Kelebihan dan Keburukan 4 Cara Utama Menjual Kereta Anda

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Motorist Malaysia Sell Car Malaysia

(Kredit Foto: Pexels)

Menjual kereta anda di Malaysia? Adakah anda tahu bahawa terdapat pelbagai cara untuk melakukannya? Ada empat sebenarnya. Mari kita teliti secara terperinci.


Antara empat pilihan ini, mereka boleh dibahagikan kepada kaedah penjualan tradisional dan bukan konvensional. Dengan menganalisis masing-masing secara terperinci, kita dapat mengetahui bagaimana masing-masing mempengaruhi berapa banyak yang anda dapat untuk kereta anda.

1) Penjual Kereta Terpakai

Motorist Malaysia Jual Kereta

(Kredit Foto: The Star)

Menjual kenderaan anda kepada penjual kereta terpakai barangkali perkara paling utama di fikiran setiap penjual kerana kemudahan dan masa yang dijimatkan. Terdapat lebih banyak penjual kereta terpakai di Malaysia hingga tidak terkira, oleh itu anda memerlukan kesabaran yang luar biasa dan bersikap tegas untuk memeriksa pelbagai syarikat penjual untuk mendapatkan harga terbaik untuk kenderaan anda.

Kelebihannya adalah proses yang agak mudah, penjualan cepat yang mungkin menjimatkan banyak masa dan usaha dapat dilakukan. Oleh kerana semua kertas kerja yang diperlukan akan dilakukan oleh penjual kereta terpakai, ia juga akan bebas dari masalah penjual.

Kelebihan besar kaedah ini adalah fakta yang diketahui umum bahawa penjual kereta terpakai selalu berusaha membeli kenderaan anda dengan harga serendah mungkin, sehingga memperoleh jumlah keuntungan maksimum dengan menjualnya. Oleh itu, berjumpa dengan pelbagai peniaga yang berbeza untuk mendapatkan harga yang terbaik adalah idea yang baik.

2) Pembeli Peribadi

Motorist Malaysia Car Value Malaysia

(Kredit Foto: Pexels)

Salah satu cara yang lebih tradisional untuk menjual kereta anda di Malaysia adalah dengan mengiklankan kereta anda secara online atau di surat khabar untuk mendapatkan perhatian pembeli kereta peribadi. Tahap kejayaan menggunakan kaedah ini kerap bergantung pada keberkesanan iklan anda, contohnya, jumlah orang yang menjumpai senarai anda.

Satu-satunya kelebihan untuk kaedah ini ialah anda mungkin akan mendapat harga terbaik untuk kereta anda, berbanding semua kaedah lain yang disenaraikan di sini.

Tetapi keburukan kaedah ini semakin bertambah. Sebagai permulaan, banyak usaha dan kesabaran diperlukan. Dari saat iklan anda habis, bersiaplah untuk menerima banyak panggilan telefon dari peniaga dan pembeli kereta terpakai, meminta anda menurunkan harga dan menjualnya kepada mereka.

Sekiranya anda menemui beberapa pembeli yang berminat, anda perlu mengumpulkan temu janji untuk pembeli melihat kereta anda dan menangani dokumen penting seperti penyelesaian pinjaman dan pemindahan kenderaan. Selain itu, kereta anda mungkin memerlukan pemeriksaan ke bengkel untuk memastikan ia berada dalam keadaan yang cukup baik untuk dijual.

Ini adalah proses yang rumit, kami tahu, dan kemungkinan besar, anda tidak begitu yakin bagaimana ia berfungsi. Jika sedemikian, anda tidak boleh menjual kenderaan anda kepada pembeli secara langsung. Bagaimanapun, keseluruhan proses boleh memberi tekanan kepada pemilik kereta yang tidak berpengalaman, dan seseorang akan menganggap bahawa ia tidak bernilai beberapa ribu dolar tambahan.

Akhirnya, jangan lupa, dengan keseluruhan proses ini mungkin memakan masa beberapa bulan, nilai kereta anda akan terus menyusut.

3) Berniaga ke Penjual

Motorist Malaysia Car Market Value

(Kredit Foto: Pexels)

Apabila anda membeli kereta baru untuk menggantikan kereta anda yang sekarang, peniaga akan sering memberi anda harga untuk menukar kenderaan semasa anda yang akan mengimbangi harga kereta baru anda.

Kelebihan pilihan ini termasuk menyingkirkan kesusahan mencari pembeli untuk kereta anda sendiri. Tambahan lagi, seperti yang telah disebutkan sebelum ini, harga yang anda dapat dari penjual akan mengimbangkan kos kenderaan baru anda.

Malangnya, kekurangannya melebihi kelebihan di sini. Pertama sekali, tidak dijamin anda akan mendapat harga yang baik untuk kenderaan lama anda. Penjual gemar bermain dengan nilai untuk membuat andaian bahawa anda mendapat banyak tawaran secara keseluruhan. Selalunya, peniaga kereta baru hanya menghubungi rakan mereka di pasar kereta terpakai untuk mendapatkan harga mengenai kereta lama anda.

Pemberian kenderaan anda yang sederhana ini membiarkan penjual memperoleh beberapa ribu dolar yang sepatutnya menjadi milik anda. Sekiranya anda mendapat tawaran yang sepatutnya baik untuk kereta anda, kemungkinannya, kereta baru anda dijual kepada anda dengan margin keuntungan yang tinggi.

4) Penghantaran

Motorist Malaysia Car Auction

(Kredit Foto: Pexels)

Anda kecewa dengan proses menjual kereta anda sendiri, tetapi masih menginginkan harga yang tinggi untuk kereta anda? Bagaimana dengan mendapatkan ejen atau penjual kereta terpakai untuk menjual kereta anda dan mengendalikan semua dokumen yang diperlukan? Kaedah ini melibatkan kos perkhidmatan kira-kira satu hingga dua peratus dari harga jualan kereta, yang perlu dibayar kepada ejen atau penjual kereta terpakai.

Kelebihannya merangkumi pulangan maksimum kerana tidak ada margin keuntungan peniaga. Selain itu, terdapat sedikit kerumitan, berbanding menjual kereta secara sendiri.

Walau bagaimanapun, kekurangan kaedah ini adalah jangka masa. Oleh kerana tidak mempunyai banyak wang di dalamnya untuk ejen atau peniaga, mereka sering mengambil banyak kereta penghantaran dalam satu masa. Oleh itu, mereka harus melepaskan fokus mereka, dengan risiko kereta anda akan berada di pasaran dalam jangka masa yang lama.

Natijahnya, tidak ada kaedah yang sempurna, dengan setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Pertaruhan terbaik bagi pemilik yang mendapat harga terbaik untuk kenderaan terpakai mereka adalah menjualnya kepada pembeli langsung tetapi kesukaran untuk melakukannya menyebabkan kebanyakan orang hilang minat.

Ini adalah tahun 2020, ketika kita memasuki era tempat kerja digital dan kereta terbang, mengapa kita masih bergantung pada kaedah kuno ini untuk menjual kereta kita? motorist.my, kerana pengganggu industri automotif telah menggunakan kaedah tradisional ini secara onine. Anda akan berhubung dengan lebih dari 500 penjual kereta terpakai dengan satu pertanyaan. Hanya dalam satu hari bekerja, kami akan menolong anda mendapatkan sebutan harga paling kompetitif secara percuma, tanpa ikatan.

Dengan kaedah kami, kami mencari harga terbaik bagi sesiapa yang ingin menjual kereta mereka di Malaysia. Kami berjaya mengurus hampir 11,000 kenderaan bernilai lebih dari RM600,000,000, dengan ribuan pengguna berpuas hati. Mengapa tidak menjadi pelanggan kami yang berpuas hati seterusnya?

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Sell Your Used Car for More

0 Comments