Segala Perjalanan ke Singapura Dibolehkan Mulai 20 Disember Di Bawah Sekatan Skim VTL Yang Diperlonggakan

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1638425753349 Singapore Malaysia Causeway Reopening Featured(Photo credit: Reuters)

Mulai 20 Disember 2021, rakyat Malaysia dan Singapura yang telah divaksin akan dibenarkan bertemu saudara mereka di seberang Tambak Johor di bawah perubahan skim Vaccinated Travel Lane (VTL) yang akan mengandungi sekatan yang lebih longgar. Berikut adalah perkara yang perlu anda mengambil tahu sebelum menempah tiket bas anda untuk merentasi tambak.

Singapura dan Malaysia hampir boleh dikatakan sebagai negara adik beradik dan tidak hairanlah ramai penduduk di kedua-dua negara mempunyai rakan dan keluarga di seberang sempadan. Sebelum ini, memang sudah ada yang ke Singapura di bawah skim Vaccinated Travel Lane (VTL) yang dilaksanakan pada 29 November 2021 oleh kerajaan Malaysia bersama-sama rakan sejawatan mereka dari Singapura.

Walau bagaimanapun, ia datang dengan sekatan yang mengatakan bahawa pengembara mestilah seseorang warganegara, penduduk tetap (PR) atau pemegang pas jangka panjang negara yang mereka berniat untuk memasuki itu.

Tujuannya adalah untuk menyatukan semula keluarga yang terpisah apabila mereka terperangkap di negara jiran apabila penutupan sempadan berlaku. Berikut adalah perkara penting anda patut tahu tentang VTL yang diperluaskan.


Siapakah yang Dibenarkan Merentasi Sempadan?

Sama seperti sekatan sebelumnya, anda perlu divaksinasi dan mempunyai dos kedua anda sekurang-kurangnya dua minggu sebelum tarikh perjalanan anda.

Anda juga perlu seseorang warganegara, PR atau pemegang pas jangka panjang bagi mana-mana negara. Namun, tidak seperti peraturan Land-VTL dahulu, ia tidak kira negara mana anda berasal dari. Rakyat Malaysia boleh melancong ke Singapura dan begitu juga sebaliknya.


Bagaimana Cara Merentasi Sempadan?

Editors%2 Fimages%2 F1638427780913 Johor Larkin Land Vtl(Photo Credit: Malay Mail)

Malangnya, kami belum dapat mengisi jalan raya Singapura dengan MyVi Malaysia buat masa ini. Kenderaan peribadi masih tidak dibenarkan melintasi tambak.

YAnda perlu menempah tempat duduk di bas yang dikendalikan oleh Transtar Travel (Singapura) atau Causeway Link (Malaysia). Jika anda dalam perjalanan dari Malaysia, kedua-dua set bas akan tiba dan berlepas dari Larkin Sentral manakala tempat mengambil dan menghantar di Singapura ialah Woodlands Temporary Bus Interchange dan Queen's Street.


Apakah Keperluan Ujian yang ada?

Editors%2 Fimages%2 F1638425065032 Negative Pcr Test(Photo Credit: Pexel)

Sama seperti peraturan Land-VTL sebelumnya, anda perlu menjalani ujian Antigen Rapid Test (ART) atau Polymerase Chain Reaction (PCR) yang ditadbir secara profesional sekurang-kurangnya dua hari sebelum anda melakukan perjalanan.

Apabila tiba di destinasi anda, anda juga akan mengambil ART sekali lagi di bawah pengawasan. Selain itu, anda juga dikehendaki mematuhi langkah keselamatan dan protokol yang sedia ada di negara yang anda lawati.

Jika anda melancong ke Singapura, anda akan ditugaskan untuk melalui rejim ART Covid-19 tujuh hari yang memerlukan anda untuk melalui ART yang ditadbir sendiri setiap hari. Anda perlu pergi ke pusat ujian pada hari ketiga dan ketujuh untuk ujian.

Ambil perhatian bahawa anda akan menanggung kos ujian ini.

Sesungguhnya ia merupakan satu perkembangan yang positif untuk kedua-dua negara dan ia menandakan kemajuan dalam iklim dunia kita yang dilanda pandemik. Namun,sentiasa ingat untuk mengambil langkah keselamatan jika anda berniat untuk melakukan perjalanan, terutamanya dengan ancaman strain Omicron baru-baru ini.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Tempoh Pembaharuan Lesen Memandu dan Cukai Jalan Dilanjutkan Sehingga 31 Disember 2021

0 Comments