Ops Hari Raya Aidilfitri: Langsung ke Mahkamah untuk 5 Kesalahan Trafik Ini!

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1650525432406 Ops Hari Raya Straight To Court Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Perhiasan hijau sudah siap dan Sudirman Arshad bermain di radio sepanjang hari. Anda tahu sekarang musim apa. Berakhirnya Ramadan menandakan bermulanya Hari Raya Aidilfitri dan perayaannya.

Namun, ia juga menandakan permulaan tempoh cemas bagi kakitangan bilik kecemasan dan warden trafik yang menjangkakan peningkatan alam kemalangan jalan raya kerana ramai rakyat Malaysia berbalik kampung untuk raya.

Bagi membantu mengurangkan peningkatan trafik dan menguruskan keselamatan semua orang, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan sistem terus ke mahkamah bagi 5 kesalahan trafik yang biasa dilihat, iaitu:

  • Memandu di lorong kecemasan
  • Penggunaan telefon bimbit semasa memandu
  • Tidak mematuihi lampu merah,
  • Memotong barisan lalu lintas
  • Memandu laju 

Jika anda didapati bersalah atas mana-mana kesalahan di atas, biasanya anda akan dikenakan saman atau "saman". Tetapi semasa Ops, ini tidak akan berlaku. Anda akan diberikan perintah mahkamah untuk hadir di hadapan hakim untuk menentukan hukuman anda.

Editors%2 Fimages%2 F1650525542305 Malaysian Highway(Kredit Foto: Unsplash)

Ops ini akan melibatkan 2,200 pegawai JPJ meliputi 14 lokasi utama di sepanjang lebuh raya Malaysia. Pegawai itu juga akan menguatkuasakan peraturan yang diumumkan sebelum ini melarang kenderaan barangan tiga hari sebelum dan dua hari selepas Hari Raya.

Akhir sekali, sebagai sebahagian daripada Ops pra-Hari raya, pegawai akan ditempatkan di depoh bas dan terminal bas utama di seluruh Malaysia untuk memeriksa kelayakan jalan raya dan keselamatan bas ekspres.

Setelah melewati 2 tahun Hari Raya Aidilfitri yang sangat terganggu, banyak yang bisa dimaafkan karena pusing dengan kemeriahan. Namun, keselamatan tidak boleh diremehkan selama perayaan dan itu akan membayar dividen untuk diingat!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Myth or Fact? Common Misconceptions About Cars

0 Comments