Panduan Pemilik Kereta Baharu Vol 3: Cat Kereta

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1654764244379 What To Know About Car Paint Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Dalam edisi minggu ini Panduan Pemilik Kereta Baharu kami, kami akan bebicara tentang dunia akrilik! Ya, betul, kami akan membincangkan keperluan untuk mengetahui perkara yang paling ketara secara visual tentang kereta anda: salutan catnya!

Apabila kita berbual tentang sebuah kereta, boleh dikatakan bahawa warnanya merupakan faktor pengenalpastian yang paling penting, diikuti dengan jenama dan buatannya. Cat kereta anda adalah ciri yang paling ketara. Tidak perlu dikatakan, ia pasti sesuatu yang patut anda mengambil berat.

Tetapi senpai pelatih editorial, bukankah cat hanya... cat?

Sudah tentu, tetapi warna cat apa yang harus anda pilih? Di manakah kita dalam perdebatan cat vs bungkusan kereta? Bagaimanakah anda mengekalkan dan melindungi kerja cat kereta anda? Baca terus untuk mengetahui!

Warna

Editors%2 Fimages%2 F1654764626076 Ferrari 488 Resale Red

Terdapat salah tanggapan umum bahawa kereta merah mempunyai nilai jualan semula terbaik kerana frasa “resale red”yang biasa digunakan. Ramai yang beranggapan bahawa frasa in tepat untuk semua jenis kenderaan tetapi nampaknya ia pada mulanya digunakan dan hanya terpakai untuk kereta mewah seperti Ferrari 488.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kereta kuning paling sedikit mengalami susut nilai manakala adik lelaki mereka yang berkilat iaitu warna emas, bersusut nilai paling banyak. Pertaruhan selamat adalah untuk memilih warna monokrom. Kereta hitam, putih atau kelabu kelihatan baik pada pendapat kami, dan kadar susut nilainya tidaklah teruk sangat. Akhirnya, jika nilai jualan semula bukan kebimbangan utama anda, maka pilihlah warna kegemaraan anda. Rasionalnya adalah jika anda jatuh cinta dengan rupa kereta anda dan warnanya, lebih besar kemungkinan anda akan mengekalkannya dengan baik!

Cat vs Balut

Editors%2 Fimages%2 F1654764788253 Paint Or Vinyl Wrapping(Kredit Foto: Pexels)

Pada satu ketika dalam perjalanan pemilikan kereta anda, anda mungkin berasa gatal dan memutuskan untuk menukar warna kereta anda. Disinilah mana anda mungkin akan menghadapi perdebatan tentang pilihan antara mengecat kereta anda atau membalutnya menggunakan vinil. Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan di sini tetapi kami akan memudahkannya untuk anda.

Kerja cat berkualiti tinggi dengan mudah masih boleh menjadi lebih murah daripada pembalut berkualiti rendah jadi jika kos menjadi kebimbangan utama anda, ini mungkin pilihan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, kerja mengecat biasanya menurunkan nilai jualan semula dan anda tidak boleh menukar balik warnanya begitu sahaja misalkata anda ingin menjualnya. Balutan kereta memberi anda pilihan ini dengan bayaran dan secara amnya mempunyai masa pusing ganti yang lebih rendah daripada kerja mengecat kerana proses aplikasinya yang tidak sesusah berbanding dengan mengecat.

Menjaga Luaran Kereta Anda

Editors%2 Fimages%2 F1654764923940 Taking Care Of Car Exterior(Kredit Foto: Pexels)

Secara metafora, luaran kereta adalah seperti kulit anda. Terdapat pelbagai langkah yang anda boleh dan patut gunakan untuk memastikannya dalam keadaan baik. Berikut adalah 3 langkah "penjagaan kulit" yang boleh anda ambil:

1. Letak kereta anda di kawasan terlindung

Matahari terik dan hujan boleh menyebabkan warna kereta anda pudar dan merosot dari semasa ke semasa. Letak kereta anda di kawasan terlindung atau berlorek untuk membantu meminimumkan pendedahan apabila anda tidak menggunakannya!

2. Aktif membasuhnya

Najis dan serpihan burung seperti ranting dan daun yang gugur boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian luar kereta anda, terutamanya jika dibiarkan di atas kenderaan anda untuk jangka masa yang lama. Ia boleh menyebabkan cat mengelupas dan sifat menghakis najis burung malah boleh menyebabkan perubahan warna. Begitu juga, air hujan boleh menyumbang kepada kemerosotan warna kereta anda kerana keasidannya, jadi basuh (atau sekurang-kurangnya lap kering) kenderaan anda selepas ribut!

3. Waxing secara berkala

Waxing adalah langkah yang dipandang rendah dalam penyelenggaraan luaran. Ia memberikan anda lapisan perlindungan yang jelas yang mengurangkan kesan unsur menghakis seperti hujan asid dan getah pokok. Sudah tentu, memilih lilin mungkin memerlukan kos yang lebih tinggi untuk mencuci kereta tetapi akhirnya, mengecat atau membungkus kereta anda masih memerlukan kos yang lebih tinggi!

Terdapat banyak perkara untuk dibincang apabila ia berkaitan dengan bahagian luar kereta anda dan anda mungkin perlu mengambil kira lebih banyak faktor daripada yang anda jangkakan tetapi itulah tujuan kami mengeluarkan panduan ini! Jika anda mempunyai sebarang cadangan lain, pastikan anda meninggalkannya di bahagian komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: In The Passenger's Seat: YS Khong Driving, Former Race Track Superstar

0 Comments