Tanya Diri Anda 6 Soalan Ini untuk Memelihara Nilai Kereta Anda dengan Lebih Baik

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 3 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1638512227282 Man In Suit Driving Featured

Adakah anda tertanya-tanya betapa teruknya kereta anda mungkin menyusut nilai lama kelamaan? Berikut adalah beberapa soalan untuk ditanyakan kepada diri sendiri jika anda berhasrat untuk mengekalkan atau meningkatkan nilai kereta anda.

Nilai kereta bertanggung kepada lebih fakta daripada jenama dan modelnya sahaja. Anda juga mungkin berpendapat bahawa kereta yang kelihatan bersih dalam keadaan berfungsi akan sentiasa memperolehi harga cantik yang tinggi. Malangnya, itu bukanlah satu-satunya pertimbangan kerana terdapat pelbagai faktor yang perlu dihayati apabila ia berkaitan dengan penilaian kereta.


1) Apakah Nilai Jualan Semula?

Editors%2 Fimages%2 F1638514354832 Perodua Myvi(Photo credit: Perodua)

Nilai jualan semula adalah perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum anda membuat keputusan membeli. Ia adalah salah satu faktor yang paling berpengaruh dalam menentukan jumlah wang yang anda akan dapat kembali apabila anda memutuskan untuk menjualnya pada masa hadapan dalam perjalanan pemilikan kereta anda.

Nilai jualan semula yang baik adalah antara ciri-ciri kereta yang lebih popular di Malaysia. Permintaan ini disebabkan oleh faktor seperti ciri praktikal, prestasi dan reka bentuknya yang menguntungkan pasaran Malaysia. Perodua MyVi adalah salah satu contoh demikian kerana ramai penduduk tempatan menghargai kebolehpercayaan dan prestasi yang baik pada julat harga yang rendah.

Jenama kereta juga memainkan peranan besar dalam nilai jualan semula. Nasionalisme Malaysia kuat di kalangan rakyat dan penduduk tempatan amat berbangga dengan pengeluar kampung halaman seperti Proton dan Perodua. Ini mengekalkan jenama ini dalam permintaan, memainkan peranan dalam mendapatkan nilai jualan semula yang baik dari semasa ke semasa.

Pengeluar kereta Jepun seperti Honda dan Toyota juga sangat popular kerana reputasi mereka sangat dipercayai dan kos penyelenggaraan yang rendah.


2) Emas Berkilauan atau Putih Bersih?

Editors%2 Fimages%2 F1638513510849 Porche Different Colors(Photo credit: Porsche)

Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli kereta ialah warnanya. Banyak penyelidikan telah dilakukan mengaitkan warna kereta dengan kadar susut nilainya. Negara yang berbeza mempunyai pilihan warna umum yang berbeza juga.

Peraturan umum ialah menggunakan monokrom. Hitam, kelabu dan putih adalah warna yang 'selamat' dari segi nilai, dengan putih mengambil bahagian terbesar dalam pai pilihan warna kereta di Malaysia. Perlu diingat bahawa kuning adalah warna dengan nilai susut nilai paling rendah di peringkat global dan istilah 'Resale Red' selalunya hanya berkenaan kereta mewah.

Warna paling teruk yang boleh anda pilih? Emas! Bak kata pepatah J.R.R Tolkien, "semua yang emas tidak berkilauan."


3) Adakah pengubahsuaian itu berbaloi?

Editors%2 Fimages%2 F1638515082301 Multiple Cars At Car Meet(Photo credit: Unsplash)

Adegan pengubahsuaian kereta atau ‘mod’ di Malaysia sangat rancak dengan ramai peminat mod kereta yang suka menjalankan projek penyesuaian unik yang berbeza pada kereta mereka.

Kebanyakan projek ini dipengaruhi oleh budaya kereta di negara lain seperti Jepun. Anda boleh melihat berbilang kereta di pameran kereta tempatan dengan spoiler terbalik yang dipasang di bawah but kereta yang bermirip budaya 'Kyusha' Jepun yang popular.

Kereta rendah atau 'stanced' dengan camber ekstrem juga merupakan kegemaran peminat dalam dunia pengubahsuaian kereta, mengikutkan budaya perlumbaan drift jalanan yang dimulakan oleh kumpulan penjenayah seperti Bosozuku Jepun.


Editors%2 Fimages%2 F1638516173294 Malaysia Modified Car Meet(Photo credit: Kaki Kereta)

Anda mungkin tergoda untuk memasang spoiler MZ dengan bampar hadapan Passo pada MyVi anda untuk meningkatkan daya tarikan estetiknya. Atau mungkin anda sedang mencari kefungsian seperti menukar tempat duduk stok biasa yang membosankan dengan tempat duduk kereta lumba lepas pasaran dalam kenderaan anda untuk menambah bakat dan keselamatan yang terpuji yang disertakan dengannya.

Kemudian terdapat mod prestasi seperti kit pengecas super yang anda boleh pasang untuk meningkatkan kuasa kuda menjadikan MyVi itu seperti sebuah Dodge Viper GTS 1997 yang lebih selesa (gurauan sahaja).


Editors%2 Fimages%2 F1638516197170 Modified Myvi Stance(Photo credit: Kaki Kereta)

Walau bagaimanapun, sama seperti pilihan warna kereta, keinginan adalah subjektif dan anda biasanya lebih baik menyimpan kereta anda sebagai stok. Itu belum termasuk bab kesahihan dan keabsahan beberapa mod ini yang akan menolak pembeli yang berpotensi lebih bebas risiko. Oleh itu, overmodding boleh mengakibatkan nilai kereta yang lebih rendah kerana anda mengehadkan diri anda kepada pasaran khusus apabila anda memutuskan untuk menjualnya.


4) Adakah ia selamat?

Editors%2 Fimages%2 F1638516407552 Car Crash

Ciri keselamatan kereta sangat penting apabila ia berkaitan dengan nilai keretanya. Beberapa ciri umum yang perlu anda pastikan kereta anda ada ialah sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Amaran Perlanggaran Hadapan (FCW) dan ciri asas yang boleh diservis seperti tali pinggang keledar yang baik dan beg udara yang boleh dipercayai.

Bagi pasaran Malaysia, ciri-ciri seperti lampu depan adaptif akan memberi manfaat kepada jalan luar bandar awan debu itu dan ia menghalang pemandu yang datang membutakan di jalan kecil dua hala pada waktu malam. Memasang kamera papan pemuka juga bagus untuk tuntutan insurans yang menjengkelkan sekiranya berlaku kemalangan jalan raya.

Mengemas kini kereta anda dengan piawaian keselamatan dan aksesori keselamatan biasa akan membantu memastikan ia kekal menarik apabila anda meletakkannya di pasaran.


5) Nak merokok ataupun tidak?

Editors%2 Fimages%2 F1638516655627 Smoking In Car(Photo credit: Pexels)

Kebersihan kenderaan juga merupakan satu lagi faktor penting apabila ia berkaitan dengan nilai kereta.

Bayangkan sebuah bilik hotel dengan kesan misteri pada permaidani dan dinding serta lipas berkeliaran dan bauan busuk dan berat yang anda hampir boleh rasai dengan setiap nafas anda. Adakah anda akan membayar RM2,000 semalam untuk bilik itu walaupun ia disertakan dengan TV skrin rata 4K dan tab mandi? Tidak!

Begitu juga dengan kereta anda. Pastikan bahagian dalaman anda bersih, kerap vakum permaidani dan lap tempat duduk. Kurangkan makan atau tinggalkan makanan di dalam kenderaan anda kerana ia menarik perosak dan merokok menghasilkan tar yang melekat pada permukaan dalaman kereta anda. Jadi tolong, sila jangan merokok di dalam kenderaan anda.


Editors%2 Fimages%2 F1638516828989 Washing Car

Ia juga penting untuk memastikan bahagian luar anda dalam keadaan bersih. Pandu dengan selamat dan bawa kereta anda untuk dicuci dan waxing sekali-sekala. Cuba elakkan jalan tanah jika boleh kerana pasir dan batu boleh merosakkan kerja cat kereta anda.

Anda juga harus memberi perhatian kepada mana anda meletakkan kenderaan anda. Letaklah di tempat yang berteduh untuk meminimumkan pendedahan matahari yang boleh memudarkan warna kereta dan meletak jauh dari kenderaan berat kerana risiko penyok dan calar.

Ia amat ketara dilihat apabila seseorang berbangga dalam mengekalkan penyelenggaraan kenderaan mereka dan kereta ini biasanya akan mendapat harga yang lebih tinggi daripada kereta yang kelihatan dan berbau seperti lori sampah.


6) Patutkah saya kesah tentang lampu amaran itu?

Editors%2 Fimages%2 F1638516937498 I Stock 1251530338

Ya ya ya! Penunjuk amaran pada papan pemuka anda ialah cara kereta anda memberitahu anda bahawa ia memerlukan perhatian. Anda mungkin berfikir bahawa semuanya baik-baik saja selagi kereta masih berjalan tetapi anda hanya berbohong kepada diri sendiri.

Selesaikan masalah dengan cepat dan bawa kereta anda ke bengkel untuk diservis secara berkala bagi memastikan ia sentiasa berjalan lancar. Rekod servis ini juga boleh menjadi titik jaminan untuk bakal pembeli bahawa kereta itu tidak akan memberi mereka sebarang masalah selepas pembelian.


Dengan memikirkan soalan-soalan ini, anda akan dapat memperoleh dolar tertinggi apabila anda memutuskan untuk menjual kereta anda pada masa hadapan. Platform pihak ketiga ialah cara yang baik untuk mengetahui penilaian kereta anda sebelum membuat sebarang keputusan.  Lihat perkhidmatan penilaian kereta Motorist untuk cara yang cepat dan mudah untuk mengetahui nilai kereta anda!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Sell Your Used Car for More

0 Comments