VTL Darat Malaysia - Singapura : Perkara yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengembara

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 24 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1638425753349 Singapore Malaysia Causeway Reopening Featured

(Kredit Foto: Reuters)

VTL Darat Malaysia - Singapura dilancarkan pada 29 November 2021, membawa kepada pembukaan Causeway kepada pengembara buat pertama kali sejak kerajaan Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020.

Sudah tentu terdapat beberapa keperluan yang perlu anda penuhi sebelum melintasi sempadan dan mungkin tugas yang sukar untuk menjejaki semuanya.

Berikut ialah beberapa petunjuk penting yang perlu anda ketahui sebelum memulakan perjalanan anda ke Singapura.


1) Siapa yang Boleh Melancong melalui VTL-Darat?

Editors%2 Fimages%2 F1638426822287 Vaccination In Progress(Kredit Foto: Reuters)

Anda perlu merupakan antara seseorang warganegara, pemastautin tetap atau pemegang pas jangka panjang negara yang anda ingin masuki. Anda juga dikehendaki diberi vaksin sepenuhnya dan memegang bukti status vaksinasi anda.

Anda juga perlu berada di negara yang diluluskan VTL selama 14 hari sebelum perjalanan.


2) Bagaimana Anda Akan Mengembara?

Editors%2 Fimages%2 F1638427780913 Johor Larkin Land Vtl

(Kredit Foto: Malay Mail)

Inisiatif VTL-Darat akan dilaksanakan pada mulanya menggunakan perkhidmatan bas oleh Transtar Travel (Singapura) dan Causeway Link (Malaysia).

Bas Transtar akan beroperasi antara Persimpangan Bas Sementara Woodlands di Singapura dan Larkin Sentral di Malaysia manakala bas Causeway Link beroperasi antara Larkin Sentral dan Queen Street Singapura.

Terdapat 1,440 pelancong dari setiap negara setiap hari dibenarkan.


3) Ujian yang Diperlukan

Editors%2 Fimages%2 F1638425065032 Negative Pcr Test(Kredit Foto: Pexel)

Dalam masa dua hari sebelum anda melakukan perjalanan, anda perlu menjalani ujian Ujian Pantas Antigen (ART) atau Polymerase Chain Reaction (PCR) yang ditadbir secara profesional.

Apabila tiba di Larkin Sentral, Queen Street atau Persimpangan Bas Sementara Woodlands, anda perlu menjalani ART lain di bawah pengawasan.

Proses ini terpakai untuk pengembara di kedua-dua arah (ART semasa ketibaan di Singapura telah dilaksanakan sebagai tindak balas kepada ancaman varian Omicron baharu).

Sila ambil perhatian bahawa anda perlu menanggung kos ujian ini.


4) Insurans

Insurans perjalanan mandatori dengan perlindungan minimum S$30,000 diperlukan bagi pengembara jangka pendek sahaja. Pelancong lain dinasihatkan untuk masih mengambil insurans yang mencukupi sekiranya berlaku sebarang kecemasan dan rawatan berkaitan perubatan COVID-19.


5) Perkara Tambahan yang Perlu Diperhatikan

Jika anda memasuki Singapura sebagai pemegang pas jangka panjang, anda perlu memohon Pas Perjalanan Vaksinasi (VTP). Walau bagaimanapun, tiada kuota untuk VTP jadi kami cadangkan anda menempah tempat duduk anda di dalam bas terlebih dahulu sebelum memohon untuk VTP.

Editors%2 Fimages%2 F1638428058108 Petrol Station Mysejahtera

(Kredit Foto: Malay Mail)

Anda juga dinasihatkan untuk memuat turun aplikasi mudah alih pengesanan kenalan kedua-dua negara; aplikasi MySejahtera untuk Malaysia dan platform TraceTogether Singapura. Sediakan profil anda pada kedua-dua aplikasi ini sebelum perjalanan anda untuk mengelakkan sebarang kerumitan atau isu dalam perjalanan anda. 

Inisiatif VTL ini adalah penunjuk yang menjanjikan masa depan di mana kita mungkin dapat kembali kepada keadaan normal zaman pra-Covid.

Anda yang ingin menerokai sempadan untuk tujuan percutian atau riadah, nantikan perkembangan terkini inisiatif itu, dengan perdana menteri kedua-dua negara sudah membincangkan kemungkinan membuka lebih banyak bahagian sempadan untuk memasukkan pengembara umum juga seawal pertengahan Disember 2021.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: North-South Highway to Transition to RFID Tags from 15 Jan 2022, TnG and SmartTAG to Slowly Phase Out

0 Comments