Adakah Merendahkan Kereta Anda Satu Idea Baik?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Merendahkan kereta anda adalah salah satu pengubahsuaian kereta paling popular yang dilakukan di Malaysia. Asal-usul merendahkan penggantungan kereta anda untuk memberikan kereta anda rupa yang lebih aerodinamik dan kelihatan memeluk lantai amat kabur tetapi kaitan yang paling diterima ramai ialah budaya Shakotan Jepun.

Ramai yang melakukannya untuk estetik dan terus terang, kami merasakan bahawa ia meningkatkan penampilan kereta anda tetapi ia juga datang dengan beberapa kelemahan, seperti yang diserlahkan oleh trend TikTok baru-baru ini yang menunjukkan kereta yang direndahkan bergelut untuk menuruni tanjakan tanpa menggaru bumper mereka.

Pernahkah anda terfikir apakah sebenarnya kelebihan dan kekurangannya yang lain? Kami akan membincangkannya di bawah!

Kebaikan

Pengendalian yang Lebih Baik

(Kredit Foto: Pexels)

Pengendalian umum kenderaan yang direndahkan bertambah baik disebabkan oleh dua sebab. Pertama, badan kereta itu lebih dekat dengan jalan raya, merendahkan pusat gravitinya. Ini bermakna peralihan berat dalam kereta apabila ia melalui selekoh adalah lebih rendah. Sebab kedua ialah merendahkan penggantungan anda menghasilkan spring yang lebih keras, sekali lagi mengakibatkan pemindahan berat yang kurang apabila meningkatkan atau mengurangkan kelajuan.

Peningkatan Aerodinamik

(Kredit Foto: Pexels)

Perendahan kereta meningkatkan aerodinamiknya kerana tidak banyak udara dan angin yang menimpa roda dan tayarnya. Ia meningkatkan aliran udara di sekeliling kenderaan semasa bergerak dan mengurangkan seretan angin. Terdapat juga laporan bahawa ia kemudiannya telah menghasilkan kecekapan bahan api yang lebih baik kerana kereta itu terpaksa menggunakan tenaga yang lebih sedikit.

Keselamatan

(Kredit Foto: Pixabay)

Apabila bercakap tentang kenderaan yang direndahkan, keselamatan susah dibahas kerana mrendahkan sebuah kereta boleh menjadikannya lebih selamat dari beberapa segi tetapi ia juga menjadikannya kurang selamat dalam aspek lain. Mari kita bincangkan tentang cara ia meningkatkan keselamatan.

Seperti yang dinyatakan, kenderaan yang direndahkan menawarkan pengendalian yang lebih baik yang tentunya membantu kerana ia membolehkan anda mengawal kenderaan anda dengan lebih baik. Tambahan pula, satu perkara yang mencirikan kereta yang direndahkan atau hanya kereta yang sudah siap menjadi sangat rendah dan rata ialah hakikat bahawa kereta ini sangat tidak mungkin terbalik, sangat berguna apabila mengambil selekoh dengan kelajuan baharu yang baru dicapai oleh kereta yang direndahkan anda.

Kelemahan

Keselesaan

(Kredit Foto: Pexels)

Kereta yang direndahkan menawarkan pengendalian yang lebih baik dan anda akan dapat merasai jalan yang anda pandu dengan lebih baik. Ini adalah pedang bermata dua kerana jalan raya menjadi tidak rata dan bergelombang. Merasai setiap batu dan batu kerikil yang anda melalui merupakan sesuatu yang sangat tidak selesa.

Risiko Pengubahsuaian

(Kredit Foto: Pexels)

Sesetengah mod kereta biasanya bebas risiko, tetapi merendahkan kereta anda pastinya bukan salah satu daripadanya. Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi salah. Anda mungkin menghadapi masalah penjajaran roda kerana pemasangan tayar roda anda dilaraskan. Bahagian yang berbeza juga mungkin bersentuhan antara satu sama lain menyebabkan geseran dan haus yang tidak perlu, resipi untuk bencana.

Kos

(Kredit Foto: Pexels)

Saya bukan sahaja bercakap tentang kos merendahkan kereta anda, tetapi banyak kos lain yang mungkin anda tanggung dalam perjalanan kereta anda yang direndahkan. Membetulkan isu pengubahsuaian yang disebutkan di atas boleh menelan kos yang tinggi dan begitu juga dengan kos penyelenggaraan dan memastikan bahagian bawah kereta anda bersih dan bebas calar terutamanya kerana ia lebih terdedah kepada kerosakan sekarang.

Keputusan

Secara keseluruhan, keputusan untuk merendahkan kereta anda bergantung pada jenis pemandu apakah anda. Jika anda sedang mencari jawapan yang praktikal, tidak, merendahkan kereta anda mungkin bukan idea yang baik. Tetapi hei, jika ia membantu menjadikan kenderaan anda  yang lebih menyeronokkan dan menyenangkan dari segi estetika jadi jika itu yang anda cari, lakukannya!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 5 Telltale Signs A Vehicle is Not Accident-Free

0 Comments