Panduan Pemilik Kereta Baharu Vol 1: Minyak Enjin

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 11 May 2022

(Kredit Foto: Pexels)

Memiliki kereta pertama anda adalah sesuatu perkara yang sangat menggembirakan manakala ia juga boleh menjadi sesuatu yang membingungkan. Ia, memang lah anda sudah akhirnya mendapat kereta yang anda mendambakan dan anda sepatutnya berada di alam ‘Cloud 9’ tetapi realitanya ia adalah memiliki sebuah kenderaan ini penuh dengan usaha dan cabaran.

Lagi lagi, membeli sebuah kereta ini tidak murah jadi pentinglah untuk memastikan bahawa kereta anda sentiasa prima dan diselenggara dengan baik. Tetapi bagaimana cara untuk melakukannya dengan tepat?

Motorist Malaysia menyasarkan untuk menjadi teman anda pada setiap peringkat perjalanan pemilikan kereta anda, termasuk selepas pembelian. Dalam siri baharu ini, kami akan menyasarkan untuk membantu pemilik kereta baharu biasakan diri di dalam dunia pemilikan kereta dengan siaran pelbagai artikel yang menyasarkan perkara yang perlu diketahui dan beberapa perkara yang bagus untuk diketahui yang berkaitan dengan memiliki kereta. Pertama sekali, kita akan berbicara tentang nektar emas yang dikenali sebagai minyak enjin.

Apakah tujuannya?

(Kredit Foto: Pexels)

Minyak enjin kereta anda terdiri daripada campuran minyak dan bahan tambahan yang bertindak sebagai agen pelincir untuk enjin kereta anda supaya mengurangkan geseran dan haus di seluruh enjin semasa ia beroperasi. Ini sangat penting kerana minyak yang berkualiti yang tidak baik atau pelinciran yang tidak mencukupi boleh menyebabkan kemerosotan enjin, nadi kenderaan.

Bagaimana anda memilih minyak enjin yang betul?

(Kredit Foto: Car Cares)

Terdapat pelbagai jenis minyak enjin yang diperoleh daripada proses masing-masing. Sama ada sintetik, separa sintetik, mineral atau untuk perbatuan yang tinggi, setiap jenis minyak enjin didatangkan dengan kebaikan dan keburukan mereka sendiri. Mereka juga sesuai dengan tujuan yang berbeza.

(Kredit Foto: Pexels)

Sebagai contoh, minyak enjin perbatuan tinggi khusus untuk kenderaan yang mengalami penggunaan tinggi dan terbiasa dengan angka perbatuan yang tinggi. Minyak ini mempunyai bahan tambahan tambahan yang boleh meminimumkan kesan penggunaan yang menghukum sedemikian.

Sebagai panduan, anda patut merujuk kepada manual pengeluar kereta anda untuk jenis, kelikatan dan gred minyak enjin yang disyorkan untuk digunakan.

Bilakah anda perlu menukar minyak enjin anda?

(Kredit Foto: Pexels)

Terdapat 3 cara untuk menentukan masa untuk menukar minyak, iaitu, setiap 8,000 kilometer, apabila lampu amaran papan pemuka diaktifkan atau apabila warna dan konsistensi minyak telah berubah selepas pemeriksaan visual.

Bagaimanakah cara menjalankan pemeriksaan visual sendiri?

(Kredit Foto: Pexels)

Memeriksa minyak enjin anda sendiri adalah dalam bidang pengetahuan yang perlu diketahui oleh setiap pemilik kereta. Ia adalah proses 5 langkah yang cukup mudah dan tidak menyusahkan dan hanya mengambil masa kira-kira 3 minit, jadi sediakan kain bersih dan cubalah!

Cara memeriksa minyak enjin anda:

Tarik keluar dipstick. Anda boleh melihat dipstick dengan mencari pemegang warna (biasanya) kuning pada enjin anda.

Lap sebarang minyak pada dipstick. Bacaan minyak pada penarikan awal adalah tidak tepat kerana minyak mungkin terpercik lebih tinggi daripada paras yang sepatutnya semasa kereta sedang bergerak.

Masukkan semula dipstick. Ini adalah untuk mendapatkan bacaan yang betul dan lebih tepat.

Tarik keluar semula. Perhatikan paras minyak, dan pastikan ia berada di antara penunjuk 'min' dan 'maks'. Pastikan minyaknya berwarna kuning ambar atau coklat kekuningan dan bertanpa sebarang sisa seperti kotoran dan habuk yang menyebabkan penampilan minyak lebih likat.

Jangan meremehkan kepentingan minyak enjin anda kerana kerosakan enjin adalah sesuatu yang sukar untuk diperbaiki. Sudah tentu ada perkara lain yang mungkin anda perlu pertimbangkan dan baca mengenai minyak enjin, jadi lakukan usaha wajar anda!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Is Lowering Your Car A Good Idea?

0 Comments