Patutkah Anda Dapatkan Kereta Baru atau Kereta Terpakai?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 16 Feb 2022

motorist new car or used car malaysia(Photo Credit: Pexels)

Bagi pembeli kereta kali pertama, salah satu keputusan terbesar mereka adalah memilih antara kereta baharu dan terpakai.

Walaupun kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing, tidak ada satu penyelesaian yang sesuai untuk semua masalah lama ini. Oleh itu, perkara terbaik untuk dilakukan ialah mengambil kira semua faktor membeli kereta (baru dan terpakai), pertimbangkan perbezaannya dan ketahui yang terbaik untuk anda.


1) Waktu Tenggang

motorist buy new car malaysia(Kredit Foto: Pexels)

Waktu tenggang, atau dikenali hanya sebagai masa menunggu, ialah tempoh antara anda menandatangani kertas dan mendapatkan kunci kereta yang anda bawa.

Apabila membeli kereta baharu, melainkan pengedar itu sudah mempunyai stok sedia di negara ini, anda mungkin melihat masa tunggu beberapa minggu hingga bulan untuk kereta itu diimport masuk. Tetapi, waktu tenggang untuk membeli kereta tempatan baharu kereta dari pengeluar seperti Proton dan Perodua mungkin lebih pendek kerana kereta itu tidak perlu diimport masuk.

Apabila mendapatkan kereta terpakai, kemungkinan besar anda boleh memandunya terus dari lot selepas menandatangani surat, kecuali sebarang masalah yang tidak dijangka dengan kereta itu.


2) Pinjaman Kereta

motorist buy car bank loan malaysia(Kredit Foto: Pexels)

Melainkan anda mempunyai kemampuan kewangan untuk membayar kereta sepenuhnya, anda perlu membuat pinjaman bank. Secara tradisinya, kereta baharu telah ditawarkan dengan kadar faedah yang lebih rendah (2.3% hingga 3%) berbanding kereta terpakai (3% hingga 4%).

Tetapi di sebalik kadar faedah yang lebih tinggi, membeli kereta terpakai masih dianggap lebih 'bernilai untuk wang' jika anda mengambil kira susut nilai (yang kita akan bercakap lebih lanjut kemudian).

Jika anda memilih untuk membeli kereta baharu, pengeluar kereta sendiri mungkin boleh memberikan tawaran yang baik untuk faedah pinjaman anda. Kebanyakan pengeluar kereta di Malaysia akan mengadakan perkongsian dengan bank atau syarikat sewa beli untuk menawarkan pelanggan mereka kadar terbaik dalam usaha meningkatkan penjualan kereta baharu.

Walaupun begitu, anda masih harus membandingkan sendiri kadar bank lain, mana tahu, mereka mungkin memberi anda tawaran yang lebih baik.


3) Bayaran Muka

motorist car market value malaysia(Kredit Foto: Pexels)

Di Malaysia, peraturan menyatakan bahawa pengedar kereta hanya dibenarkan menawarkan pinjaman maksimum 90%, bermakna bayaran pendahuluan minimum 10% diperlukan. Namun di sebalik ini, terdapat laporan pengedar kereta mengiklankan kereta ‘sifar deposit’ dalam usaha menarik pelanggan ke bilik pameran dengan tarikan bayaran muka 0%.

Seperti yang dijangkakan, pinjaman 100%, atau bahkan 90%, akan menghasilkan bayaran balik pinjaman yang tinggi setiap bulan dan/atau tempoh pinjaman yang berpanjangan. Dengan pembeli kereta baharu, selalunya terdapat jaminan ke atas kereta baharu untuk membantu mengurangkan kesan kewangan dengan janji penyelenggaraan percuma dalam beberapa tahun pertama hayat kereta itu.

Perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk kereta terpakai dengan jaminan yang telah habis sebelum memasuki pasaran. Oleh itu, komitmen kewangan untuk kereta terpakai mungkin agak tinggi dari awal, terutamanya jika kereta memerlukan pembaikan kecil.


4) Susut Nilai

motorist juel kereta malaysia(Kredit Foto: Pexels)

Semua kereta, tidak kira sama ada ia dibeli baharu atau terpakai, akan menyusut nilai dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, kelajuan dan jumlah ia akan menyusut nilai bergantung dari kereta ke kereta. Tiada formula yang tepat untuk mengira susut nilai kereta anda, tetapi keadaan kereta dan popularitinya di pasaran kereta terpakai adalah faktor besar kepada susut nilai kereta anda.

Bagi pembeli kereta baharu, peraturan umum adalah, lebih awal anda menjual kereta anda, lebih banyak wang yang anda akan rugi. Kereta baharu boleh menyusut nilai sebanyak 30% pada tahun pertama, dengan peratusan menurun dengan setiap tahun berlalu.

Disebabkan itu, kereta terpakai menyusut kurang daripada kereta baharu, dengan pemilik kereta kontinental baharu mengambil susut nilai yang paling berat. Disebabkan kereta kontinental merupakan antara kereta yang lebih mahal di pasaran, pembelian kereta yang terpakai bermakna anda tidak perlu berurusan, contohnya, penurunan nilai sebanyak 30% pada tahun pertama kereta itu.

Memandangkan sesetengah kereta kontinental mempunyai reputasi yang boleh dipercayai, kemungkinan besar ia adalah pembelian yang baik digunakan, dan anda tidak perlu terlalu risau tentang penyelenggaraan.


Memutuskan antara kereta baru dan terpakai adalah keputusan yang besar. Pada penghujung hari, tiada siapa yang boleh membuat keputusan penting itu untuk anda. Dengan pengurusan bajet yang baik ditambah dengan pengiraan kewangan seseorang yang betul, kami pasti anda akan membuat yang betul!

Memikirkan tentang menjual kereta anda dan mendapatkan kereta yang lain selepas membaca artikel ini? Mengapa tidak menghubungi kami untuk mendapatkan bantuan?

Di sini, di Motorist, kami menawarkan perkhidmatan penilaian kereta percuma untuk semua orang. Sistem penilaian kami adalah percuma dan tepat, dan kami akan menyatukan semua bidaan daripada ratusan pengedar kereta dan mendapat tawaran tertinggi untuk anda. Jika anda sanggup melepaskan kereta anda pada harga itu, kami akan mengatur pertemuan antara anda dan pengedar kereta.

Seperti yang kami katakan sebelum ini, perkhidmatan ini 100% percuma, jadi tidak ada sebab mengapa anda tidak perlu menilai kereta anda secara profesional!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Selling Your Used Car Online with Motorist Malaysia

0 Comments