mReview: 2021 Toyota Camry – Peninggalan Abadi

Diterbikan oleh pada

Editors%2 Fimages%2 F1635210641546 Camry+Mount+Faber Featured

Toyota Camry sentiasa mempunyai sedikit reputasi sebagai pilihan yang jelas untuk lelaki keluarga yang semakin tua.

Ini bukan seseorang yang semestinya anda panggil berkarisma – sekurang-kurangnya tidak seperti yang kami kenali. Ini menunjukkan dalam pilihan kenderaannya– mereka mahukan sesuatu yang praktikal, bersaiz cukup ikut keperluan, dan dengan mekanikal yang mantap. Gaya, daya tarikan dan karisma tidak diutamakan setinggi.  

Editors%2 Fimages%2 F1635211681206 Camry+Pic+2

Jangkaan

Sejujurnya, kami tidak pasti apa yang kami jangkakan untuk ditemui apabila kami berduduk di belakang roda. Model-model Toyota Camry lama adalah kalis peluru secara mekanikal, dannnn memang begitu sahaja yang menarik tentang kereta ini. 

Terdapat sedikit, jika sama sekali, tentang kereta ini yang anda boleh menganggap sebagai 'menarik'. 

Editors%2 Fimages%2 F1635211255661 Camry+Mf

Badan yang secara amnya tanpa ciri, dan fakta bahawa spesifikasi de-facto kereta lama ini kelihatan seperti kuning air pada kuning air, menyebabkan kereta itu hampir menjadi apa yang anda istilahkan sebagai 'generik'.

Kecantikan Hanya Dangkal

Tetapi dengan orang Korea menghasilkan beberapa kereta yang kelihatan agak hebat, dan dengan rangkaian tawaran yang lebih besar dari Eropah pada titik harga yang hampir sama, XV70 Camry terpaksa berberani. Tidak lagi memadai untuk menjadi tawaran paling dipercayai dalam kategori saloon keluarga kerana kehadiran persaingan yang hangat. 

Pada asasnya, kereta itu terpaksa menghilangkan reputasi orang lama yang telah dibentuk sejak beberapa dekad yang lalu.

Editors%2 Fimages%2 F1635214934440 Dsc02500

Toyota berjaya berbuat demikian. Camry ini dipahat dan ditakrifkan. Ia dipahat dengan baik, dan sangat bertentangan dengan bentuk kereta lama itu. Namun, adalah mudah untuk melampaui batas dan menggayakan kereta anda sepenuhnya.

Tetapi kami merasakan bahawa Camry menolak sampul reka bentuk cukup jauh. 

Ia mempunyai garis bahu yang berbeza yang benar-benar menonjolkan profil kereta. Keagresifan ini juga dibawa ke gerbang belakangnya-ambang, haun dan spatbor belakang semuanya berfungsi serentak untuk mencipta beberapa definisi yang sangat diperlukan.

Editors%2 Fimages%2 F1635215286611 Camry+Profile

Etos penggayaan ini berterusan di hadapan. Terdapat jeriji hampir mirip Lexus yang mendominasi bahagian hadapan Camry ini, hanya dipecahkan oleh potongan tebal yang menghubungkan lampu depan secara visual. Satu-satunya aduan yang kami ada di bahagian hadapan ini ialah hakikat bahawa banyak rangkaian hadapan dikosongkan.

Editors%2 Fimages%2 F1635210878041 Camry+Rear+Maple Tree

Bahagian belakang kereta adalah tambang Toyota yang lebih standard, walaupun masih ada ciri Lexus tentangnya.

Pada keseluruhannya, bahagian luarnya menggabungkan penampilan sporty dalam pakej yang dilaksanakan dengan baik yang sangat membesar-besarkan saiz visual dan tanda harganya.

Dalam Kokpit

Penggayaan diteruskan di bahagian dalam. Toyota menarik semua hentian untuk menjadikan Camry ini berasa premium. Walaupun anda mendiskaun bahan-bahan, yang tidak murah dengan apa cara sekalipun, reka bentuk papan pemuka sahaja menjerit saloon kelas atas.

Editors%2 Fimages%2 F1635215353010 Dash

Menyerang mungkin agak meremehkan. Sikap membosankan dan halus pada masa lalu telah digantikkan dengan tema yang penuh dengan "pizzazz."

Garis tebal mendominasi susunan tengah, dan untuk membuatkan anda berasa lebih istimewa, setiap garisan nampaknya dibuat daripada bahan yang berbeza.

Timbunan tengah sebenar diperbuat daripada plastik hitam piano. Persekitarannya juga diperbuat daripada plastik, walaupun dalam warna dan kemasan yang berbeza. Bahan sentuhan lembut yang berbeza kelenturan digunakan di seluruh kabin–  anda boleh menemuinya di bahagian atas papan pemuka, serta di pelbagai bahagian kad pintu.

Editors%2 Fimages%2 F1635215450966 Steering+Wheel

Untuk mengingatkan anda bahawa anda berada di saloon yang mahal (kereta diuji ini adalah varian trim Elegance), pelbagai plastik kemudiannya diimbangi dengan beberapa kemasan kulit pada papan pemuka, diletakkan secara strategik di lokasi yang anda akan sentiasa bersentuh. Secara keseluruhan, kualiti bahan dan binaan adalah sangat baik.

Terdapat beberapa plastik keras bercalar, tetapi kami tidak pernah terganggu dengan kehadiran mereka, kerana ia sebenarnya hanya digunakan di kawasan yang tidak dapat dilihat oleh anda.

Editors%2 Fimages%2 F1635215551535 Seats

Kereta itu dilengkapi dengan tempat duduk yang boleh dipanaskan atau disejukkan yang mungkin merupakan ciri kecil, tetapi sangat dialu– alukan. Pada tiga hari yang sangat panas yang kami lalui dengan kereta, ia memberikan kelegaan yang hebat dari panas ketika kami melompat ke dan dari kereta untuk mengatur sesi penggambaran.

Ia juga membuat bahan lawak yang baik– ingat tak adegan dalam pertunjukan permotoran British tertentu di mana dua hos bersama bergurau antara satu sama lain dengan pemanas tempat duduk mereka di saloon Eropah yang lebih mewah? Jika anda membeli Camry, anda kini boleh mengganggu pasangan anda dengan cara yang sama juga. Perbatuan anda pastinya berbeza-beza–  teruskan dengan berhati-hati!

Skrin

Apa yang mengecewakan bahagian dalamannya ialah infotainmen Camry. Sistem bunyi adalah mencukupi, walaupun penumpang di tempat duduk belakang telah mencadangkan bahawa ia memerlukan lebih banyak oomph pada bassnya.

Skrin infotainmen itu sendiri mengikut saiz DIN dwi standard industri dalam masa di mana saingan terdekatnya mengabaikannya demi penyelesaian tersuai yang memanfaatkan ruangan dash dengan lebih baik. Tetapi ia bukan sahaja saiznya yang kelihatan kuno, grafiknya juga kelihatan tertinggal zaman.

Editors%2 Fimages%2 F1635297196219 Dials

Walau bagaimanapun, tidak boleh dipertikaikan kebolehpercayaannya –  dalam ujian kami, Android Auto berfungsi dengan serta-merta apabila telefon anda dipalamkan. Tiada kelewatan atau 'lag' apabila anda sudah menyambung, menjadikannya mudah untuk digunakan.

Kelompok instrumen kereta itu diletak di skrin kedua. Ia mengisi ruang di antara 2 dail analog dan memberi anda maklumat yang sangat diperlukan tentang item kritikal misi, seperti keadaan sistem hibrid dan bantuan pemanduan yang boleh dihidupkan atau dimatikan.

Walaupun maklum balasnya adalah baik, ia boleh dilakukan dengan beberapa definisi tambahan –  grafiknya sukar untuk dipanggil HD.

Pemanduan

Kini kita masuk bab kuasa. Kereta itu mempunyai gabungan 207bhp daripada enjin empat silinder sebaris 2.5 liter dan motor elektriknya. Powertrain menghantar kuasanya ke roda hadapan melalui transmisi CVT.

Editors%2 Fimages%2 F1635296989615 Camry+In+Motion+Drive

Untuk meluruskan rekod, motor elektrik bermakna kereta itu cukup bagus di luar barisan sehingga sekitar 15 km/j. Enjin petrol kemudian mengambil alih, dan kadar pecutan kelihatan berperlahan. Dalam konfigurasi ini, CVT tidak banyak meningkatkan pengalaman pemanduan keseluruhan.

Kereta itu mempunyai kuasa –  ia tidak berdesak dalam pecutannya. CVT membesar-besarkan masalah ini, kerana ia mengambil sedikit masa untuk menyedari bahawa anda mahukan lebih tork dan kelajuan.

Ia kemudian mengocok nisbah tak terhingganya untuk mencari yang meletakkan kereta dalam jalur kuasa optimum.

Editors%2 Fimages%2 F1635297142108 Camry+Surge

Tetapi sekali lagi ini bukan kereta yang dibina untuk kelajuan dan prestasi. Camry sepatutnya membawa anda bersama dalam kesunyian dan keselesaan sepenuhnya, dan konfigurasi ini sesuai untuk melakukan perkara itu.

Kegembiraan kereta tidak selalunya diterjemahkan ke dalam pengendalian seperti bot dalam keadaan berliku-liku. Terdapat beberapa body roll ya, yang dijangkakan dalam saloon yang lebih selesa dan berorientasikan ekonomi, tetapi kami tidak pernah mendapati ia sukar digunakan.

Editors%2 Fimages%2 F1635297412715 Camry+Rear+Media+Circle

Anda boleh melemparkan kereta ini ke mana-mana sudut pada kelajuan yang sah, tetapi ia akan membawa anda sedikit momentum yang serius untuk memaksa roda hadapan memecahkan cengkaman. Walaupun berlengan dan bersilang ke sudut dengan laju, tempat duduk di hadapan dan belakang adalah selesa namun cukup menyokong untuk menahan anda di tempatnya.

Walaupun ia sebenarnya mempunyai cengkaman yang mencukupi untuk membolehkan anda melepaskan diri di atas jalan jenis gunung yang berliku-liku, ada boleh perasaan bahawa ia lebih suka apabila anda menghormatinya sebagai Lexus pseudo.

 Editors%2 Fimages%2 F1635215710978 Dsc02654

Secara kesulurhan, Camry, dijangka, kebanyakannya di jalan raya yang lancar di bandar yang dipandu dengan bijak. Ia senyap berbisik, lembut di atas benjolan dan luas di bahagian dalam.

Ujian kami mendedahkan angka penggunaan bahan api purata sekitar 16km/l, yang kurang daripada 22.8km/l yang didakwa. Memandangkan kami terpaksa berhenti secara kerap untuk menyediakan dan merancang untuk penggambaran, di samping pemanduan yang lebih bersemangat sebagai sebahagian daripada rejim ujian kami, kami akan mengatakan bahawa kereta itu berfungsi dengan mengagumkan.

Fikiran Penutup

Camry baharu secara sah terasa seperti Lexus bajet. Ia memandu dengan baik, senyap dan selesa, dan yang paling penting, sangat difikirkan dan dibina dengan baik.

Sudah berlalu apabila Toyota Camry direka untuk menarik minat pelanggan pertengahan umur sahaja. Lelaran terbaru kereta ini nampaknya telah membuka kunci mata air elixir.

Ia kelihatan dan berasa muda secara positif, dicergaskan semula, malah kami akan pergi setakat memanggilnya kelas atasan. Ia akan menarik minat golongan muda atau golongan muda.

Editors%2 Fimages%2 F1635297457095 Camry+Front

Ia dibuat dengan baik, selesa dan tenang, dan benar-benar semua kereta yang anda perlukan untuk Singapura.

Pada masa penulisan, ia adalah RM270,000 lebih murah daripada Lexus ES. Oleh itu, harganya sama seperti yang anda jangkakan kos Toyota, tetapi menyerlahkan rupa dan rasa saloon yang lebih premium.


Spesifikasi
Prestasi:

Enjin: 2.5 litre inline 4 Cylinder, 175 bhp at 5,700rpm

Motor Elektrik: 118 bhp

Kuasa: 207 bhp (tergabung)

Tork: 221Nm dari 3,600 - 5,200rpm

Penggunaan Bahan Api: 22.6km/l

0-100km/h: 8.5 saat

Kelajuan Tertinggi: 180 km/j

Drivetrain: transmisi CVT; Front-Wheel Drive

Brek: Brek Cakera Berventilasi
Ukuran:

Jarak roda: 2,820 mm

Dimensi (LxWxH): 4,890 mm x 1,840 mm x 1,450 mm

Kapasiti Tangki Bahan Api: 60 litres

Kapasiti But: 427 litres
Ciri-ciri:

Kemasukan Tanpa Kunci

Kawalan Pelayaran Radar Dinamik Kelajuan Penuh (DRCC)

Makluman Berlepas Lorong (LDA)

Paparan Kepala (HUD)

Kredit Foto: ACube Creative (@weareacube)

Nota Editor: Kereta yang disemak adalah unit spesifikasi Singapura. Varian tempatan mungkin mempunyai perbezaan dalam pilihan kuasa dan/atau pemangkasan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Choosing the Most Suitable Car For You

0 Comments