Panduan Pemilik Kereta Baharu Vol 2: Tayar

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Dalam bab Panduan Pemilik Kereta Baharu ini, kita akan berbincang tentang salah satu bahagian paling penting kenderaan anda: roda anda. Apa yang perlu diketahui tentang roda dan tayar kereta? Bagaimanakah anda mengekalkannya dengan baik? Dan bilakah anda perlu menukar tayar? Kami ada jawapannya!

Sukar untuk membantah fakta bahawa roda dan tayar kereta anda adalah bahagian terpenting kenderaan anda. Lagipun, mereka adalah satu-satunya bahagian kenderaan anda yang sentiasa bersentuhan dengan jalan raya (baiklah, mereka sepatutnya begitu... Saya sedang melihat anda, pemilik kereta yang rendah..)

Jadi sebagai pemilik kereta baharu, apakah yang perlu anda ambil perhatian?

Mengenal Kod Tayar

(Kredit Foto: Unsplash)

Sebelum menyelami perkara lain, adalah penting untuk anda memahami maksud kod tersebut pada dinding tayar anda. Ia boleh mengelirukan bagi pemilik kereta baharu tetapi apabila anda memahami mereka, ia akan menjadikan perjalanan pemilikan kereta anda lebih mudah! Ini caranya!

3 nombor pertama: Lebar Tayar (mm)

Set nombor kedua: Nisbah Aspek (%)

R: Struktur Jejari

Set nombor ketiga: Diameter Rim (inci)

Set nombor berikut: Indeks beban (kg)

Surat Akhir: Penilaian kelajuan (km/j)

Sekarang setelah kita tahu maksud nombor itu, kita boleh teruskan memilih tayar yang sesuai untuk kenderaan anda.

Bagaimana Cara Untuk Memilih Tayar Yang Betul?

(Kredit Foto: Pexels)

Lebar Tayar

Jadi tiga nombor pertama menunjukkan lebar tayar anda. Patut anda memilih tayar yang lebih lebar atau nipis? Disini adalah persoalan keutamaan. Tayar yang lebih lebar memberi anda cengkaman yang lebih baik kerana ia mempunyai sentuhan yang lebih besar dengan jalan raya. Ini amat membantu dalam rupa bumi yang lebih kasar atau dalam keadaan cuaca basah.

Tayar yang lebih nipis sebaliknya memberikan anda perjalanan yang lebih lancar dan senyap. Jadi, jika anda memandu di atas jalan rata pada kebanyakan masa dan lebih suka keselesaan pemanduan yang lebih baik, mungkin tayar yang lebih nipis akan sesuai untuk anda.

Saiz Tayar

Ini merujuk kepada diameter rim. Anda harus memastikan bahawa tayar anda sesuai untuk rim kereta anda dan jika anda mendapat tayar yang lebih besar, ia sesuai dengan kenderaan anda. Saiz yang salah boleh menyebabkan tekanan yang tidak perlu dan mungkin menyebabkan tayar anda tercabut atau kemalangan lain.

Kebaikan tayar yang lebih besar adalah perjalanan yang lebih lancar dengan daya tarikan yang lebih baik namun tayar yang lebih besar mempunyai kos yang lebih tinggi jadi ingatlah itu!

Penilaian Kelajuan

Tayar berbeza dalam jumlah kelajuan yang boleh diterima dengan cekap. Penarafan kelajuan yang lebih tinggi memberi anda kuasa berhenti dan cengkaman yang lebih baik dengan mengorbankan ketahanan. Adalah baik untuk ambil perhatian cara anda memandu atau untuk tujuan apa anda akan menggunakan kereta anda. Jika anda kerap ke trek, mungkin satu set tayar dengan rating kelajuan yang lebih tinggi adalah panggilan yang bagus!

Bagaimana Menjaga Tayar Anda?

(Kredit Foto: Pexels)

Selain daripada membuat pemeriksaan tayar atau mengelakkan rupa bumi yang kasar, terdapat dua cara utama untuk memastikan tayar anda berada dalam keadaan baik. Perhatikan tekanan tayar anda dan kedalaman bunga tayar anda!

Kekalkan Tekanan Tayar yang Betul

Tayar yang terlalu kembung menyebabkan anda berisiko tergelincir kerana cengkaman kurang. Ia juga menyebabkan anda berisiko tayar pancit atau pecah. Tayar kurang kembung sebaliknya akan menyukarkan pengendalian kereta dan ia sangat tidak cekap bahan api kerana kereta anda memerlukan lebih banyak usaha untuk mengembara dengan tayar pancit atau kurang kembung.

Gunakan pengetahuan baharu anda tentang kod tayar dan semak tekanan optimum tayar anda. Gunakan tolok tekanan udara untuk memastikan terdapat udara yang mencukupi dalam tayar anda dan dapatkan ia dipam jika tiada!

Perhatikan Kedalaman Bunga Tayar Anda

Anda juga boleh menjalankan pemeriksaan visual kedalaman bunga tayar anda untuk memastikan ia tidak lusuh. Memandu dengan tayar botak amat berbahaya dan boleh menyebabkan terbabas, terutamanya semasa keadaan cuaca basah. Anda juga boleh melihat masalah dengan penjajaran tayar apabila terdapat kehausan yang tidak sekata pada bunga tayar anda!

(Kredit Foto: Pixabay)

Sudah tentu, terdapat banyak maklumat lain yang tersedia berkaitan dengan tayar, yang sebahagiannya akan anda ketahui pada peringkat akhir perjalanan pemilikan kereta anda. Walau bagaimanapun, artikel ini adalah titik permulaan yang baik, terutamanya sebagai pemula kereta. Seperti biasa, kekal selamat di jalan raya dan nantikan artikel kami yang seterusnya dalam siri ini!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Malaysia Popular Attractions Cheap Parking Guide: KLCC

0 Comments