TNB Bersedia Menerajui Peralihan Malaysia ke Mobiliti Rendah Karbon

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 17 Feb 2022

Tenaga Nasional Berhad Tnb Ready To Lead Malaysia S Transition Into Low Carbon Mobility Featured
(Kredit Foto: ENERGY ASIA)

Syarikat utiliti elektrik terbesar Malaysia, Tenaga Nasional Berhad (TNB), bersedia untuk bekerjasama dengan pelbagai pihak berkepentingan untuk memacu penggunaan kenderaan elektrik (EV) di negara ini.

Rancangan mobiliti rendah karbon telah dibincangkan semasa Persidangan Meja Bulat Maya pada Isnin, 19 Julai 2021. Ketua Pegawai Strategi dan Teroka TNB Datuk Fazlur Rahman Zainuddin menegaskan bahawa sektor pengangkutan mesti mengambil pendekatan holistik terhadap laluan penyahkarbonan negara.

Berdasarkan angka yang diperoleh daripada Laporan Kemas Kini Dwitahunan Ke-3 Malaysia kepada United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), kenderaan jalan raya merupakan penyumbang kedua terbesar kepada pelepasan CO2 selepas sektor kuasa pada 2016. Iaitu sejumlah 55,188 Giga gram CO2 , iaitu sekitar 21% daripada jumlah gas rumah hijau.

Tenaga Nasional Berhad Tnb Ready To Lead Malaysia S Transition Into Low Carbon Mobility 01
(Kredit Foto: chargEV)

Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Pengangkutan, Normah Osman turut hadir pada sesi meja bulat maya itu. Beliau menekankan usaha lepas firma itu untuk meningkatkan sokongan asas bagi penggunaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

Pada tahun 2020, TNB bersama-sama Pusat Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim Malaysia (MGTC) telah memasang 73 stesen pengecas EV di 31 lokasi.

Memorandum Persefahaman firma baru-baru ini dengan DHL Express Malaysia, TNB akan memasang stesen pengecas EV di sepanjang laluan perkhidmatan utama DHL. Ia akan membantu syarikat logistik memajukan elektrifikasi armadanya pada masa hadapan.

Kedua-dua kerjasama menggariskan pelbagai cara sinergi antara syarikat boleh membantu mempercepatkan peralihan kepada mobiliti EV untuk mengurangkan lagi pelepasan gas rumah hijau (GHG).

TNB akan menerajui peralihan ini melalui pendekatan kolaboratif dengan gabungan pihak berkepentingan dan merealisasikan langkah kritikal ini ke arah penyahkarbonan.

Fazlur menambah bahawa "elektrifikasi mobiliti adalah pengubah permainan ekonomi untuk negara kerana teknologi baharu akan merangsang aktiviti ekonomi bernilai lebih tinggi dalam ekosistem kita." TNB telah menubuhkan Pejabat Pengurusan Projek untuk memudahkan agenda EV dan berharap untuk mencapai kemajuan bersama rakan kongsinya dalam laluan ini.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Proton Resumes X50 and X70 Models After Disruptions Caused By Floods

0 Comments