Penjelasan Mengenai Pelbagai Jenis Klasifikasi dan Gaya Badan Kereta

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Different Type Of Car Body Styles 03(Kredit Foto: VectorStock)

Terdapat banyak jenis kereta di jalan raya kita dalam pelbagai bentuk dan saiz; mereka dikenal pasti mengikut gaya badan dan segmen mereka di Malaysia.

Adakah anda berasa keliru apabila mendengar perbualan antara dua pemilik kereta lagi-lagi apabila mereka mula menyebut istilah seperti "sedan" atau "SUV"?

Jangan risau, kami telah membuat senarai pelbagai jenis gaya badan kereta dan segmen kenderaan untuk rujukan anda supaya anda juga boleh menyertai perbualan mereka.


Sedan

Different Type Of Car Body Styles(Kredit Foto: Pexels)

Setiap kali seseorang menyebut perkataan "kereta", sedan adalah imej pertama yang terlintas di fikiran kita. Ia adalah salah satu bentuk kereta atas jalan yang paling biasa dikelihatan di jalan raya. Ia mempunyai empat pintu, bampar depan dan belakang, serta bumbung tertutup.

Kereta sedan datangnya dalam pelbagai saiz;; antaranya adalah subkompak (Perodua Bezza), kompak (Audi A3 Sedan), saiz sederhana (Nissan Almera) dan sedan bersaiz besar (Toyota Camry). Kereta sedemikian berada di bawah segmen A hingga D.

Bukan itu sahaja, juga terdapat sedan Audi A6 didalam segmen sedan eksekutif, dan Mercedes Benz S-Class yang termasuk kereta segmen mewah.


Hatchbacks

Different Type Of Car Body Styles 05
(Kredit Foto: Unsplash)

Kereta berupa hatchback sangat popular di kalangan pembeli kereta Malaysia selama beberapa dekad. Ia berpatutan dan mudah untuk dipandu kemana-manapun. Antara kelebihan penting kereta hatchback ialah ia boleh bergerak di sekitar tempat letak kereta yang ketat dan meredah jalan yang sempit dengan mudah.

Walaupun saiznya lebih kecil daripada sedan tradisional, ia masih boleh mengangkut 4 hingga 5 orang dengan selesa. Contohnya adalah Perodua Myvi, Honda Jazz dan Hyundai i30 N yang sangat berkuasa.

Walaupun hatchback berprestasi tinggi biasanya dikenal pasti sebagai kereta segmen C, kebanyakannya dikategorikan dengan kereta segmen A dan B.


Station Wagon

Different Type Of Car Body Styles 06(Kredit Foto: autoevolution)

Station wagon agak serupa dengan hatchback dari segi penggayaan tetapi bentuknya direka dengan lebih panjang dan lebar untuk memberi lebih banyak ruang untuk barangan lebih besar seperti beg golf atau basikal apabila tempat duduk belakang tidak digunakan. Walaupun ia berkongsi sifat praktikal yang serupa seperti SUV, penutup but yang diturunkan merupakan nilai tambah, yang menjimatkan usaha semasa menyimpan barangan.

Kereta seperti Mazda 6 Touring dan Subaru Outback adalah contoh yang baik dalam kategori ini; ia dikelaskan bersama-sama dengan kenderaan segmen D.


Sports-Utility Vehicle (SUV)

Different Type Of Car Body Styles 02

(Kredit Foto: Perodua Malaysia)

Secara teori, kereta SUV sepraktikal kereta station wagon, tetapi ia lebih berbentuk kotak. SUV menawarkan kedudukan tempat duduk yang lebih tinggi dan ruang penyimpanan yang lebih sesuai untuk kedua-dua item yang lebih tinggi dan lebih besar. Ia juga dibina untuk keupayaan di atas jalan raya juga “off-road.”

Sama seperti sedan, terdapat juga SUV kompak (Perodua Ativa), SUV bersaiz sederhana (Honda CR-V) dan SUV bersaiz keluarga (Toyota Fortuner). Mereka dibezakan ke dalam segmen B, segmen C, dan beberapa yang lasak adalah 4x4, sewajarnya.


Van Serbaguna (MPV)
Different Type Of Car Body Styles 10

(Kredit Foto: Honda Malaysia)

MPV adalah serupa dengan station wagon tetapi lebih tinggi dan lebih panjang, dan mempunyai lebih banyak ruang untuk penumpang yang duduk di barisan tempat duduk ke-3. Tujuannya adalah untuk memuatkan sehingga 7 atau 8 orang dengan selesa. Terdapat banyak ruang kargo apabila barisan tempat duduk ke-3 dan ke-2 dilipatkan.

MPV moden seperti Honda Odyssey (besar) didatangkan dengan pintu gelangsar yang membolehkan pelanggan mengkonfigurasi barisan tempat duduk ke-2 menjadi 'kerusi kapten', yang menjanjikan perjalanan yang selesa untuk penumpang dalam perjalanan jauh. Sebaliknya, Perodua Alza (kompak) didatangkan dengan pintu biasa dan berpatutan untuk orang ramai.

Kereta keluarga praktikal ini berkumpulan dengan kenderaan segmen B dan D.


Trak Pikap

Different Type Of Car Body Styles 08
(Kredit Foto: autoevolution)

Trak trak pikap adalah antara jenis kenderaan yang paling biasa dikelihatan di Malaysia, dengan keupayaan untuk mengangkut penumpang dan memuatkan barang tugas berat berkat katil kargo terbuka yang besar. Kenderaan berotot ini lazimnya menarik minat pemandu yang kerap mengambil laluan di luar jalan raya atau sering pergi berkhemah dan memancing bersama keluarga.

Isuzu D-MAX dan Toyota Hilux yang popular ialah trak pikap yang didatangkan standard dengan sistem suspensi tunggangan adaptif yang dikuasakan kepada keempat-empat roda dengan satu set tayar semua rupa bumi untuk mengatasi trek berlumpur.

Mereka berkumpulan bersama kenderaan segmen Lori/4X4.


Coupe

Different Type Of Car Body Styles 09
(Kredit Foto: Unsplash)

Seperti namanya, "Coupe" ialah kereta yang direka bentuk dengan garis bumbung landai yang sporty untuk kecekapan aerodinamik yang lebih baik. Ambil contoh Porsche 718 Cayman GT4, ia dibina dengan dua pintu dan bumbung tetap untuk tunggangan yang selesa.

Bahasa reka bentuk sangat menarik dimata pemandu yang memerlukan ruang yang luas. Coupe empat kali, seperti Audi A5 Sportback, dan SUV coupe seperti Mercedes Benz GLC Coupe adalah contoh yang menggabungkan keolahragaan dengan kepraktisan.

Mereka berada di bawah kereta sukan atau segmen eksekutif kompak, masing-masing.


Convertible

Different Type Of Car Body Styles 07
(Kredit Foto: WallpaperAccess)

Convertible ialah kereta dengan bumbung yang boleh dilipat, atau juga dikenali sebagai "drop tops". Ia mempunyai dua pintu yang dilengkapi dengan dua tempat duduk, dan beberapa daripadanya mempunyai konfigurasi tambahan tempat duduk untuk penumpang, seperti Mercedes-Benz E Class Cabriolet (istilah lain untuk boleh tukar).

Terdapat dua jenis bahan bumbung boleh lipat, terutamanya lembut dan keras. Convertible “soft-top”t, seperti Mazda MX5 Miata, ditutup dengan fabrik dan sesetengahnya menggunakan bahan kanvas atau vinil.

Sebaliknya, bahagian atas BMW Z4 Convertible diperbuat daripada aluminium; manakala convertible ‘hard-tops” lain datang dengan plastik keras atau bumbung keluli.

Convertible dibezakan kepada segmen eksekutif, grand tourer, mewah dan kereta sport di Malaysia.


Kami berharap panduan ini telah memberi anda gambaran keseluruhan yang lebih baik tentang gaya badan kereta dan segmen kenderaan yang berbeza. Kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah jika anda mengetahui mana-mana gaya badan kereta atau segmen kenderaan lain yang mungkin kami terlepas!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Trading-In VS Selling Your Car in Malaysia: Pros & Cons

0 Comments