COVID-19: Langkah Penutupan Keseluruhan Dari 1 hingga 14 Jun 2021 Diumumkan

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 18 Feb 2022

Malaysia Total Lockdown 1st To 14th June 2021 Featured
(Kredit Foto: Forbes India)

Langkah penutupan keseluruhan telah diumumkan pada Ahad, 30 Mei 2021, oleh Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakobon. Sekatan yang dikuatkuasakan semula bertujuan untuk mengekang penularan Covid-19 dari 1 hingga 14 Jun 2021.


Perkhidmatan kesihatan, pengangkutan, utiliti air dan tenaga, termasuk pengendali makanan dan minuman, adalah antara senarai perkhidmatan penting yang dibenarkan dibuka. Perniagaan lain yang dibenarkan beroperasi ialah bank, bengkel kereta, telekomunikasi dan media (berita).

Majlis keselamatan negara (MKN) juga telah melaksanakan sekatan perjalanan yang ketat. Hanya dua orang setiap isi rumah akan dibenarkan keluar dalam radius 10km untuk barang keperluan mulai Selasa. Peraturan dua orang bagi setiap kereta juga akan dikenakan kepada teksi atau pengendali e-hailing; seorang pemandu akan dibenarkan melayan seorang penumpang yang duduk di belakang.

Bagaimanapun, tiga orang boleh melakukan perjalanan bersama dalam kenderaan yang sama untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan kecemasan, termasuk orang yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Sekiranya dua minggu perintah berkurung itu berjaya mengurangkan jumlah kes harian, kerajaan akan melaksanakan fasa dua perintah berkurung selama empat minggu. Lebih banyak sektor ekonomi akan dibuka semula dengan selamat dengan had kepada saiz perhimpunan dan ukuran jarak sosial yang ketat.

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: How to Sell Your Used Car for More

0 Comments