Senarai Semak: Cara Membeli dan Menjual Kereta Anda di Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 24 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1632988954792 Easy Ways To Buy And Sell Your Car In Malaysia Featured

Pembeli dan penjual kereta, berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang membeli dan menjual kereta anda di Malaysia. Panduan ini menawarkan beberapa petua untuk memastikan anda mendapat yang terbaik daripada transaksi anda.

Sama ada anda membeli atau menjual kenderaan anda, keseluruhan proses boleh menjadi urusan yang rumit, terutamanya jika anda melakukannya sendiri. Berikut ialah senarai semak mudah untuk membantu menjadikan proses ini lebih mudah.

Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian

Editors%2 Fimages%2 F1632988653586 Easy Ways To Buy And Sell Your Car In Malaysia

Terdapat tiga perkara yang perlu diambil perhatian sebelum membeli kereta terpakai

  1. Kereta mesti diselenggarakan dengan baik. Calaran dan cip cat memang dijangka, dan jika ia adalah kereta lama, sudah jangkakan mesti ada sedikit karat. Walau bagaimanapun, anda perlu berwaspada terhadap masalah yang boleh menyebabkan kerosakan besar pada bahagian seperti blok enjin retak atau penjajaran yang buruk.
  2. Bacaan meter perbatuan patut tak tinggi sangat rendah. Semakin tinggi perbatuan, semakin tinggi kemungkinan haus dan lusuh. Ini meningkatkan susut nilai kereta.
  3. Harga kereta mestilah mengikut nilai pasaran yang saksama. Jika harga kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan maka ia mungkin benar.

Sebelum anda benar-benar membeli, anda memerlukan dokumentasi yang betul termasuk kad pendaftaran kereta, rekod perkhidmatan serta rekod geran.

Apabila anda menerima penghantaran kereta anda mesti memastikan bahawa terdapat dua kunci, kunci ganti dan kunci utama. Begitu juga jika anda menjual kereta tersebut. Anda mesti mempunyai kedua-dua kunci.

Sekiranya anda kehilangan kunci ganti, anda dinasihatkan untuk menggantikannya secepat mungkin. Anda juga perlu memastikan kereta itu dibersihkan dengan betul, dalam dan luar sama ada anda membeli atau menjual kereta itu.

 

Memandu Uji Dan Memeriksa Kereta

Editors%2 Fimages%2 F1632988782897 Easy Ways To Buy And Sell Your Car In Malaysia

Sesudah anda melihat kereta itu, anda perlu memeriksanya terlebih dahulu. Luangkan masa ini untuk membiasakan diri dengan kedudukan segala-galanya seperti suis untuk lampu depan dan isyarat belok. Periksa enjin nya, termasuk di bawah kereta. Pastikan tiada kebocoran sebarang cecair sama ada minyak atau penyejuk.

Kemudian lihat dengan teliti pada cat dan celah panel. Pastikan terdapat sedikit atau tiada kesan pada cat. Untuk celah panel, pastikan jarak antara celah masih konsisten sepanjang keseluruhannya.

Seterusnya, sudah tiba masanya untuk memandu uji kereta. Adalah dinasihatkan untuk memandu kereta pada kelajuan tetap. Ingatlah untuk memastikan telinga anda mengupaskan sebarang bunyi kompang atau sebarang bunyi aneh dari enjin, terutamanya apabila beralih dan padanan putaran. Anda juga patut memantang rasanya menukar gear kereta itu juga.

Sebarang masalah hendaklah dikemukakan kepada penjual dan semakan rekod penyelenggaraan diperlukan.

Mengapa Dokumen Penting

Editors%2 Fimages%2 F1632989188448 Easy Ways To Buy And Sell Cars In Malaysia

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, rekod penyelenggaraan digunakan untuk menyemak sama ada sebarang kemalangan direkodkan. Geran pendaftaran adalah untuk menyemak berapa ramai pemilik telah memiliki kereta tersebut. 

Anda memerlukan kertas pemeriksaan Puspakom (casis B5 dan enjin B7) untuk menyelesaikan pinjaman tertunggak dan kertas bank. Anda juga perlu pergi ke JPJ dan mendaftar cap jari. Kereta anda akan dihantar selepas menyelesaikan semua kertas kerja.

Proses Menjual Kereta

Editors%2 Fimages%2 F1632989737734 Easy Ways To Buy And Sell Your Car In Malaysia Featured

Terdapat dua pilihan untuk pemandu yang ingin menjual kereta mereka. Mereka boleh sama ada menjual kereta mereka secara persendirian atau menggunakan tapak web jualan kereta yang telus dan boleh dipercayai.

DIY

Editors%2 Fimages%2 F1632989343177 Easy Ways To Buy And Sell Cars In Malaysia

Terdapat banyak pembeli palsu dalam talian berbanding dengan bilangan pembeli tulen yang sedikit. Dan walaupun anda mendapat pembeli tulen, itu tidak bermakna mereka dijamin komited dengan perjanjian yang anda cari.

Sebelum anda menyerahkan kereta, pemeriksaan kereta perlu dilakukan di Puspakom dua kali untuk mendapatkan semua dokumentasi. Ini adalah proses yang sangat meletihkan dan menggunakan wakil untuk melakukan ini juga sangat mahal. Dokumentasi itu kemudiannya perlu dipindahkan ke bank untuk mereka menyelesaikan penyelesaian pinjaman dan deposit.

Tetapi tunggu, ada lagi! Anda perlu pergi sendiri ke JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) terdekat dan lakukan imbasan cap ibu jari. Ini akan membantu untuk memindahkan pemilikan antara anda dan penjual, dan hanya selepas melakukan segala-galanya dalam perenggan di atas barulah anda berjaya menjual kereta itu.

Keseluruhan proses mengambil masa lebih daripada dua minggu dan itu mengandaikan anda mendapat pembeli yang berminat.

Laman Web Jual Kereta

Editors%2 Fimages%2 F1633056308933 Motorist Sell Car Malaysia Checklist

Di sinilah kami masuk. Di Motorist Malaysia, kami memastikan keseluruhan proses penjualan kereta terpakai dipermudahkan untuk pemilik kereta. Jika anda ingin menjual kereta anda dengan cepat, kami menjamin untuk membantu anda mencari harga jualan tertinggi dalam masa 24 jam.

Terdapat hanya tiga langkah mudah untuk menguruskan kenderaan anda dengan cepat:

1) Hantar butiran kenderaan anda
2) Tunggu sebut harga kami
3) Tetapkan temujanji jika harganya sesuai

Di Motorist Malaysia, kami juga mengendalikan dokumentasi dan kertas kerja yang diperlukan untuk memastikan penyerahan yang lancar dan cepat. Inilah apa pelanggan kami katakan tentang perkhidmatan kami.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Malaysian Family Flood Aid: Everything You Need to Know

0 Comments