10 Tabiat Buruk Yang Boleh Merosakkan Kereta Anda

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1639030798249 Old School Beemer Featured(Kredit foto: Pexels)

Berikut ialah 10 tabiat buruk memandu yang harus anda elakkan jika anda benar-benar menghargai kedua-dua kereta dan dompet anda. Ikuti petua ini jika anda mahu kenderaan anda bertahan selama mungkin.

Tidak kira apa tahap kemahiran memandu kita, semua orang pasti ada sekurang-kurangnya satu tabiat buruk yang mungkin menjejaskan situasi di  jalan raya atau kesihatan dan perbelanjaan demi kereta kita. 

Untuk membantu anda mengelakkan dari sering harus ke bengkel, kami telah menyenaraikan 10 tabiat buruk memandu yang merosakkan kenderaan anda. Tabiat-tabiat tersebut adalah seperti berikut.


1. Tangki Petrol Anda Sentiasa Ringan

Editors%2 Fimages%2 F1639030872331 Topping Up Petrol(Kredit foto: Pexels)

Adakah anda mempunyai tabiat hanya mengepam beberapa liter sahaja setiap masa? Jika anda berbuat demikian, anda mungkin mahu mengeluarkan lebih banyak Ringgit pada kali seterusnya anda mengepam gas. 

Walaupun kereta anda akan menjadi lebih ringan, dan seterusnya, membakar lebih sedikit bahan api, memandu dengan hanya beberapa liter petrol sebenarnya boleh merosakkan sistem bahan api kereta anda.

Sekiranya anda tidak tahu, kotoran dan karatan boleh berkumpul di dalam tangki petrol anda, dan ia boleh memasuki sistem bahan api kereta anda dan menyekat penapis bahan apinya jika paras petrol kereta anda turun terlalu rendah.

Jika anda ingin mengelakkan lawatan mekanik yang tidak perlu, sebaiknya isikanlah tangki petrol anda sekurang-kurangnya hingga ke separuh aras.


2. Pecutan Dan Brek Yang Mendadak

Editors%2 Fimages%2 F1639030927326 Car Zooming By(Kredit foto: Pexels)

Melainkan anda berada di Lebuhraya Utara-Selatan dan sedang cuba memotong kereta lain yang dipandu laju, tidak ada keperluan untuk memecut dengan kuat. Terutama apabila anda berada di bandar di mana terdapat lampu isyarat hanya beberapa ratus meter di antara satu sama lain. Buat apa kamu nak memecut dengan kuat hanya untuk dipaksa menyekat brek di simpang seterusnya?

Dengan berbuat demikian, anda bukan sahaja membakar petrol lebih cepat daripada biasa dengan pecutan anda yang tidak perlu, anda juga menghauskan pad brek anda lebih cepat daripada biasa apabila anda menekan brek dengan kuat. Jika kamu menyifatkan jiwa pelumba laju, cuma ingat bahawa dompet andalah yang dikorbankan di bengkel nanti.


3. Muatan Lebihan Atas Kereta Anda

Editors%2 Fimages%2 F1639031021712 Loading Items Into Car(Kredit foto: Pexels)

Tahukah anda bahawa setiap kereta mempunyai berat muatan maksimum? Jika anda melampaui had berat, akan ada tekanan yang tidak perlu yang membebankan penggantungan dan brek kereta anda. Kereta anda juga membakar lebih banyak bahan api apabila ia terlalu dibebankan.

Jadi, jika terdapat sesuatu yang berat di dalam kereta anda yang anda tidak perlukan pada pemanduan seterusnya, anda patut meninggalkannya sahaja di rumah.


4. Menggunakan Anjakan Gear sebagai Tempat Rehat Tangan

Editors%2 Fimages%2 F1639031074988 Gear Stick(Kredit foto: Pexels)

Melainkan anda memandu kereta manual dan perlu sentiasa menukar gear, anda tidak sepatutnya berehat atau meletakkan tangan anda pada batang gear. Dengan berbuat demikian bermakna terdapat berat tambahan pada fork rilis anda, menyebabkan kehausan dalaman yang boleh dielakkan.

Untuk mengelakkan perkara itu daripada berlaku, anda patut meletakkan kedua-dua tangan pada stereng atau meletakkan lengan anda pada tempat letak tangan.


5. Meligatkan Enjin Sejuk

Editors%2 Fimages%2 F1639031206477 Toyota Car Engine(Kredit foto: Pexels)

Tabiat baik yang boleh anda tanam adalah untuk menunggu seminit atau dua minit selepas menghidupkan kereta sebelum memandu apabila anda tidak tergesa-gesa.Meligatkan enjin anda semasa ia memanas bukanlah idea yang baik kerana anda menyebabkan perubahan suhu mendadak dalam enjin anda, merosakkan bahagian enjin dalaman yang tidak berpeluang untuk dilincirkan dengan minyak.

Anggap kereta anda sebagai seorang manusia yang disayangi, bersabar dengannya dan beri sedikit masa untuk memanaskan badannya!


6. Beralih dari Drive ke Undur Sebelum Berhenti (Dan Sebaliknya)

Tabiat biasa kebanyakan pemandu adalah mengalihkan kereta mereka dari pemanduan ke undur (dan sebaliknya) sebelum berhenti sepenuhnya apabila parkir selari.

Jaga kereta anda dengan lebih baik dengan berhenti sepenuhnya sebelum menukar gear.


7. Tidak Memakai Brek Kecemasan Apabila Diparkir

Editors%2 Fimages%2 F1639031452656 Using Handbrake(Kredit foto: Insurance2Drive)

Jika anda tidak menggunakan brek kecemasan semasa kereta anda diparkir, keseluruhan berat kereta anda akan berada pada pawl letak kereta.Terletak di dalam kereta automatik, pawl letak kereta ialah komponen logam kecil yang mengunci transmisi kereta dan menghentikan roda pemacu daripada berpusing. Jika pawl letak kereta menjadi haus, ia pada asasnya menjadikan peralatan letak kereta yang tidak berguna.

Mulai sekarang, jangan lupa gunakan brek kecemasan anda semasa meletak kenderaan, tanpa mengira tempohnya.


8. Menekan Klac di Lampu Isyarat

Editors%2 Fimages%2 F1639031604611 Car Pedals(Kredit foto: Pixabay)

Hanya berkenaan untuk kereta manual, menekan klac semasa pegun boleh merosakkan transmisi kenderaan anda. Apabila anda memijak pedal klac, berat kaki anda menyebabkan tekanan yang tidak perlu pada plat tekanan dan drag laher kereta. Ia juga mungkin menyebabkan kerosakan pada transmisi yang tidak dapat dipulihkan jika klac dipegang terlalu lama.

Sebaliknya, anda harus membiarkan kereta anda dalam keadaan neutral dan gunakan brek tangan sehingga anda bersedia untuk bergerak.


9. Bergantung pada Brek Kereta Apabila Menuruni Bukit

Editors%2 Fimages%2 F1639032009962 Hilly Terain(Kredit foto: Pexels)

Daripada bergantung pada brek anda semasa menuruni bukit, anda patut menggunakan gear yang lebih rendah dan bergantung pada enjin brek. Cara ini akan mengurangkan kesan haus dan lusuh atas brek pad anda dan menjimatkan wang yang sebaliknya mungkin digunakkan untuk menggantikannya.

Jika anda benar-benar perlu brek semasa menuruni bukit, cuba brek perlahan dan lepaskan pedal brek sekali-sekala untuk mengawal suhunya.


10. Mengabaikan Lampu Amaran dalam Kereta Anda

Editors%2 Fimages%2 F1639032125677 Dashboard Warning Lights(Kredit foto: Pexels)

Kenderaan moden agak pintar dan mereka selalunya akan memberitahu kita jika ia mengesan sesuatu yang tidak kena. Walau bagaimanapun, sesetengah pemandu tidak bertindak mengikut isyarat amaran kerana malas atau enggan membelanjakan lebih banyak wang. Daripada menunggu isu kecil bertukar menjadi masalah besar, anda perlu menyelesaikannya secepat mungkin.

Dengan menyelesaikan masalah kereta anda lebih awal, ia bukan sahaja dapat membantu anda menjimatkan wang dan masalah masa depan, malah ia mungkin perbezaan antara hidup dan mati di jalan raya.

Adakah anda mempunyai tabiat buruk memandu yang ingin anda kongsikan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Sell Your Used Car for More

1 Comment

Olx Cash My Car
Terima kasih kerana menyiarkan senarai ini dan saya akan tunjukkan kepada anak saya kerana dia perlu melihat ini.
Balas

lebih 5 tahun lalu