mReview: Toyota Harrier - Kemanjaan yang Praktikal, Luas dan Berpatutan

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1642466612724 Harrier+Tracking Featured
Tidak lama dahulu pembeli hanya akan membeli Toyota Harrier kerana mereka tidak dapat mengeluarkan wang tunai yang diperlukan untuk mendaratkan Lexus RX pada pemanduan mereka.

Tetapi zaman sudah berubah. Toyota Harrier baharu ini, dinamakan kod XU80, sebenarnya merupakan generasi kedua barisan Harrier yang berbeza, menggantikan XU60 pada 2013 - 2020.

Dan ia adalah untuk yang terbaik - pemisahan itu bermakna Harrier bukan lagi kompromi bagi mereka yang menginginkan SUV mewah tetapi tak cukup bajet untuknya.

Ia telah berubah menjadi crossover yang dibina dengan baik, dipertimbangkan masak-masakl dan dari rupanya sangat boleh dipercayai.

Pendiriannya Kini

Sebenarnya, jika anda benar-benar memikirkannya, Toyota Harrier menduduki tempat yang unik dalam pasaran ‘crossover’. Anda tidak semestinya boleh menanda arasnya dengan tawan ber pelbagai yang lain tetapi anda juga tidak boleh meletakkannya dengan SUV mewah yang kosnya lebih tinggi jua.

Editors%2 Fimages%2 F1642644204127 Harrier+Wheel

Ia mungkin dalam kategori ‘tidak di sini mahupun di sana’, tetapi ia menggabungkan kualiti dan peralatan pada harga yang sangat sedap, dan merupakan pakej menarik yang telah mengukir pangkalan pelanggan untuk dirinya sendiri.

Bahagian Luar

Resipi asas untuk XU80 berjalan sedikit seperti ini - anda mengambil XU60 Harrier yang baru dikeluarkan, dan kemudian meneruskan untuk menambah sejumlah besar rempah pada reka bentuk luarannya. Namun, profilnya boleh dikatakan mirip XU60, tetapi sekali lagi, terdapat begitu banyak cara anda boleh menggayakan SUV.

Editors%2 Fimages%2 F1642643457744 Harrier+Profile

Di mana kereta baru mempunyai kelebihan gaya adalah dalam pelaksanaan bahagian depan dan belakangnya. Gugusan cahaya telah mengecut, dan jauh lebih cepat berbanding pendahulunya. Jeriji hadapan yang kosong menghubungkan gugusan cahaya secara visual, dengan jalur krom merentangi lebar kereta untuk penekanan.

Editors%2 Fimages%2 F1642643794365 Harrier+Rear+Lights

Lampu brek yang besar dan tidak kemas, tidak terdapat di sini; kereta itu mempunyai palang lampu pseudo yang licin melintasi bahagian belakang kenderaan. Untuk mencapai matlamat ini, lampu undur telah dialihkan ke unit pencahayaan berasingan yang dipasang lebih rendah di bampar. Sekali lagi, langkah yang baik, kerana ia menghilangkan sebahagian besar visual dari bahagian atas dalam kenderaan.

Bahagian Dalaman

Sangat jelas bahawasa kereta ini dibina dengan baik. Plastik dan kulit sentuhan lembut menghiasi permukaan yang kerap anda temui. Terdapat lebih banyak plastik yang rasa rapuh, tetapi ini telah digunakan di kawasan yang mungkin menerima pukulan daripada kasut penghuni yang kekok.

Editors%2 Fimages%2 F1642645393170 Harrier+Steering

Ruang tidak berkekurangan, baik fizikal mahupun persepsi. Dengan bumbung bulan panoramik yang diperbuat daripada kaca pintar, anda boleh bertukar-tukar antara memastikan ia jelas dan membenarkan lebih banyak cahaya dan lebih keras memasuki kabin, atau menukarnya kepada kemasan beku yang hanya membenarkan cahaya lembut memandikan permukaan dalaman.

Editors%2 Fimages%2 F1642641957553 Harrier+Glass+Roof

Bagi ruang fizikal, kereta itu boleh dimuatkan empat orang dewasa dengan selesa dan banyak bantuan barangan runcit (dan banyak peralatan kamera!). Dan selesa bukanlah satu kesilapan dalam apa jua cara - tempat duduknya sendiri diperbuat daripada kulit lembut untuk keselesaan optimum walaupun dalam perjalanan yang jauh..

Terdapat kawalan iklim dwi zon di dalam kereta, tetapi jika anda mahukan kawalan suhu teras anda yang lebih halus, kereta akan mengepam udara yang dipanaskan atau disejukkan melalui tempat duduk hadapan yang dikendalikan secara elektrik.

Editors%2 Fimages%2 F1642644613599 Harrier+Centre+Console

Tetapi ia tidak semua baik di dalam. Walaupun kami tidak mempunyai masalah dengan tolok analog (skrin maklumat pusat dalam kluster cukup besar untuk menyebarkan semua maklumat yang diperlukan tentang kenderaan), kami mempersoalkan pilihan Toyota untuk masih berpegang pada standard dwi-DIN untuk stereo.

Memilih untuk penyelesaian tersuai akan memanjangkan perkaitan gaya dalaman, memandangkan unit kepala dwi-DIN terus dimansuhkan secara beransur-ansur.

Bab Pemanduan

Ia tidak berasa seperti SUV dari belakang roda. Di mana anda duduk berhubung dengan kulit badan yang lain, dan juga dalam cara ia bertindak sendiri, memandu Harrier ini menimbulkan rasa seperti memandu sebuah hatchback yang telah dibesarkan..

Anda mendapat semua kelebihan SUV, dengan kedudukan menunggang tinggi, dengan keterlihatan hatchback yang baik. Cara terbaik untuk merumuskan pengalaman di belakang roda adalah dengan oksimoron - ia berasa lebih dewasa tetapi kurang matang.

Editors%2 Fimages%2 F1642645858836 Harrier+Tracking

Pertama, bahagian persamaan yang 'lebih dewasa'. Memandangkan ia tidak lagi berfungsi sebagai Lexus RX yang dikupas, ia telah berubah menjadi SUV yang sangat cekap, dengan bahan mewah dan kualiti binaan yang sangat baik untuk pengalaman yang kami berani anggap sebagai mewah - terutama lagi memandangkan apa yang anda bayar untuknya!

Ia akan melayani anda dan keluarga anda dengan baik, sebagai kereta keluarga yang selesa dan luas.

Editors%2 Fimages%2 F1642646682121 Harrier+Seats

Ke bahagian 'kurang matang' pula. Seperti kebanyakan SUV Jepun, Harrier telah dipasang dengan CVT. Tetapi bukan hanya mana-mana CVT biasa - ia telah dipasang dengan apa yang Toyota telah digelar “Electronically Controlled Continuously Variable Transmission” atau singkatannya ECVT.

Editors%2 Fimages%2 F1642646866939 Harrier1

Ini mungkin sebabnya kami merasakan bahawa walaupun terdapat keturunan penularannya, ia tidak menjejaskan pengalaman pemanduan keseluruhan. Ia tidak sentiasa memburu nisbah yang betul - ia memilih satu nisbah dan berpegang padanya. Apabila enjin tidak mampu mengekalkan kelajuan roda dalam kombinasi yang dipilih, motor elektrik mengisi jurang tork dengan lancar, memberikan anda pengalaman yang jauh mengkhianati angka kuasa 176bhpnya.

Daya pecutan dan kuasa garis lurus (sekali lagi skalakan jangkaan anda dengan sewajarnya - ia adalah persilangan hibrid lagipun) bukan sahaja kebaikan kelakuan kereta ini.

Kami telah menguji mod ‘Sport’ Harrier ini secara meluas, dan mendapati bahawa ia sebenarnya memberi anda beberapa maklum balas yang baik melalui stereng.

Editors%2 Fimages%2 F1642645112417 Harrier+Engine

Seperti yang jelas dalam gambar-gambar yang akan datang, kami menguji kereta itu semasa musim Monsun Timur Laut kami. Dengan bantuan pemandu dimatikan dan dalam hujan lebat, anda masih boleh membawa rentak yang baik melalui selekoh yang sukar. Kereta itu cukup tersusun dan kami tidak mengesan sebarang ketidakstabilan yang ketara sama ada dari bahagian belakang atau hadapan.

Ekonomi Bahan Api Dan Julat Elektrik

Hibrid ini tidak direka bentuk untuk beroperasi dalam tempoh yang lama sebagai EV penuh - ia tidak begitu cekap dalam hal ini. Namun, secara teorinya, kereta itu mampu dipandu seperti EV penuh.

Editors%2 Fimages%2 F1642646884848 Harrier+Tracking+%282%29

Untuk memastikannya berada dalam mod elektrik tulen, kami harus menggunakan pendikit, memecut ke kelajuan tertinggi 50km/j dari pegun dalam lebih daripada 10 saat. Dalam senario ini, destinasi kami adalah sekitar tiga kilometer dari salah satu susur keluar lebuh raya. Hebatnya, Harrier dapat melengkapkan perjalanan tanpa membakar setitik minyak.

Ia juga hanya menggunakan separuh daripada kapasiti baterinya untuk menampung jarak tersebut. Gunakannya seperti yang ditetapkan dan anda akan mendapati kereta itu mengembalikan 17km/l yang sangat dihormati, angka yang dihormati jika anda memahami cara kami memandu.

Bukan Sekadar Lexus Bajet Lagi

Rangkaian Harrier mungkin telah bermula sebagai alternatif kos yang lebih rendah kepada Lexus RX pada zamannya, tetapi kereta generasi semasa telah berubah menjadi sesuatu yang lebih hebat daripada itu. Ia menarik secara visual, mempunyai kabin yang dipertimbangkan dengan baik serta banyak ruang, dan sebagai tambahan kepada semua itu, bahan berkualiti untuk pengalaman perasaan mewah.

Editors%2 Fimages%2 F1642647449846 Harrier+Closing

Pencapaian luar biasa yang hebat, memandangkan rakan stabil Lexusnya berharga berganda lebih tinggi. Ia benar-benar cara yang praktikal, luas dan berpatutan untuk memanjakan diri anda dalam perjalanan harian anda!

Nota Editor: Kereta yang disemak adalah unit spesifikasi Singapura. Varian tempatan mungkin mempunyai perbezaan dalam pilihan kuasa dan/atau pemangkasan.

Prestasi:

Enjin: 2.4 litre inline 4 Cylinder, 176 bhp

Motor Elektrik: 118 bhp

Kuasa: 215 bhp (combined)

Tork: 202Nm

Penggunaan Bahan Api: 21.2km/l

0-100km/j: 8.1 Saat

Kelajuan Tertinggi: 180 km/j

Pacuan: E-CVT transmission; Front-Wheel Drive

Brek: Ventilated Disc Brakes (Front), Disc Brakes (Rear)
Measurements:

Jarak Roda: 2,690 mm

Dimensi (LxWxH): 4,740 mm x 1,855 mm x 1,660 mm

Kapasiti Tangki Bahan Api: 55 liter

Kapasiti But: 396 liter
Features:

Kemasukan Tanpa Kunci

Full-Speed Dynamic Radar Cruise Control (DRCC)

Lane Departure Alert (LDA)

Head-Up Display (HUD) 


Kredit Foto: ACube Creative (@weareacube)

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Malaysia Popular Attractions Cheap Parking Guide: KLCC

0 Comments