Bagaimana Anda Menjual Kereta Anda Sendiri?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 2 May 2024

Terdapat banyak cara untuk menjual kereta anda, dan cara yang biasa dilakukan di Malaysia adalah dengan menjualnya sendiri.

Menjual kereta anda sendiri bukanlah satu perkara yang mudah, dan kemungkinannya, anda tidak begitu mengetahui cara melakukannya.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah terperinci untuk menjual kereta anda sendiri di Malaysia.

1) Menentukan Harga Senarai
Motorist Malaysia Sell Car Malaysia  2

(Kredit Foto: Pexels)

Anda ada banyak pilihan untuk mendapatkan tanda harga untuk kereta anda. Yang paling mudah dan senang adalah mendapatkan penilaian kereta dari kami di Motorist. Kami akan memberi anda anggaran berdasarkan jenama, model, tahun kereta anda dengan meminta rangkaian peniaga-peniaga kami untuk menawarkannya. Tambahan lagi, ia adalah percuma tanpa kewajipan!

Cara lama pula adalah dengan membuat penyelidikan anda sendiri secara dalam talian dan bahagian yang dikelaskan untuk melihat harga senarai kereta yang serupa.

Tetapi perlu ingat bahawa nilai sebenar kereta anda mungkin berbeza walaupun daripada anggaran terbaik disebabkan pelbagai perkara, biasanya sejarah kemalangan. Cara mudah untuk menaikkan nilai kereta anda adalah dengan melakukan kerja-kerja servis dan penyelenggaraan kecil untuk menyelesaikan masalah kecil.


2) Pengiklanan
Motorist Malaysia Jual Kereta

Perkara yang paling penting untuk dilakukan semasa menjual kereta anda sendiri adalah mengiklankannya dengan berkesan. Ini bermaksud dengan mempunyai seberapa banyak orang yang mungkin akan melihatnya.

Tempat yang biasa dilakukan sekarang adalah secara dalam talian. Laman web seperti Mudah, Carlist, Oto, Motor Trader tersedia untuk digunakan secara percuma atau dikenakan bayaran kecil setiap hari. Anda juga boleh mengiklankan cara lama di surat khabar, dan itu akan dikenakan sedikit bayaran setiap hari, bergantung pada penerbitnya.


3) Rudingan
Motorist Malaysia Sell Car Bank Loan

(Kredit Foto: Pexels)

Apabila anda akhirnya mendapat beberapa tawaran pertama, kemungkinan mereka akan menawarkan harga yang lebih rendah daripada yang disenaraikan. Waktu itulah tawar-menawar akan datang.

Semasa mempertimbangkan tawaran, pastikan anda mengetahui sama ada mereka akan membayar anda secara tunai atau mengambil pinjaman bank. Sekiranya mereka menawarkan untuk membayar anda dalam bentuk wang tunai, itu adalah berita baik bagi anda kerana tidak akan ada kerumitan dan kebimbangan bagi kedua-dua pihak.

Dengan pinjaman bank, perkara menjadi lebih rumit dan berisiko kerana penjualannya akan memakan masa lebih lama dan ada kemungkinan calon pembeli mungkin tidak mendapat pinjaman mereka untuk diluluskan.

Perhatikan bahawa jika pembeli memerlukan pinjaman sewa beli, mereka memerlukan polisi insurans kereta dengan jumlah yang dijamin 90% daripada harga pembelian kereta. Barulah mereka dapat menyelesaikan proses pinjaman dan pemindahan.


4) Pemeriksaan daripada PUSPAKOM
Motorist Malaysia Car Value

(Kredit Foto: Pexels)

Setelah bersetuju dengan harga dengan pembeli, anda perlu menghantar kereta anda untuk pemeriksaan PUSPAKOM.

Jangan lupa membuat temu janji terlebih dahulu dan membawa kad pendaftaran asal kereta anda ke pemeriksaan.

PUSPAKOM telah membuat pemeriksaan 18-mata di bawah program Pemeriksaan Sewa Beli (PSB) wajib jika pembeli anda memerlukan pinjaman sewa beli. Pemeriksaan ini berharga sekitar RM50 hingga RM100. Sekiranya kereta anda lulus ujian, PUSPAKOM akan memberi anda laporan B7. Laporan diperlukan agar pembeli dapat mengemukakan permohonan pinjaman.

Selain itu, jangan lupa tentang Pemeriksaan Pemindahan Pemilikan, yang wajib dan berharga RM30. Setelah kereta anda lulus ujian, PUSPAKOM akan memberi anda laporan B5. Anda perlu menyerahkannya ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mendaftarkan pemindahan hak milik kereta anda.


5)Mengunjungi JPJ untuk Membuat Pemindahan

Motorist Malaysia Car Market Value

(Kredit Foto: Pexels)

Dengan laporan B5 anda dari PUSPAKOM, anda kini boleh meneruskan Pemindahan Pemilikan dari JPJ. Sekiranya anda tergesa-gesa, anda sebenarnya boleh menuju ke JPJ untuk mendaftar pemindahan seawal satu jam setelah mendapat laporan PUSPAKOM anda.

Anda dinasihatkan untuk membuat perjalanan dengan pembeli untuk menyelesaikan pemindahan. Sebilangan penjual hanya menyerahkan salinan kad pengenalan, kad pendaftaran kereta dan dokumen yang ditandatangani kepada pembeli agar mereka membuat pemindahan itu sendiri.

Melakukan sedemikian berisiko kerana kereta dan semua liabiliti yang timbul daripadanya seperti saman trafik boleh menjadi masalah sekiranya pemindahan tidak dilakukan dengan betul.

6) Menyerahkan Kunci Kereta

Motorist Malaysia Car Value Malaysia

(Kredit Foto: Pexels)

Sekiranya pembeli membayar secara tunai, anda kemudian boleh menyerahkan kunci kereta apabila anda menerima jumlah keseluruhan kereta dan semua dokumen dari pemindahan yang telah dipersetujui.

Tetapi jika pembeli mengambil pinjaman, anda harus mempertimbangkan untuk memegang kunci sehingga anda menerima cek dari bank. Sebagai peraturan umum, adalah lebih baik untuk membuat perjanjian rasmi yang ditulis sekiranya anda menyerahkan kunci sebelum menerima pembayaran penuh.


7) Membatalkan Insurans

Motorist Malaysia Car Auction

(Kredit Foto: Pexels)

Setelah anda memindahkan hak milik kereta tersebut kepada pembeli anda, anda mesti tidak lagi menggunakan insurans kereta yang anda tinggalkan. Tetapi, tahukah anda bahawa pengembalian wang insurans kenderaan anda dapat dilakukan jika anda tidak pernah membuat tuntutan kemalangan pada pelan tersebut? Walau bagaimanapun, tidak ada jumlah tepat yang standard dari segi berapa banyak yang anda akan dapat semula.

Biasanya, anda akan menerima bayaran balik kadar pendek apabila anda membatalkan polisi, jika ini adalah tahun pertama anda dengan syarikat insurans anda dan anda masih mempunyai lebih dari empat bulan untuk polisi anda. Pengembalian kadar pendek adalah pengembalian wang yang berdasarkan pada peratusan yang ditetapkan untuk bilangan bulan yang telah berlalu dalam polisi anda.

Kami memahami jika anda bersama syarikat insurans yang sama selama lebih dari satu tahun, mereka harus lebih fleksibel dan menghitung pengembalian wang berdasarkan jumlah bulan yang tinggal dalam pelan anda.


8) Menggunakan Motorist

Motorist Malaysia Sell Car Malaysia Bidding

(Kredit Foto: MarTech Today)

Kami telah menyenaraikan tujuh langkah untuk menjual kereta anda sendiri, dan hanya jika keseluruhan proses berjalan lancar! Ini adalah proses yang membosankan, kami tahu, dan tidak ada seorang pun, tanpa mengira berapa sibuknya mereka, harus melalui proses lama ini pada era digital sekarang.

Oleh itu, mengapa tidak datang kepada kami? Di Motorist, kami menawarkan perkhidmatan penilaian kereta percuma untuk semua orang. Sistem penilaian kami benar-benar percuma dan tepat, dan kami akan menggabungkan semua tawaran dari beratus-ratus penjual kereta dan mendapat tawaran tertinggi untuk anda. Sekiranya anda bersedia melepaskan kereta anda dengan harga tersebut, kami akan mengatur pertemuan antara anda dan peniaga kereta.

Seperti yang kami katakan sebelum ini, perkhidmatan ini 100% percuma, jadi sebenarnya tidak ada sebab mengapa anda tidak boleh menilai kereta anda secara profesional!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Read more: How to Sell Your Used Car for More

0 Comments