Malaysia Dilanda Banjir Kilat: Lebih 30,000 Orang Terlantar

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 24 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1639984991858 Disaster Flash Floods Hit Various States In Malaysia Featured

(Kredit Foto: Reuters)

Banjir kilat yang berterusan pada Disember 2021 adalah banjir terburuk di Malaysia dalam beberapa tahun dan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 30,000 orang kehilangan tempat tinggal di banyak negeri termasuk Pahang, Terengganu, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan dan Perak.

Bertiduran dalam kereta, memanjat bumbung dan menghasilkan bot sementara untuk ke tempat yang lebih selamat. Ini hanyalah sebahagian daripada langkah yang telah diambil oleh penduduk Malaysia kerana terdesak dalam keadaan yang teruk tersebut.

Musim tengkujuh sentiasa akan datang dengan ancaman banjir tetapi hujan lebat yang pelik pada hujung minggu membawa hujan yang melepasi semua ramalan. Kejadian yang tidak pernah berlaku sebelum ini mengejutkan banyak negeri, terutamanya negeri yang biasanya berisiko rendah banjir seperti Selangor.

Editors%2 Fimages%2 F1639985947266 Port Klang Operations Affected By Floods(Kredit Foto: Crane Worldwide Logistics)

Cuaca buruk juga telah menjejaskan operasi di Pelabuhan Klang, pelabuhan terbesar di Malaysia. Malah kawasan tanah tinggi seperti Genting dan Cameron Highlands turut terjejas teruk akibat tanah runtuh akibat cuaca tidak normal.

Sebagai sebuah negara, Malaysia memang mempunyai sejarah dengan banjir kilat yang sering berlaku di pantai timur Semenanjung Malaysia. Awal tahun ini, banjir kilat melumpuhkan Terengganu, Pahang dan Johor.

Pada 2014, Kelantan turut dilanda "Bah Kuning" atau "Banjir Berwarna Kuning", banjir kilat yang mencatat rekod yang mendapat namanya daripada kandungan lumpur yang tinggi.

Walau bagaimanapun, malapetaka terbaharu ini boleh dikaitkan dengan melampaui anggaran yang mengejutkan banyak negeri. Malah mereka yang mempunyai protokol dan langkah-langkah untuk mencegah atau bertindak balas sekiranya berlaku bencana telah terjejas.


Lapisan Perak

Krisis ini tidak diragukan lagi merupakan peristiwa dahsyat yang telah melumpuhkan negara dan harapan umum adalah yang terburuk sudah berlalu. Di antara awan keganasan yang gelap, terdapat lapisan perak dalam bentuk pelbagai kebaikan dalam diri manusia yang telah terungkap melalui kesusahan.


Editors%2 Fimages%2 F1639985620497 Taking To Social Media For Relief Efforts

Media sosial pada hari-hari lalu telah dipenuhi dengan anekdot tentang penduduk Malaysia yang menunjukkan kesungguhan untuk membantu antara satu sama lain atau mereka yang paling teruk dilanda musibah. Malah ada yang menawarkan rumah sendiri sebagai tempat perlindungan manakala yang lain menyampaikan bantuan dalam bentuk lain seperti bekalan makanan dan usaha mencari dan menyelamat untuk mengiringi bantuan yang telah disediakan oleh perkhidmatan kecemasan kerajaan.

Beberapa syarikat besar juga telah memainkan peranan dalam usaha bantuan. Perpustakaan Raja Tun Uda di Shah Alam membuka pintunya kepada orang yang mencari perlindungan dan ramai lagi yang telah melakukan perkara yang sama.

Editors%2 Fimages%2 F1639986302450 Perodua Render Help To Customers Affected By Flood(Photo Credit: Perodua)

Perodua, pengeluar kereta popular Malaysia juga telah menawarkan bantuan kepada pemilik kereta Perodua 

 yang terjejas dengan menawarkan rebat perkhidmatan menunda bagi mereka yang kenderaannya telah meninggal dunia atau tersangkut di suatu tempat.

Pemilik kereta Perodua juga diberi diskaun 20% apabila menggantikan alat ganti terpilih yang rosak akibat banjir dan mereka boleh pergi untuk pemeriksaan kenderaan percuma untuk memastikan tiada masalah lain dengan kereta mereka bergerak ke hadapan.

Jika anda adalah antara yang terjejas, bertenang dan lakukan yang terbaik untuk mengelakkan banjir yang mendatangkan banyak bahaya seperti serpihan dan bakteria.

Jika boleh, pergi ke pusat pemindahan sementara (PPS) terdekat anda atau hubungi NDCC di 03-8064 2400. Jika anda mendapati diri anda berada di jalan raya yang dilanda banjir, sila ambil langkah berjaga-jaga yang perlu anda boleh baca lebih lanjut di sini.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Proton Resumes X50 and X70 Models After Disruptions Caused By Floods

0 Comments