Mengapakah ia Masa yang Sesuai untuk Menjual Kereta anda dengan Motorist.my?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 16 Feb 2022

711457(Kredit Foto: The Star)


Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan beberapa siri langkah ekonomi untuk merangsang ekonomi negara, yang terjejas teruk akibat COVID-19. Antaranya ialah skim pengecualian cukai yang ditujukan kepada industri automotif.

Bertujuan untuk menggiatkan semula permintaan dan merangsang industri automotif, melalui khusus untuk meningkatkan jualan kereta baharu, inisiatif ini dipercayai berada pada kuantum sekitar RM897 juta.

Di bawah langkah pelepasan ini, akan terdapat 100% pengecualian cukai jualan ke atas model pemasangan tempatan (CKD) dan pengecualian 50% ke atas model yang diimport sepenuhnya (CBU). Langkah ini akan bermula pada 15 Jun 2020 dan berakhir pada 31 Disember 2020.

Cukai jualan semasa untuk model CKD dan CBU ialah 10%. Oleh itu, ini bermakna cukai untuk CKD akan dihapuskan sepenuhnya, manakala cukai untuk CBU akan dikurangkan separuh kepada 5%.

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti isyarat alu-aluan, perlu diambil perhatian bahawa ini hanya terpakai pada cukai jualan kenderaan. Ini tidak terpakai kepada cukai import dan eksais (cukai tidak langsung yang digubal yang dikenakan oleh kerajaan, biasanya untuk menghalang pembelian barang). Bagaimanapun, harga keseluruhan kereta baharu harus diturunkan.

Dalam satu kenyataan rasmi, Encik Ravindran, presiden UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT), berkata beliau amat mengalu-alukan inisiatif ini.

Encik Ravindran menyebut bahawa "dengan pengecualian cukai, kami akan membuat pelarasan yang berkaitan dengan harga runcit semua model kami dan menggunakannya menjelang 15 Jun."

Beliau juga berkata bahawa industri automotif Malaysia telah "sangat terjejas" oleh tempoh lama tidak aktif semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Timbalan Pengerusi UMW Toyota Encik Akio Takeyama juga menambah bahawa syarikat itu "menghargai sokongan daripada Kerajaan untuk membantu meningkatkan industri ini".

Jadi, bagi pemilik kereta yang ingin menaik taraf atau membeli kenderaan serba baharu, ini mungkin peluang anda.


Dengan kenderaan baharu, apakah yang akan berlaku kepada kereta lama anda?

Jika anda ingin melepaskan kenderaan lama anda, anda akan gembira mengetahui bahawa Motorist.my boleh membantu anda menjual kereta anda dengan selamat walaupun semasa wabak COVID-19 ini.

Bukan sahaja anda akan mendapat harga tertinggi untuk kenderaan anda, ia juga akan menjadi proses yang sangat mudah juga. Bagi pengguna yang berurus niaga dengan kami, akan ada masa rehat yang minimum dan penilaian PERCUMA juga.

Keseluruhan proses adalah lancar dan telus. Tiada kewajipan sama sekali juga.

Apa tunggu lagi, hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut hari ini!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 5 Safe Tyre Practices You Should Adopt

0 Comments