Google Maps vs Waze: Mana Lagi Baik?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 1 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1640853541933 Google Maps Vs Waze Featured(Kredit Foto: Pexels)

Google Maps dan Waze telah membuktikan diri mereka sebagai dua gergasi terbesar dalam hal apl navigasi GPS. Tetapi yang mana lebih baik untuk jalan raya Malaysia? Di sini kami membincangkan kebaikan dan keburukan kedua-dua platform untuk membantu anda memutuskan aplikasi mana yang lebih sesuai untuk anda!

Sudah lama berlalu hari-hari menguna atlas jalan raya yang besar dan mengelirukan yang tersimpan di bahagian tepi atau petak sarung tangan kereta anda. Sesetengah orang lama masih suka menggunakan peta fisikal, kami hanya kategorikan mereka sebagai baka istimewa sahajalah..

Berhentii di tepi jalan untuk memeriksa sama ada anda menuju ke arah yang betul adalah satu kerumitan yang tidak perlu kami lalui lagi dengan kemunculan aplikasi GPS dan navigasi pada telefon pintar anda.

Tetapi dengan mana-mana pasaran, terdapat banyak pesaing dan dalam dunia aplikasi navigasi, dua menonjol, terutamanya di Malaysia. Ia adalah Google Maps dan Waze.

Biasanya pengguna akan menggunakan salah satu antara apl tersebut secara eksklusif oleh itu kami mengesyorkan bahawa sebagai kebiasaan, terutamanya dengan sesuatu yang anda mungkin sangat bergantung kepada, adalah sesuatu yang baik.. Jadi yang manakah antara dua apl yang patut anda pilih?


Maklumat Trafik

Editors%2 Fimages%2 F1640853682579 Waze Has Community Input(Kredit Foto: Pexels)

Satu titik perbezaan antara kedua-dua platform ialah maklumat trafik yang anda boleh akses. Google Maps membolehkan anda mengetahui tempat yang mempunyai trafik padat dan mengambil kira perkara itu semasa merancang laluan anda.

Waze adalah serupa, namun, ia berbangga dengan penglibatan komuniti, dengan pengguna secara aktif memberikan maklumat berguna seperti perangkap laju, kereta polis atau kemalangan jalan raya di laluan.Google Maps  memang mempunyai maklumat yang disediakan oleh komuniti tetapi ia jauh kurang digunakan berbanding dengan Waze.


Laluan yang Dicadangkan

Editors%2 Fimages%2 F1640853860779 Both Maps Differ In Route Options(Kredit Foto: Pexels)

Secara umumnya, Google Maps memberi anda laluan perjalanan yang sangat baik yang mudah diikuti dan sukar untuk disesat. Ia biasanya mengambil masa lebih lama daripada laluan Waze untuk sampai ke destinasi anda tetapi ini adalah pilihan yang selamat.

Waze, sebaliknya, terkenal kerana mencadangkan laluan masuk, lorong belakang dan pusingan u yang mungkin tidak intuitif tetapi semuanya atas nama masa bercukur dan membawa anda ke destinasi anda secepat mungkin.

Di sini kami mengesyorkan bahawa jika anda mempunyai idea yang baik tentang kawasan yang anda tuju, pilih Waze untuk bergerak lebih pantas. Jika tidak, Google Maps ialah cara untuk pergi supaya anda tidak tersesat di wilayah yang tidak dikenali.


Antaramuka Pengguna

Editors%2 Fimages%2 F1640854147226 Gmaps And Waze Look Different(Kredit Foto: Tom's Guide)

Terdapat beberapa perkara untuk dibincangkan di sini, yang pertama ialah antara muka dua aplikasi. Google Maps adalah profesional dan sangat mudah manakala Waze memilih antara muka yang lebih kasual supaya keputusan di sini bergantung sepenuhnya kepada keutamaan peribadi.

Walau bagaimanapun, satu kelebihan Google Maps adalah fungsinya yang boleh diminimumkan. Anda boleh mempunyai Google Maps di penjuru skrin telefon yang masih menunjukkan laluan dan arah semasa anda menggunakan apl lain. Waze tidak mempunyai kebolehaksesan luar apl setakat ini.


Other Information

Editors%2 Fimages%2 F1640854513125 Google Maps Offer Other Options

Apabila ia datang kepada perkara lain yang mungkin berguna dalam apl navigasi, Google Maps nampaknya mengambil bahagian. Ia mempunyai cadangan laluan untuk orang yang menaiki basikal, pengangkutan awam atau berjalan kaki manakala Waze dibuat untuk pemandu kenderaan secara eksklusif.

Anda juga mendapat lebih banyak maklumat tentang Google Maps  seperti waktu buka dan ulasan tempat yang anda ingin lawati kerana penyepaduannya dengan Google Business.

Editors%2 Fimages%2 F1640854554165 Google Maps Better(Kredit Foto: Pexels)

Dengan mengambil kira segala-galanya, kami akan memilih Google Maps untuk penghalaan yang selamat dan antara muka yang lebih baik. Waze mempunyai banyak kemudahan dan keboleh ubahsuaian seperti suara navigasi selebriti tetapi ia tidak begitu penting apabila perkara utama ialah navigasi.

Maklumat komuniti di Waze juga merupakan ciri yang baik tetapi perangkap laju dan kereta polis tidak begitu penting jika anda seorang pemandu yang bertimbang rasa. Tambahan pula, maklumat tambahan ini mengacaukan skrin semasa anda cuba menavigasi jalan anda ke destinasi anda.

Pada penghujung hari, semuanya adalah mengenai keutamaan peribadi dan tahap keselesaan individu apabila menggunakan mana-mana aplikasi. Pilih yang lebih sesuai dengan keperluan anda sebagai pemandu!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Proton Resumes X50 and X70 Models After Disruptions Caused By Floods

0 Comments