Bantuan Banjir Keluarga Malaysia: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 24 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1640846936409 Malaysia Family Flood Aid To Cover Vehicles Too Featured(Kredit Foto: Reuters)

Sekiranya kenderaan anda rosak akibat banjir baru-baru ini, Bantuan Banjir Keluarga Malaysia akan menjadi satu bentuk kelegaan untuk anda dan keluarga anda kerana ia meliputi kos pembaikan kenderaan peribadi.

Perkara itu dinyatakan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob dalam satu kenyataan baru-baru ini mengenai skim bantuan itu. Baucar RM1,000 akan dikeluarkan kepada pemilik kenderaan yang kenderaan mereka telah dianggap sebagai kerugian keseluruhan. Ini adalah usaha kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia pulih daripada kemusnahan akibat banjir.


Editors%2 Fimages%2 F1640848637914 Proton Flood Relief Efforts(Kredit Foto: Proton)

Pengeluar kereta tempatan, Proton dan Perodua juga akan memberikan sedikit kelegaan kepada pemandu yang terjejas, dengan kedua-dua syarikat menyediakan perkhidmatan tunda percuma serta diskaun 50% untuk alat ganti. Kebanyakan syarikat kereta lain juga telah melakukan perkara yang sama atau telah mengadakan program bantuan banjir yang serupa untuk meringankan beban pemilik kenderaan semasa masa ujian ini.

Kerajaan Malaysia juga menawarkan moratorium pinjaman selama enam bulan untuk membantu pemilik kereta menangguhkan pembayaran balik atau mengurangkan jumlah ansuran pinjaman kenderaan mereka.

Anda juga akan dibenarkan mendapatkan dokumen kenderaan anda, sama ada sijil cukai jalan, lesen memandu atau geran kenderaan diganti secara percuma seperti yang ditawarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).


Cara memohon?

Editors%2 Fimages%2 F1641197582807 You Can Get Financial Aid At Pps Centres(Kredit Foto: Malaysia China Insight)

Pertama, anda perlu tahu bahawa bantuan ini disalurkan kepada rakyat Malaysia sahaja dan ia dianugerahkan oleh isi rumah. Ini bermakna jika terdapat beberapa keluarga yang tinggal dalam satu rumah, anda masih layak mendapat RM1,000 sahaja.

Jika anda berada di pusat pemindahan sementara (PPS), hubungi kakitangan PPS atau Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dengan kad pengenalan (IC) anda.

Jika anda tidak mempunyai kad pengenalan atau anda tidak berpindah ke PPS, jangan risau, anda masih layak menerima bantuan tersebut, hubungi sahaja ketua kampung atau pegawai daerah (JPKK) anda dan mereka akan tahu apa yang perlu dilakukan !

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) kemudiannya akan menyemak permohonan anda dan jika anda berjaya, dana tersebut akan disalurkan kepada pengerusi JPBD untuk dicairkan.

Editors%2 Fimages%2 F1641198648502 Motorist Malaysia Flood Aid

(Photo Credit: Nadma MY)


Kereta dan kenderaan lain yang terperangkap dalam air banjir telah menjadi pemandangan biasa dalam tempoh ini jadi adalah penting kerajaan dan organisasi korporat mengiktiraf dan memberikan bantuan dalam hal ini juga.

Semoga mereka yang terjejas oleh banjir dapat bangkit semula dan di jalan raya lebih awal daripada kemudian!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Protect Your Car From Flash Floods

0 Comments