, Absolut mengutamakan kestabilan kelajuan tinggi berbanding daya turun. Ini terbukti dalam reka bentuk badan yang anggun dan rendah seret, dengan pekali seret hanya 0.278. Tumpuan kepada penstrukturan ini menghasilkan rintangan angin yang kurang, membolehkan kereta mencapai kelajuan luar biasa dengan rintangan aerodinamik yang minimum.

Kuasa di Sebalik Rekod

Di bawah bonet Jesko Absolut terdapat enjin 5.0 liter V8 twin-turbocharged yang hebat. Apabila diisi dengan bahan api bio E85, kuasa ini menghasilkan 1600 tenaga kuda yang mengagumkan. Kuasa yang besar ini, digabungkan dengan pembinaan kereta yang ringan dan aerodinamik yang licin, memacu Jesko Absolut ke kelajuan yang memecahkan rekod.

Larian Rekod dengan Pengubahsuaian Minimum

Untuk percubaan rekod, Koenigsegg mengekalkan Jesko Absolut kebanyakannya dalam konfigurasi stoknya. Pengubahsuaian yang dilakukan hanyalah sangkar gulung untuk keselamatan pemandu dan kerusi pilihan pemandu daripada Koenigsegg One:1. Ini menekankan potensi semulajadi kereta ini untuk prestasi ekstrem tanpa pengubahsuaian yang meluas.

Larian rekod Koenigsegg Jesko Absolut adalah bukti kepada usaha tanpa henti pembuat kereta Sweden ini untuk mencapai kelajuan dan inovasi. Pencapaian yang luar biasa ini mendorong batasan apa yang mungkin untuk kereta produksi, meninggalkan persaingan jauh di belakang.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Kelulusan segera untuk permohonan lengkap yang dihantar oleh mereka yang layak untuk subsidi Diesel SKDS

0 Comments