Apakah yang Perlu Anda Lakukan Jika Kereta Anda Terperangkap dalam Banjir Kilat?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 25 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1640070700213 What To Do For Your Car After A Flood Featured(Kredit Foto: MalaysiaOn24)

Dengan banjir kilat baru-baru ini yang memusnahkan beberapa kawasan di Malaysia, serta sejarah Malaysia dengan masalah banjir, anda mungkin mempunyai banyak soalan tentang apa yang perlu dilakukan jika kenderaan anda terperangkap dalam air banjir. Di sini kami bertujuan untuk mengurangkan keraguan anda dengan menyediakan langkah yang patut diambil seterusnya.

Banjir kilat menjejaskan 8 negeri dan banyak wilayah di seluruh Malaysia, menyebabkan lebih 30,000 orang kehilangan tempat tinggal di seluruh negara. Kereta yang tersangkut di perairan sedalam dada telah menjadi pemandangan biasa, bersama-sama dengan video air banjir yang memancut keluar dari ekzos kereta ketika orang ramai cuba menyelamatkan kenderaan mereka.

Tetapi apa sebenarnya yang boleh anda lakukan untuk membantu diri anda dalam situasi ini?


Jangan Nyalakan Semula Enjin Anda

Editors%2 Fimages%2 F1640070103856 Flooded Engine(Kredit Foto: CarFromJapan)

Video-video tersebut menunjukkan tahap kerosakan yang diakibatkan oleh banjir terhadap harta benda dan ia sememangnya menarik untuk ditonton. Walau bagaimanapun, menghidupkan enjin anda boleh menjadi salah satu perkara terburuk yang boleh anda lakukan jika anda berhasrat untuk menyelamatkan kenderaan anda.

Enjin anda terdiri daripada banyak bahagian penting yang memerlukan cecair khusus untuk berjalan dengan lancar. Mekanik bertindak dengan berhati-hati apabila menukar cecair enjin dan transmisi untuk mengelakkan sedikit pun pencemaran. Banjir secara drastik meningkatkan risiko pencemaran. Air banjir dan serpihan yang memasuki proses enjin boleh menyebabkan kerosakan teruk padanya, oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, jangan hidupkan enjin anda selepas banjir!


Editors%2 Fimages%2 F1640070420918 Muddy Car Being Towed(Kredit Foto: Pexels)

Hubungi trak tunda untuk membawa kenderaan anda ke bengkel tempat mekanik boleh melihatnya. Anda boleh menyemak cecair ini untuk pencemaran sendiri, contohnya, memeriksa warna minyak enjin anda untuk sebarang penyelewengan. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk membiarkan profesional memberikan pemeriksaan yang lebih komprehensif kepada kenderaan anda.


Sediakan Kes Anda untuk Insurans

Bukti adalah penting dalam membuat tuntutan insurans. Ambil gambar segala-galanya, sama ada kenderaan anda tersangkut dalam banjir dan bila sedang dikeluarkan dari air banjir (dengan plat lesen kelihatan). Catatkan masa, tarikh dan lokasi banjir dan buat laporan polis untuk membantu usaha tuntutan anda.

Editors%2 Fimages%2 F1640070762482 Flooded Road(Kredit Foto: Pixabay)

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa banjir kilat secara amnya dianggap sebagai bencana alam yang tidak dilindungi oleh banyak polisi insurans kenderaan standard. Anda biasanya perlu membayar lebih untuk kerosakan banjir yang akan dilindungi, tetapi ia mungkin bukan idea yang buruk memandangkan kekerapan Malaysia mengalami banjir kilat, terutamanya dengan bencana ini menjadi semakin biasa disebabkan ancaman perubahan iklim yang akan berlaku.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Malaysia Hit By Flash Floods: Over 30,000 People Displaced

0 Comments