Nasihat Semasa Memandu ke Singapura

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1648709860625 What To Know Before Entering Singapore Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Sudah membuat rancangan perjalanan merentasi sempadan apabila mendengar berita terkini? Berikut adalah beberapa petua yang perlu diambil perhatian sebelum anda melancong!

Dengan pembukaan semula sempadan Malaysia-Singapura untuk kenderaan persendirian, kami pasti ramai di antara anda akan teruja untuk dapat menuju ke Singapura semula. Tetapi situasi mungkin berbeza sedikit daripada bagaimana anda mengingatinya! Kami telah menyusun beberapa petua yang perlu diambil perhatian sebelum anda melakukan perjalanan.

Harga Jalan Raya Elektronik (ERP)

Editors%2 Fimages%2 F1648711228006 Some Erp Have Not Been Utilized (Kredit Foto: Google Map Street View)

ERP di Singapura adalah serupa dengan tol lebuhraya Malaysia kita. Ia secara automatik mengurangkan kos tol daripada kad tunai anda apabila mengesan Unit Dalam Kenderaan (IU) yang perlu anda miliki semasa memandu di Singapura. Anda boleh membeli unit IU di Pusat Servis IU di Singapura, atau menyewa unit IU di pusat pemeriksaan Tuas atau Woodlands.

Walau bagaimanapun, bergembiralah kerana tidak banyak tempat liputan ERP aktif seperti sebelum COVID. Anda boleh mendapatkan senarai gantri ERP dan lokasinya serta caj masing-masing di sini.

Petrol

Editors%2 Fimages%2 F1648712119148 Petrol Prices Sg(Kredit Foto: Motorist Singapore)

Dunia kini berdepan dengan lonjakan harga petrol dan Singapura juga tidak berbeza. Harga petrol do Singapura berkisar sekitar tanda SGD3 (RM 9.30). Harga yang tinggi ini bermakna anda mungkin ingin memasuki Singapura dengan tangki penuh petrol, dan memastikan perjalanan anda singkat untuk mengelak daripada menambah nilai di Lion City; sesuatu yang mungkin berlaku di negara kecil itu.

Permit Masuk Kenderaan (VEP)

Editors%2 Fimages%2 F1648712294818 Vehicle Entry Permit Still Required To Enter Singapore(Kredit Foto: Alan Soon)

Anda perlu memperoleh VEP sebelum memasuki Singapura. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu melakukannya dalam talian, kerana perkhidmatan permohonan VEP tidak akan tersedia di pusat pemeriksaan buat masa ini. Anda boleh memohon VEP di laman web OneMotoring, di bawah Perkhidmatan Digital. Anda kemudian boleh mengambil kad Autopass anda di Pusat Servis Johor Bahru LTA jika anda belum melakukannya.

Pastikan pendaftaran kenderaan, insurans dan cukai jalan anda sudah sedia, untuk memudahkan proses permohonan!

Peraturan Topeng

Editors%2 Fimages%2 F1648712455522 Masks Outdoors Arent Mandatory(Kredit Foto: Pexels)

Singapura telah melonjak ke tahap normal dengan peraturan topeng baru, menghapuskan keperluan memakai topeng di luar rumah mulai 29 Mac dan seterusnya. Bagaimanapun, topeng masih perlu dipakai di dalam rumah dan di dalam pengangkutan awam. Dengan ancaman COVID-19 yang masih ada, kami menasihati anda untuk masih memakai topeng!

Sudah tentu, dengan sekatan ke atas had bilangan pelawat ke Singapura ditarik balik, kita pasti akan melihat ramai orang yang ingin memasuki negara jiran kami, terutamanya di waktu minggu pertama. Kami menasihati anda untuk menangguhkan sebarang rancangan perjalanan yang tidak mendesak untuk memastikan keselamatan diri anda dan keluarga anda!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Myth or Fact? Common Misconceptions About Cars

0 Comments