Touch ’n Go RFID Tag: Di Mana Nak Beli dan Cara Memasang?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 18 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1641797475550 Where To Buy And Place Touch N Go Rfid Tag Featured

(Kredit Foto: SoyaCincau)

Ingin mendapatkan tag Touch ’n Go RFID baharu tetapi tidak pasti di mana untuk membelinya dan di mana anda harus meletakkannya pada kenderaan anda? Kami akan menjawab soalan-soalan andai dalam artikel ini.

Mulai 15 Januari 2022, pilihan pembayaran Touch ’n Go dan SmartTag di pondok tol di lebuh raya Malaysia akan ditamatkan secara berperingkat. Ia akan digantikan dengan sistem tag RFID Touch ’n GO baharu untuk mempromosikan pengalaman plaza tol yang lebih lancar dan mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Jadi dimanakah anda boleh mendapatkan tag RFID ini dan di bahagian manakah harus anda meletakkannya?


Di manakah Boleh saya Membeli Tag RFID Tersebut?

Editors%2 Fimages%2 F1641797791436 You Can Buy Tags On Tng Ewallet App

(Kredit Foto: Touch n' Go)

Terdapat pelbagai cara anda boleh membeli tag RFID. Yang pertama adalah melalui aplikasi Touch 'n Go eWallet. Anda hanya perlu menekan ikon RFID, masukkan alamat penghantaran pilihan anda, buat pembayaran dan tunggu ia tiba!

Touch 'n Go juga telah menyediakan teg di beberapa lokasi dan platform terpilih. Mereka adalah seperti berikut:

  1. Shell
  2. Lazada
  3. Shopee
  4. Watson
  5. BHP Petrol

Sila ambil perhatian bahawa tag RFID akan berharga RM35!


Dimanakah Harus saya Meletakkannya?

Editors%2 Fimages%2 F1641797936503 Multiple Ways To Place Rfid Tag

(Kredit Foto: Carsifu)

Terdapat dua cara utama untuk memasang tag RFID pada kenderaan anda. Anda boleh pergi ke mana-mana pusat kelengkapan yang disenaraikan di sini

Sebagai alternatif, anda boleh memuatkannya sendiri pada kenderaan anda.

Walau bagaimanapun, terdapat dua perkara yang perlu diambil perhatian jika anda memutuskan untuk meletakkan tag RFID pada kenderaan anda sendiri. Yang pertama ialah pelekat itu direka untuk diletakkan di bahagian luar kenderaan.

Ini bermakna anda perlu memastikan bahawa pelekat tidak menghalang pengelap cermin depan anda kerana tagnya mungkin tercicir.

Touch 'n Go juga telah menasihatkan pemandu untuk memastikan pelekat disimpan sekurang-kurangnya 5 cm dari mana-mana bahagian logam. Ini bermakna anda tidak boleh meletakkannya pada atau dekat dengan badan kenderaan anda kerana logam akan mengganggu penderia semasa mengimbas tag RFID.


Editors%2 Fimages%2 F1641798169176 Place Your Tags On Your Headlights

(Kredit Foto: New Straits Times)

Terdapat dua tempat yang disyorkan untuk menampal tag. Yang pertama adalah pada cermin depan anda, tetapi di luar jangkauan pengelap anda sambil juga berada 5cm dari perimeter cermin depan. Ini mungkin sukar dilakukan terutamanya untuk kereta yang lebih kecil.

Alternatifnya ialah bahagian tengah lampu kereta anda. Ini mungkin kelihatan seperti tempat yang janggal untuk menampal teg tetapi ia memenuhi dua kriteria yang dinyatakan di atas.

Teg tidak akan menghalang penggunaan lampu anda sama ada kerana ia adalah lutsinar, oleh itu adalah sangat dinasihatkan untuk meletakkannya di sini.

Ia tidak terlalu menyusahkan, terutamanya apabila anda mempertimbangkan faedah yang akan dibawa oleh langkah mudah ini kepada anda dalam masa terdekat. Sediakan tag RFID kereta anda hari ini!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 5 Safe Tyre Practices You Should Adopt

0 Comments