mReview: Honda Civic Type R – Versi Type R yang Sangat Halus

Diterbikan oleh pada

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Aug 2020 Featured
(Kredit Foto: @cookiesncremee)

Sementara Honda menghentikan pengeluaran Civic Type R generasi FK8 dan menutup kilang Swindon yang menghasilkannya secara berperingkat, kami telah mendapatkan sebuah kereta itu untuk berpandu uji dan menilaikan prestasinya.

Fikirkan "Honda", atau "Type R", dan anda mungkin mula menggambarkan Civics berenjin VTEC yang disedut secara semula jadi. Mesin pemanduan yang tidak pemaaf dan berbunyi kuat ini memerlukan anda mengekalkan kereta dalam jalur putaran yang betul dan juga memerlukan anda mempunyai bakat pemanduan yang betul untuk memastikan kereta seimbang dan mengikut garisan yang betul di selekoh.

Namun, FK8 Civic Type R tidak seperti yang disebut itu, tetapi kami bermaksud nya dengan yang terbaik.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Aug 2020

Seperti yang anda akan ketahui dalam ulasan ini, baka semasa Civic Type R pengecas turbo sebenarnya agak mudah untuk dipandu dengan laju, dan boleh menjadi kereta yang sah serta selesa!

Dengan penutupan kilang Honda yang mengeluarkan alat ganti VTEC dan juga kilang Swindon yang mengeluarkan FK8 Type R semasa, mungkin hari-hari penetasan panas manual enjin petrol lebih dekat dengan tarikh luputnya daripada yang kita fikirkan.

But for now, we have an FK8R on our hands, and boy are we taking the chance to wring it out.

Unit khusus yang kami uji ini adalah Civic Type R pilihan penuh yang Dylan, seorang peminat kereta muda, mengimport ke Singapura sendiri. Untuk mendapatkan lebih banyak pengembaraan beliau dengan Civic Type R beliau, lihat profil Instagram beliau, @fk8_sg.

Angka Tajuk

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Engine Aug 2020

Anda mendapat pengecas turbo 2.0 liter sebaris-4 yang menghasilkan 316 kuasa kuda dan 400Nm tork yang menolak kuasa ke roda hadapan melalui transmisi manual enam kelajuan yang pantas.

0-100km/j dibersihkan dalam masa 5.9 saat, dan Civic Type R akhirnya mencapai kelajuan tertinggi 272km/j.

Tetapi ini hanyalah angkanya. Di mana Civic Type R benar-benar berprestasi cemerlang ialah cara ia menyampaikan angka-angka ini.

Pemanduan

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined 2 Aug 2020(Saat hati mula berdebar)

Memandu sebuah Civic FK8 Type R ini benar-benar menjadi satu pengalaman yang menonjol. Anda melangkah masuk ke bahagian dalam yang dibina kukuh dengan tempat duduk sukan yang selesa tetapi boleh memeluk badan, dan kemudian anda menghidupkan kereta.

Dan yang menghairankan, jika anda bergerak dalam mod “Comfort”, anda boleh menipu pasangan anda bahawa ini bukan senjata trek yang diiktiraf antarabangsa, tetapi hanya hatchback keluarga biasa dengan banyak reka bentuk yang berpengaruh pelumbar, serta transmisi manual berlekuk di bahagian dalam.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Seats Aug 2020

Pemandu type R dahulu mungkin masih ingat berapa banyak bunyi jalan, enjin dan angin meresap ke dalam kabin FD2R, tetapi pengalamannya agak berbeza dalam FK8. Kereta itu berasa sangat senyap dan terlindung dengan baik daripada unsur-unsur, dan dalam mod “Comfort”, redaman suspensi bukan sahaja memaafkan, tetapi sebenarnya lembut juga!

Dalam banyak cara, FK8 Civic Type R berasa lebih seperti Accord Euro R daripada Civic Type R. Tetapi itu berubah apabila anda menukar mod pemacu kepada Sport.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Shifter Aug 2020

Naikkan putaran, dan anda mendapat nota ekzos yang lebih boomi, ihsan daripada set-up ekzos tiga paip yang mempunyai resonator. Stereng (yang mengambil hanya dua pusingan lengkap kunci-ke-kunci) berat sehingga menjadi pepejal dan tajam. Dan kemudian peredam adaptif menjadi agak keras, dan tindak balas pendikit berubah.

Anda juga akan dapat mendapati diri anda tertanam kukuh di ‘jalan tikus’ yang berliku, dengan jumlah cengkaman mekanikal yang mengejutkan serta susunan yang sangat neutral yang tidak menafikan understeer walaupun dengan seni bina pacuan roda hadapan.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined B Road Aug 2020

Civic Type R benar-benar raksasa jalan raya yang memberi keyakinan dalam mod Sukan, dan itu bergantung kepada semua aspek individu kereta yang disatukan.

Sterengnya tajam dan langsung, dengan keberatan yang mungkin mengakibatkan seseorang individu yang terbiasa dengan bantuan kuasa elektrik moden mungkin mengadu tentang sakit lengan pada penghujung hari. Walau bagaimanapun, peminat pemanduan akan sangat gembira dengan tahap maklum balas, tindak balas pantas, dan keyakinan yang boleh diberikan oleh set stereng Type R ini.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Cockpit Aug 2020

Ditambah pada itu adalah penggantungan keras yang benar-benar membolehkan kereta itu membongkok dan menangani perubahan arah dengan pantas, tetapi masih mempunyai elaun yang mencukupi untuk menyerap bonggol supaya tidak mengganggu kereta.

Tambahan pula, tindak balas pendikit sangat baik, dan terdapat juga manual enam kelajuan yang menarik dengan lontaran pendek.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined 3 Aug 2020

Klacnya berat tetapi mememaafi, dan membolehkan penglibatan mudah dan peralihan pantas, walaupun pertukarannya mengakibatkan klac terasa samar-samar dan tidak semestinya berat dalam kesesakan lalu lintas.

Jika kita mempunyai satu aduan, ini ialah: apabila dimasukkan ke dalam mod +R, Civic Type R tidak terasa lebih tajam atau lebih keras.

Kami menjangkakan rasa yang lebih tegar pada kereta itu, tetapi mod +R tidak memberikannya. Namun begitu, Civic Type R masih kekal sebagai penghibur yang sangat berkebolehan. Walau bagaimanapun, seseorang tidak sepatutnya mengharapkan kelebihan seperti Type Rs zaman dahulu.

Sebuah Kereta Harian Yang Sebenarnya Ditapis

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined 4 Aug 2020

Apa yang seseorang dapat sebagai balasan untuk kehilangan kelebihan itu? Baiklah, untuk satu, FK8 Civic Type R kini lebih berpelbagai aspek.

Manakala "R" dalam generasi Type R sebelum ini bermaksud "Raw" dan "Race", FK8 Civic Type R juga menambah "Refined" pada campuran.

Civic Type R telah berkembang menjadi sebuah kapal penjelajah yang selesa, halus dan padu yang rasanya tidak seperti sebuah hatchback benua. Ia juga boleh memberikan pemanduan yang tajam, lembap dan yakin.

Untuk itu, kami bersedia menukar ciri Type R lama sebagai seratus peratus berkuasa pada setiap masa.

Motorist M Review Honda Civic Type R R For Refined Boot Space Aug 2020

Dengan mengambil kira ruang kaki belakang yang luas, dan but 414 liter yang besar, senjata touge ini benar-benar boleh berfungsi sebagai kereta harian yang selesa untuk keluarga. Ingatlah untuk menukarnya ke mod "Comfort".

mReview ini dapat dijalankan dengan pertolongan @fk8_sg.

Nota Editor: Kereta yang disemak adalah unit spesifikasi Singapura. Varian tempatan mungkin mempunyai perbezaan dalam pilihan kuasa dan/atau pemangkasan.

Spesifikasi
Prestasi:

Enjin: 1,996cc DOHC VTEC Turbo Inline-4

Kuasa: 316hp @ 6,500rpm

Tork: 400Nm @ 2,500rpm

Penggunaan Bahan Api: 11.6km/l

0-100km/j: 5.9s

Kelajuan Tertinggi: 272km/j

Pacuan: Manual Enam Kelajuan; Pacuan Roda Depan

Brek: Cakera Berventilasi (Depan); Cakera (Belakang)

Ukuran:

Jarak roda: 2,700mm

Dimensi (LxWxH): 4,557mm x 1,877mm x 1,434mm

Berat: 1,391kg

Kapasiti Tangki Bahan Api: 47L

Kapasiti But: 414L

Ciri-ciri:

Kemasukan Tanpa Kunci

Lampu Utama Automatik

Pengelap automatik

Paparan Kepala

Apple CarPlay

Android Auto

Pengecasan Telefon Pintar Tanpa Wayar

Kamera undur

Sistem Pemantauan Tekanan Tayar

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Enhanced NFC Touch 'n Go Cards: Top-up on the Go at No Additional Reload Charges!

0 Comments