Barang Berguna untuk Ada Di Dalam Kereta Anda pada Musim COVID-19 Ini

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 18 Feb 2022

Not Today Covid19 Sign On Wooden Stool 3952231(Kredit Foto: Pexels)

Memandangkan tahap keterukan virus COVID-19, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk melindungi anda dan orang tersayang anda. Ini melangkaui pemakaian topeng muka semasa memandu.

Terdahulu, kami bercakap tentang pelbagai tempat di dalam kereta anda yang boleh membawa kepada pengumpulan kuman dan oleh itu, peningkatan risiko terdedah kepada virus.

Dalam artikel hari ini, kami akan melihat beberapa barang penting yang perlu anda miliki di dalam kereta anda untuk menjaga kesejahteraan anda. Barang berikut adalah pelaburan murah yang boleh menjimatkan masa dan wang anda dalam jangka panjang juga.

 

Tanpa berlengah lagi, mari kita menyelaminya ya?


1) Topeng Muka

Face Masks On Blue Background 3786155(Kredit Foto: Pexels)

Tidak dinafikan terdapat kekurangan topeng muka di seluruh negara. Orang ramai hanya melakukan pembelian panik kerana mereka merasa bimbang.

Jika anda bernasib baik kerana mempunyai topeng tambahan, anda boleh mempertimbangkan untuk menyimpan beberapa topeng itu dalam Beg Ziploc yang tertutup rapat di dalam petak sarung tangan kereta anda.

Ini memberi anda lapisan perlindungan tambahan semasa anda berada di luar rumah anda.


2) Tong Sampah Mudah Alih

Fo1(Kredit Foto: Pexels)

Membeli tong kecil untuk kereta anda adalah pelaburan yang berbaloi. Tong sampah ini menyediakan tempat yang sesuai untuk membuang topeng muka atau tisu yang tidak diingini, memastikan kebersihan yang betul.

Walau bagaimanapun, pastikan tong sampah mempunyai penutup yang betul untuk mengelakkan tumpahan apabila anda membuat selekoh tajam atau memandu di jalan bergelombang!

Paling penting, ingat untuk membersihkan tong sampah secara rutin. Anda tidak mahu sebarang bau atau kuman yang tidak menyenangkan tinggal di dalam kereta anda.

Sebagai alternatif, anda sentiasa boleh menjadi kreatif dan menggunakan barangan sementara seperti beg plastik besar untuk menggantikan tong sampah mudah alih.


3) Tisu Basah Pembasmi Kuman

Motorist 10 Things Keep In Car Prevent Virus Wet Wipes(Kredit Foto: Guardian )

Satu lagi barang penting yang perlu ada di dalam kereta anda ialah kain lap basah. Kandungan alkohol membantu membasmi kuman kenderaan anda dan memastikan persekitaran pemanduan yang lebih bersih untuk anda.

Adalah dinasihatkan untuk menggunakan kain lap basah setiap kali sesuatu yang besar berlaku di dalam kereta anda. Contohnya, membersihkan sebarang kotoran sekiranya berlaku tumpahan. Ini membantu untuk mengelakkan daripada menarik perosak yang tidak diingini, yang boleh membawa virus yang tidak diingini!

Selain itu, kain lap basah ini juga memberikan bau yang menyenangkan kepada kereta anda!

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kekurangan tisu basah baru-baru ini, anda harus menggunakan kain lap ini dengan berhati-hati dan hanya apabila perlu.


4) Kotak Tisu

Plants On Tissue Box Beside Chili On Basket 2062424(Kredit Foto: Prexels)

Jika anda belum mempunyai kotak tisu di dalam kereta anda, anda harus mempertimbangkan dengan serius untuk mendapatkannya.

Selain menjadi penyelamat untuk batuk dan bersin, ia juga berguna untuk perkara remeh seperti mengelap serbuk makanan atau kotoran di muka anda. Ini membantu mengelakkan sebarang sentuhan dengan muka anda, yang merupakan sesuatu yang disyorkan oleh pakar kesihatan.

Jika anda tidak mempunyai sebarang kotak tisu atas apa jua sebab, anda sentiasa boleh menyimpan satu paket kecil di dalam beg atau kocek anda. Mereka akan berguna walaupun di luar kereta anda!


5) Pembersih Tangan

Motorist 10 Things Keep In Car Prevent Virus Hand Sanitizer(Kredit Foto: Healthline)

Malangnya, kenderaan kami tidak dilengkapi dengan singki. Kami juga tidak mempunyai kemewahan untuk mencuci tangan dengan sabun di dalam kereta kami. Oleh itu, menggunakan pembersih tangan adalah alternatif terbaik seterusnya.

Tahukah anda pembersih tangan membunuh kebanyakan jenis kuman, bakteria dan virus? Penularan penyakit seperti selesema tertentu boleh dicegah dengan menggunakan pembersih tangan.

Walaupun tidak ada lebih banyak maklumat tentang penularan virus, menggunakan pembersih tangan sudah pasti merupakan langkah yang baik untuk melindungi diri kita.


6) Pelapik Pemegang Cawan Silikon

Motorist 10 Things Keep In Car Prevent Virus Silicone Cup Holder(Kredit Foto: BuzzFeed)

Adakah anda tahu bahawa pemegang cawan adalah salah satu tempat paling kotor di dalam kereta anda? Mereka tertakluk kepada cecair, serbuk dan habuk, yang menjadikannya tempat pembiakan kuman yang sangat baik, seterusnya membuat anda jatuh sakit.

Melabur dalam pelapik pemegang cawan silikon – atau lebih tepat lagi, pelapik kek cawan – anda boleh mengurangkan bahan kasar daripada terkumpul di bahagian bawah pemegang cawan anda. Selain itu, memandangkan kami cuba menyelamatkan bumi, pelapik silikon adalah pilihan yang lebih baik daripada pelapik kertas kerana ia boleh diguna semula dan tahan lama.


7) Vakum Tangan

Motorist 10 Things Keep In Car Prevent Virus Car Portable Hand Vacuum Cleaner(Kredit Foto: Business Insider)

Memastikan kereta anda bersih dan secantik mungkin memerlukan usaha. Selain mengelak daripada mengambil makanan atau minum minuman manis dan berperisa di dalam kereta anda, membersihkan kenderaan anda secara rutin juga penting.

Menggunakan vakum tangan melakukan perkara itu. Ia berkesan dan cekap kerana ia membantu membersihkan tempat yang sukar dicapai.

Memvakum kenderaan anda juga boleh membantu menyingkirkan habuk yang terkumpul pada tikar lantai atau papan pemuka anda, yang merupakan langkah yang baik untuk orang yang mempunyai hidung sensitif.


8) Ubat Peribadi

Red And White Medication Pills 3683041(Kredit Foto: Prexels)

Akhir sekali, sentiasa sediakan ubat dalam kenderaan anda. Walaupun sentiasa tidak disyorkan untuk memandu apabila anda tidak sihat, mengambil ubat mungkin memberi petanda yang baik untuk anda atau penumpang anda semasa kecemasan.

Sentiasa ingat untuk menyemak tarikh luput ubat-ubatan ini dan pastikan ia tidak mengantuk jika anda bercadang untuk mengambilnya semasa memandu.


Syringe And Pills On Blue Background 3936421(Kredit Foto: Pexels)

Secara keseluruhan, menjaga kebersihan diri adalah harapan terbaik untuk memerangi dan mencegah penyebaran virus. Dengan perintah kawalan pergerakan yang dilaksanakan baru-baru ini, kita juga harus mengurangkan tandatangan dan pergerakan kita, dan hanya keluar apabila ia benar-benar perlu.

Kongsi artikel ini dengan rakan pemandu anda dan ingat untuk kekal selamat!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: 4 Tips to Choosing the Right Car Workshop in Malaysia

0 Comments