Lebuhraya Utara-Selatan akan Peralihan kepada sistem Teg RFID dari 15 Jan 2022, TnG dan SmartTAG akan Dihentikan Secara Berperingkat Perlahan

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 21 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1639731484493 Rfid Tags Replacing Touch N Go Smart Tag Featured(Kredit Foto: The Malaysian Reserve)

Kaedah pembayaran tol Touch ‘n Go dan SmartTag akan ditamatkan secara berperingkat dan digantikan dengan sistem teg RFID tanpa sentuh sebagai langkah Kementerian Kerja Raya (KKR) yang sejajar dengan Cetakan Biru Sistem Pengangkutan Pintar (ITS).

Beratur panjang di plaza tol adalah perkara biasa di lebuhraya Malaysia dan ia menjadi lebih teruk semasa musim perayaan. Sebagai sebahagian daripada ITS, sistem aliran bebas berbilang lorong (MLFF) bertujuan untuk mengubah lorong tol di lebuhraya Malaysia demi pengalaman yang lebih pantas dan mengalir bebas.

Sistem teg RFID yang akan dilaksanakan pada 15 Januari 2022 bertujuan untuk membantu mengurangkan kesesakan di plaza tol ini, setelah menunjukkan hasil positif dan praktikal daripada program perintis yang dilaksanakan di pondok tol di Hutan Kampung-Sungai Dua, Jitra di Kedah, serta sebagai pondok tol Kempas Johor awal tahun ini.

Pada peringkat awal ini, pemilik kenderaan Kelas 1 (light private) akan dijemput untuk memasangkan kereta mereka dengan tag RFID ini. Gerai tol Normal Touch 'n Go dan SmartTag akan terus dibuka untuk kenderaan yang tidak berada dalam kelas ini buat masa ini pada peringkat awal tetapi pemandu digesa supaya memasang tag RFID mereka secepat mungkin kerana Kementerian Kerja Raya berhasrat untuk menggantikan sistem Touch 'n Go dan SmartTag lama secara progresif dengan inisiatif baharu ini.


Editors%2 Fimages%2 F1639732628916 Touchngo Rfid Portal


Lorong tol yang akan mempunyai gantri RFID ini termasuk plaza tol di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan sepanjang 800km, khususnya Juru, Pulau Pinang ke Skudai. Pemandu diingatkan supaya memastikan kelajuan kenderaan mereka pada 30km/j semasa melalui plaza tol tanpa sentuh ini.

Anda boleh membeli teg RFID ini dalam talian melalui aplikasi atau portal Touch 'n Go eWallet. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi mana-mana daripada 39 pusat di seluruh Semenanjung Malaysia yang disenaraikan di sini.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Protect Your Car From Flash Floods

0 Comments