Cara Melindungi Kereta Anda Daripada Banjir Kilat

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 3 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1640162075581 Ways To Protect Your Car From Floods Featured(Kredit Foto: Reuters)

Dengan sejarah Malaysia dengan banjir kilat, pernahkah anda terfikir apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan sakit kepala yang datang dengan kenderaan yang rosak akibat banjir? Di sini kami membincangkan beberapa langkah yang boleh anda ambil!

Banjir kilat yang melanda Malaysia pada hujung minggu lepas telah merosakkan banyak kenderaan serta mendatangkan malapetaka pada dompet pemiliknya. 

Air banjir boleh memasuki pelbagai bahagian enjin dan merosakkannya, mengakibatkan bil yang besar untuk dibaik pulih dan mengganti bahagian. Ini tidak termasuk bayaran pembersihan yang mungkin ditanggung dalam usaha mengembalikannya kepada keadaan dahulu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan terlalu banyak kerosakan terjadi pada kenderaan anda, yang akan kami senaraikan di bawah!


1) Perhatikan Tanda Amaran

Editors%2 Fimages%2 F1640162318371 Weather Radars Can Indicate Bad Weather(Kredit Foto: Ventusky)

Banjir kilat di Malaysia biasanya berlaku pada musim tengkujuh. Terdapat dua tempoh monsun utama, Mei hingga September dan November hingga Mac.

Beri perhatian kepada ramalan cuaca dan sebarang kemas kini cuaca yang tidak teratur. Sudah tentu akan berbaloi jika anda berinformasi tentang sebarang keadaan cuaca buruk yang diramalkan kerana anda akan sempat mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan lebih awal daripada masa.


2) Cari Tanah Tinggi

Editors%2 Fimages%2 F1640162405306 Multistorey Carparks Can Help Avoid Floodwater(Kredit Foto: Pexels)

Jika ada amaran banjir, eloklah kenderaan anda dibawa ke tempat yang lebih tinggi sehingga banjir surut. Banjir biasanya menjejaskan paras tanah dan bawah tanah, oleh itu, mengekalkan kenderaan anda pada paras yang lebih tinggi boleh membantu ia mengelakkan air banjir.

Ini termasuk tingkat yang lebih tinggi di tempat letak kereta bertingkat atau di atas bukit. Walaubagaimanapun, pastikan anda tidak meletak kenderaan di cerun bertanah atau berpasir kerana hujan lebat mungkin menyebabkan jalan raya terhakis, menyebabkan kereta anda tergelincir.


3) Balut Kenderaan Anda

Editors%2 Fimages%2 F1640162640144 Flood Car Bag(Kredit Foto: Motor1)

Tidak, bukan pembalut estetik. Tetapi lebih kepada beg kereta kenderaan vakum yang bertindak seperti baju hujan. Ia biasanya akan menutupi keseluruhan kereta dan memastikan segala-galanya, termasuk air banjir, daripada bersentuhan dengan kenderaan walaupun ia ditenggelami banjir.


Namun, pembalut ini masih tidak menghalang penyok daripada serpihan berat yang boleh dihanyutkan ke dalam air oleh itu, sila pastikan tempat anda meletakkan kenderaan anda selamat daripada bahaya ini.

Cuaca buruk dan bencana alam adalah perkara yang kita tidak boleh mengawal sebagai manusia.. Kita hanya boleh mengambil langkah-langkah yang terpatut untuk melindungi diri kita daripada akibatnya, begitu juga, kita harus melakukan perkara yang sama untuk kenderaan kita!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: 5 Safe Tyre Practices You Should Adopt

0 Comments