Mengatasi Bulatan Jalan Raya Malaysia

Diterbikan oleh pada

(Kredit Photo: rumah-i)

Bulatan telah diwujudkan dengan tujuan untuk mengurangkan kesesakan dan melancarkan aliran trafik. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku di Malaysia.

Sebagai negara yang memiliki bulatan terbesar di dunia, anda mungkin fikir bahawa pemandu di Malaysia adalah pakar dalam mengemudi mereka. Namun, konsensus ini jauh dari kebenaran dan kemalangan di bulatan merupakan perkara biasa di sini. Satu kejadian seumpama itu meragut tiga nyawa lewat tahun lalu apabila tiga kenderaan bertembung di bulatan Sultan Muhammad.

Ini bertentangan dengan pelbagai kajian yang menunjukkan bahawa bulatan sebenarnya mengurangkan kemungkinan kemalangan maut sebanyak 90%. Jadi apa salah pengguna jalan raya di Malaysia ini?

Bukan Norma

(Kredit Foto: Unsplash)

Sebagai permulaan, bulatan bukan sesuatu ciri jalan raya yang sering dihadapi, oleh itu, ramai antara golongan pemandu di Malaysia ini tidak terbiasa dengannya. Proses suai kenal adalah penting di jalan raya; jika anda lebih mengenali jalan yang anda lalu bermakna anda lebih selesa, yakin dan lebih mahir atas perkara yang perlu diberi perhatian.

Menavigasi jalan yang baru boleh mengakibatkan pengalaman yang mencetuskan kebimbangan dan menjadi salah satu sebab kekerapan kejadian insiden yang lebih tinggi.

Peraturan? Peraturan apa?

(Kredit Foto: Unsplash)

Ada di antara golongan pemandu mungkin tidak kenal peraturan di bulatan. Iya, memanglah ia sudah diajar masa kelas memandu waktu dulu namun jika ia tidak diamalkan selalu, ia mudah untuk dilupakan. Berikut adalah beberapa petua dan petunjuknya:

  1. Anda tidak perlu berhenti sepenuhnya jika jalannya kosong, melainkan dinyatakan sebaliknya.
  2. Letakkan kenderaan anda sebelum memasuki bulatan di lorong yang betul; lorong kiri adalah untuk keluar ke kiri atau lurus manakala lorong kanan untuk keluar ketiga atau kekanan.
  3. Di bulatan, sentiasa beri laluan kepada kenderaan di sebelah kanan anda.

Tabiat Jalan Raya yang Buruk

(Kredit Foto: Pexels)

Faktor lain yang menyumbang kepada kemalangan di bulatan ini ialah tabiat buruk yang biasa telah diterapkan di sini. Tidak menggunakan lampu isyarat ataupun mengekor dan memandu dengan laju sudah cukup berbahaya di jalan lurus, apatah lagi pada sistem jalan yang direka bentuk dimana lorong-lorongnya sentiasa melintasi laluan?

(Kredit Foto: Pexels)

Apabila dilakukan dengan betul, bulatan adalah pelepas hebat aliran trafik yang padat, sesuatu yang sangat dialu-alukan untuk jalan raya Malaysia yang terkenal. Walau bagaimanapun, setiap orang perlu memainkan peranan mereka agar ia dilakukan dengan betul.

Ketahui peraturan dalam merundingkan bulatan, bayangkan bagaimana anda akan mengatasinya dan situasi berpotensi yang mungkin anda hadapi, dan sudah tentu, buang tabiat buruk yang buruk itu. Mari berusaha ke arah pengalaman memandu dan menunggang yang lebih selamat untuk semua!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Google Maps vs Waze: Which is Better?

2 Comments

Alvin
Bagaimana pula jika lorong kanan mahu masuk ke lorong tengah dan ke pintu keluar pukul 9, manakala lorong kiri mahu masuk ke lorong tengah dan keluar pukul 12. Bagaimana?
Balas

lebih 1 tahun lalu

Alvin
Ia mengelirukan apabila jalan dua lorong masuk ke bulatan tiga lorong. Siapa pergi mana? Katakan lorong kiri boleh masuk ke lorong luar atau lorong tengah. Manakala lorong kanan boleh masuk ke lorong dalam atau lorong tengah. Siapa yang membuat keputusan?
Balas

lebih 1 tahun lalu