Lembah Klang Dibuka Di Tengah Sekatan Yang Dilonggarkan

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 17 Feb 2022

Mco 3(Kredit Foto: Klook)

Malaysia mengeluarkan Fasa 2 Pelan Pemulihan Nasional minggu lepas (8 September 2021) dan peraturan itu berkuat kuasa 3 hari kemudian (10 September 2021).

Bagi pemilik kereta, ia seperti hirupan udara segar apabila sekatan jalan raya di Lembah Klang, termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, dan Wilayah Persekutuan Putrajaya, telah dialihkan untuk laluan percuma antara tiga kawasan itu.

“Jawatankuasa juga memutuskan Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dan Wilayah Persekutuan Putrajaya digabungkan sebagai satu kawasan jangkitan yang sama. Justeru, pergerakan antara negeri ini dibenarkan dan tiada lagi sekatan jalan raya,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menjamu selera di restoran, pelancongan negeri tempatan yang melibatkan inap desa dalam negeri, serta merentasi sempadan negeri untuk bertemu pasangan mereka yang penting bagi pasangan jarak jauh dibenarkan dalam Fasa 2 Pelan Pemulihan Nasional.

Tukang gunting rambut, pendandan rambut dan salun termasuk salun kecantikan akan dibenarkan beroperasi juga.

Mco 3(Kredit Foto: Reuters)

Bagi negeri yang masih dalam Fasa 1, beberapa sekatan sedang dilonggarkan dan aktiviti seperti berenang, futsal, badminton dan bola keranjang hanya dibenarkan untuk mereka yang telah divaksin sepenuhnya. Negeri yang dimaksudkan hanya termasuk Kedah dan Johor.

Kemudahan rekreasi dibenarkan beroperasi walaupun di bawah prosedur operasi standard yang ketat dan berasaskan pelantikan. Majlis Keselamatan Negara dan kementerian masing-masing akan mengeluarkan penjelasan lebih terperinci untuk SOP

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Which Car Wash Type to Choose this Chinese New Year: Automatic or Manual?

0 Comments