Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai EV

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Unsplash)

Gambarkan Tesla Model S revolusioner atau Porsche Taycan yang cantik. EV, atau Kenderaan Elektrik, semakin popular di kalangan pemilik kereta.

Berlalulah sudah zaman kenderaan elektrik dipandang rendah kerana dikaitkan dengan ciri-ciri seperti hambar, hodoh ataupun tidak berkuasa, dan dengan masalah harga petrol terkini, ramai yang menggunakan pilihan kereta mereka. Tetapi apakah sebenarnya EV? Hari ini, Motorist Malaysia menangani beberapa soalan lazim tentang dunia EV!


Apakah kenderaan elektrik hibrid plug-in (PHEV)?

(Kredit Foto: Heycar)

Kenderaan elektrik hibrid plug-in (A.K.A plug-in hybrid) ialah sebuah kereta yang mempunyai kedua-dua motor berkuasa elektrik dan juga enjin bahan api. Ia mungkin didorong oleh penggunaan kedua-dua elektrik semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai EV dan bahan api. Renault Captur E-Tech PHEV dan BMW X5 xDrive 45 adalah contoh kereta PHEV.. Kebanyakan pembuat kereta utama pada masa ini menyediakan atau akan segera menyediakan kereta PHEV.

Apakah kenderaan elektrik plug-in (PEV)?

Automobil berkuasa elektrik plug-in ialah kelas kereta yang terdiri daripada setiap hibrid plug-in (PHEV) dan automobil berkuasa elektrik bateri (BEV) - mana-mana kereta yang berpotensi untuk plug-in. Semua model yang dinyatakan dahulu termasuk dalam kategori ini.

(Kredit Foto: Unsplash)

Bagaimanakah anda mengecas semula hibrid plug-in atau kereta berkuasa elektrik?

Semua kereta berkuasa elektrik termasuk kord pengecasan 120V am (seperti pc atau telefon mudah alih anda) yang boleh anda pasangkan untuk storan atau carport anda. Mereka juga boleh mengecas menggunakan stesen pengecas khusus yang beroperasi pada 240V. Banyak rumah telah mendapat 240V untuk pengering pakaian berkuasa elektrik. Anda boleh menyediakan stesen pengecasan 240V di rumah, dan pasangkan kenderaan secara ikhlas ke stesen pengecasan. Terdapat banyak stesen pengecas awam 120V dan 240V di mana-mana di negara ini, dan terdapat kuantiti yang semakin meningkat bagi stesen pengecasan pantas elektrik yang lebih baik di seluruh negara. Banyak, walau bagaimanapun tidak semua, kereta berkuasa elektrik bersedia untuk menerima cas pantas elektrik yang berlebihan

Editors%2 Fimages%2 F1650442004495 1650442004495

Berapa lama masa yang diambil untuk mengecas semula kereta plug-in?

Ia bergantung pada saiz bateri, dan sama ada anda mengecas menggunakan alur keluar 120V biasa, stesen pengecasan 240V atau pengecas pantas atau tidak. Hibrid plug-in dengan bateri yang lebih kecil boleh mengecas semula dalam kira-kira tiga jam pada 120V dan 1.5 jam pada 240V. Kereta elektrik dengan bateri besar boleh menyerap sehingga 20+ jam pada 120V dan 4-8 jam menggunakan pengecas 240V. Kereta elektrik yang disediakan untuk pengecasan pantas boleh memperoleh pengecasan lapan puluh peratus dalam kira-kira 20 minit.

Editors%2 Fimages%2 F1650442142238 1650442142238

Berapakah jarak yang saya boleh pergi sekali gus?

Hibrid plug-in juga boleh dipandu sejauh enam belas hingga lapan puluh kilometer dengan kuasa sahaja sebelum mereka memulakan penggunaan bahan api, dan kemudian boleh dipandu sejauh kira-kira 480 kilometer (bergantung pada dimensi tangki gas, sama dengan setiap kenderaan lain). Kebanyakan kereta berkuasa elektrik awal (kira-kira 2011 – 2016) telah dapat menggunakan kira-kira seratus enam puluh kilometer sebelum ia perlu dicas semula. Kereta berkuasa elektrik semasa menempuh perjalanan kira-kira empat ratus kilometer dengan bayaran, walaupun terdapat beberapa, termasuk Tesla, yang boleh melakukan kira-kira 560 kilometer dengan bayaran. Banyak pembuat kereta telah memperkenalkan rancangan untuk menyampaikan kepada pasaran, kereta berkuasa elektrik yang menjanjikan variasi yang lebih lama atau pengecasan yang lebih cepat.

Apa yang berlaku kepada bateri apabila ia mati?

Bateri boleh dikitar semula, walaupun pada hakikatnya masih terdapat tambahan untuk mengetahui tentang mengitar semula bateri litium-ion (li-ion) yang digunakan dalam kereta berkuasa elektrik plug-in. Pada masa ini, tidak banyak agensi yang mengitar semula bateri kereta li-ion terpakai, kerana masih belum banyak bateri untuk dikitar semula.

Editors%2 Fimages%2 F1650442710172 1650442710171

EV nampaknya mengambil alih dunia. Adalah bijak untuk anda memahaminya secepat mungkin supaya anda tidak ketinggalan!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 5 Telltale Signs A Vehicle is Not Accident-Free

0 Comments