Tempat Tidak Bersih dalam Kereta Anda

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 17 Feb 2022

Auto Automobile Black Car 244824 1 (Kredit Foto: Pexels)

Di tengah-tengah wabak global koronavirus COVID-19, Malaysia telah melaksanakan perintah pergerakan terhad. Ini akan menghalang rakyat daripada melancong ke luar negara dan orang asing daripada memasuki negara ini.

Langkah-langkah ini adalah usaha untuk membendung peningkatan yang memberangsangkan dalam jumlah kes yang disahkan di negara ini.

Memandangkan keterukan keadaan ini, kebersihan kini lebih penting daripada sebelumnya. Oleh itu, setiap orang harus memainkan peranan dan menjaga kebersihan diri dan bertanggungjawab terhadap tindakan kita sendiri.

Di sini, di Motorist, kami akan menyenaraikan beberapa tempat paling kotor dalam kereta anda dan membincangkan cara anda boleh memastikan diri anda selamat dalam masa yang tidak bertentu ini.


1) But Kereta

Trunk 2464979 640

(Kredit Foto: Pixabay)

But kereta mungkin adalah tempat paling kotor dalam kenderaan anda.

Segala-galanya daripada beg, kotak dan pelbagai barangan lain telah bersentuhan dengan bagasi anda. Tidak hairanlah banyak kuman bersembunyi di sana.

Contoh tempat pembiakan yang berpotensi dalam but anda, adalah kotoran basah yang disebabkan oleh bahan makanan beku atau barang kotor.

Haba dan kelembapan di dalam but anda, bersama-sama dengan kotoran lain, memberikan kuman tempat pembiakan yang sempurna.


2) Tikar Lantai

Motorist 7 Dirtiest Places In The Car Floor Mat(Kredit Foto: Volkswagen)

Tikar lantai juga merupakan salah satu tempat paling kotor di dalam kereta anda.

Ini berdasarkan fakta mudah bahawa tikar ini paling kerap bersentuhan dengan tapak kasut anda.

Bayangkan kepingan lekitan kecil melekat pada kasut anda, dan akhirnya ditinggal di atas tikar lantai anda. yelah..

Lebih-lebih lagi, jika anda atau penumpang anda memakan makanan di dalam kereta, serpihan atau cebisan makanan boleh jatuh ke atas tikar dengan mudah. Bahan makanan ini mudah menarik perosak seperti lipas atau tikus, yang membiak kuman dengan mudah.

Akhir sekali, tikar ini juga merupakan tempat yang sesuai untuk mencari rambut atau bulu yang sesat, yang juga boleh menyebabkan anda bersin dan menyebarkan kuman yang tidak diingini juga!


3) Tali Pinggang Keledar


Blur Car Caution Dash 163945(Kredit Foto: Pexels)

Satu lagi tempat sentuhan yang kerap di dalam kereta anda ialah tali pinggang keledar anda.

Tidak kira sama ada anda bersalah kerana tidak memakai tali pinggang keledar semasa memandu atau tidak, tali pinggang keledar adalah tempat pembiakan kuman yang bagus.

Sentuhan antara tali pinggang keledar dan tangan anda membiak kuman dan boleh menjadi lebih teruk jika tangan anda kerap basah. Ini kerana kelembapan mempercepatkan pertumbuhan bakteria.

Oleh itu, pastikan tangan anda kering apabila anda menyentuh tali pinggang keledar anda!


4)  Jurang di Antara Tempat Duduk Anda

Pexels Photo 498702(Kredit Foto: Pexels)

Kadangkala, butiran terkecil harus dipantau. Jurang kecil yang tersembunyi di antara tempat duduk kereta anda tidak terkecuali.

Sama seperti tikar lantai anda, serpihan dan helaian rambut anda boleh jatuh dengan mudah ke dalam celah di antara tempat duduk, menyebabkan pengumpulan bakteria.

Terletak jauh dalam kegelapan, jurang ini juga berpotensi menjadi rumah kepada serangga kecil. Keadaan boleh menjadi lebih teruk apabila serangga kecil ini membiak dan menghasilkan anak.

Oleh itu, pembasmian kuman menyeluruh melalui jurang ini adalah dinasihatkan.


5) Pemegang Minuman

Pexels Photo 3066806(Kredit Foto: Pexels)

Dalam artikel ini, kelembapan sentiasa disebut sebagai sumber pertumbuhan bakteria.

Ramai pemandu menggunakan pemegang minuman untuk menyimpan minuman sejuk ais mereka. Proses pemeluwapan meninggalkan titisan air di permukaan luar, yang sering meninggalkan kesan air di pemegang.

Selain itu, minuman ais sejuk ini kadangkala boleh menyebabkan kekacauan besar melalui tumpahan. Ia boleh menjadi lebih teruk jika minuman ini manis dan berperisa kerana ia lebih menarik bagi lipas dan tikus yang tidak diingini.


6) Bolong Berhawa Dingin

Car Interior Air Conditioner 6130 (Kredit Foto: Unsplash)

Penyaman udara telah menjadi alat penting dalam setiap kenderaan. Ini amat penting bagi rakyat Malaysia, memandangkan iklim di sini.

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa kuman boleh tumbuh secara tidak ketara dalam lubang-lubang ini?

Ini menjadi lebih teruk jika kelembapan di dalam kereta adalah tinggi. Ini menyebabkan wap air terbentuk di dalam bolong, yang sekali lagi boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria.

Bayangkan menghidupkan penghawa dingin dan menyedut kuman ini dari lubang angin. Betapa kejamnya itu?


7) Roda Stereng

Adult Automotive Blur Car 13861


Pemandu mengawal kebanyakan aktiviti kereta melalui stereng, yang menjadikannya tempat hubungan yang paling kerap.

Oleh itu, boleh diandaikan bahawa stereng mengandungi banyak kuman!

Selain itu, bayangkan masa di mana anda secara tidak sedar bersin dan batuk ke dalam stereng tanpa membasmi kuman. Yikes!

 

 

 

Adakah perkara yang dibincangkan menjijikkan atau menakutkan anda? Kini setelah kami memahami kuman dalam kenderaan kami, kami kini boleh memeranginya dan mengekalkan kebersihan yang lebih baik dalam masa yang tidak menentu ini.


Menjaga Kebersihan Kereta Anda

Auto 1006216 1920 (Kredit Foto: Pixabay)

Gunakan Wipes Basah untuk Membersihkan Bahagian Dalaman Kereta

Walaupun ini bukan alat pembersihan yang mendalam, mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk melabur beberapa kain lap basah untuk membersihkan bahagian kenderaan anda seperti stereng atau pemegang minuman anda.

Jika anda tidak dapat menggunakan kain lap ini kerana kekurangan musim ini, anda sentiasa boleh menjadi inovatif dan menggunakan kaedah yang tidak konvensional seperti menggunakan kain basah atau sapuan alkohol.

Goncangkan Tikar Lantai

Pernah melihat bagaimana pekerja mencuci kereta mengibaskan tikar lantai? Cuba lakukan apa yang mereka lakukan dan tepukkan tikar anda.

Ini membantu untuk menyingkirkan serbuk atau helai rambut yang tidak diingini di dalam kenderaan anda dan memberikan anda senaman yang hebat untuk lengan anda!

Memastikan anda menepuk tikar lantai anda di luar kereta anda dan pintu ditutup, supaya kuman tidak masuk semula ke dalam kereta anda!

Kosongkan Tikar Anda

Menggoncang tikar adalah tidak mencukupi dan jika anda memerlukan lapisan perlindungan tambahan, adalah dinasihatkan untuk mengosongkan tikar anda.

Memvakum dengan bersungguh-sungguh semasa krisis ini akan membantu menyingkirkan sebarang serpihan degil dari tikar anda dan memastikan dalaman yang lebih bersih untuk kereta anda.

Serbuk Penaik

Ini adalah cadangan yang tidak konvensional dan tidak lazim, dan walaupun ini mungkin kelihatan bodoh, baking soda membantu menyerap bau dan kotoran dari tempat duduk kereta anda!

Dengan menaburkan sedikit baking soda di dalam kereta anda, anda juga boleh membunuh beberapa kuman yang membiak daripada kelembapan di dalam kereta anda.


Kami berharap artikel ini memberi anda gambaran tentang kebersihan kereta. Dengan coronavirus yang melanda, adalah penting untuk kita terus menjaga diri kita dan perkara yang kita sentuh.

Apakah bahagian lain kereta anda yang anda fikir menyembunyikan banyak kuman? Adakah anda mempunyai kaedah lain untuk membersihkan bahagian dalam kereta anda? Kongsi mereka dengan kami dalam komen!

Jika anda ingin menyimpan peringatan tentang tempat ini, berikut ialah maklumat grafik yang kami telah  cipta untuk anda simpan dan kongsi dengan rakan anda!


Dirtiest Places In The Car Infographic Edit

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Ask Yourself These 6 Questions to Better Preserve Your Car’s Value

0 Comments