Apa Anda Patut Tahu Mengenai Insurans Kereta di Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 29 Jun 2022

(Kredit Foto: Pexels)

Insurans adalah bahagian penting dalam perjalanan pemilikan kereta seseorang. Jika anda ingin membeli kereta pertama anda, mungkin sukar untuk memahami dunia insurans automotif tetapi jangan risau, kami boleh membantu!

Kereta merupakan aset mahal yang juga sentiasa berisiko rosak dan haus. Risiko ini meningkat jika anda sering menggunakan kereta anda kerana lebih banyak masa di jalan raya akan menyamai peluang yang lebih tinggi untuk anda menghadapi kemalangan.

Di sinilah mana insurans berbaloi! Ia menawarkan perlindungan kewangan kepada anda sekiranya anda menghadapi sebarang liabiliti akibat kemalangan. Di Malaysia, sudah tentu wajib bagi setiap pemilik kereta untuk memegang polisi insurans yang sah untuk kenderaan mereka. Jika didapati memandu tanpanya, bersedia untuk denda yang tinggi sebanyak RM3000! Anda juga memerlukannya untuk memperbaharui cukai jalan anda, jadi tolong jangan mencuba nasib anda dalam soal undang-undang melainkan anda memang suka didenda JPJ!

Jadi apa yang anda perlu tahu tentang insurans kereta?

Jaring Keselamatan

(Kredit Foto: Pexels)

Seperti yang kami nyatakan, insurans kereta wajib atas setiap pemilik kereta. Tanpa polisi insurans kereta yang sah, anda boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Ramai yang menyebut keparahan menanggung kos insurans sebagai alasan untuk tidak mendapat insurans tetapi ini bukanlah hujah yang kukuh. Secara amnya, kerosakan pada kenderaan anda dan sesiapa lagi yang terlibat dalam insiden berkaitan jalan raya berkemungkinan besar lebih mahal daripada premium yang anda bayar!

Pelbagai Jenis Insurans Kereta

(Kredit Foto: Unsplash)

Di Malaysia, adanya 3 jenis insurans kereta utama ialah Komprehensif, Kebakaran dan Kecurian, dan Pihak Ketiga.

Komprehensif - Juga dikenali sebagai polisi pihak pertama, mempunyai liputan terluas dan biasanya akan meliputi semua yang termasuk 2 jenis lain dibawah. Ia juga melindungi kecederaan dan kerosakan kepada diri anda dan kenderaan anda.

Kebakaran dan Kecurian - Juga dikenali sebagai polisi pihak ke-2, serupa dengan insurans komprehensif tetapi hanya akan melindungi kerosakan pada kenderaan anda jika ia terbakar atau dicuri.

Pihak Ketiga - Jenis insurans yang paling asas dan juga paling murah. Ia hanya akan menampung ganti rugi pihak lain jika anda terlibat dalam kemalangan.

Terdapat juga banyak liputan tambahan yang anda boleh memilih, dan beberapa dari mereka sangat berguna di Malaysia seperti liputan banjir dan tanah runtuh!

Bagaimana Cara Mendapatkan Polisi Insurans?

Terdapat pelbagai cara anda boleh mendapatkan atau memperbaharui polisi insurans yang sah! Anda boleh pergi terus ke syarikat insurans untuk mendapatkan sebut harga dengan menghubungi mereka dengan dokumen yang diperlukan seperti geran kereta dan nota perlindungan insurans anda. Kemudian anda boleh pergi ke pejabat pos, cawangan JPJ, atau MyEG untuk memperbaharui cukai jalan anda. Anda juga boleh menyelesaikannya secara dalam talian dengan menyerahkan butiran kenderaan anda ke laman web MyEG untuk sebut harga.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan ejen, sebaik-baiknya yang beroperasi dalam talian seperti Motorist Malaysia, untuk pengalaman yang lebih lancar. Memutuskan antara pelbagai polisi dan pelan insurans boleh menjadi urusan yang susah payah jadi adanya ejen untuk membimbing dan menasihati anda sememangnya merupakan pilihan yang bijak. Terdapat juga banyak urusan yang perlu dilakukan seperti mencari Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD) kenderaan anda dan pelbagai borang permohonan yang perlu anda isi. Berikan kami maklumat kereta anda dan biarkan kami mengendalikannya. Andai cuma perlu bersantai sahaja!

Bagaimana Cara Tuntut Insurans?

(Kredit Foto: Pexels)

Sama ada dengan direka bentuk dengan sahaja atau tidak, membuat tuntutan daripada syarikat insurans boleh menjadi urusan yang sangat leceh. Tandai halaman ini supaya anda mempunyai rujukan sekiranya berlaku kecemasan (bagus untuk ada terutamanya apabila melalui tekanan selepas kemalangan).

Rakam semuanya!

 • Ambil gambar kemalangan, lokasinya dan semua kerosakan yang terhasil.
 • Ambil perhatian butiran kenderaan lain dan juga butiran peribadi pihak lain (nama, kad pengenalan, nombor telefon)

Hubungi syarikat insurans anda!

 • Beritahu mereka situasi anda dan minta nasihat mereka tentang langkah seterusnya
 • Tanya tentang perkhidmatan trak tunda atau lokasi bengkel panel mereka jika perlu

Buat laporan polis ASAP!

Ini diperlukan semasa proses tuntutan insurans anda. Serahkan dokumen berikut kepada syarikat insurans anda!

 • Salinan laporan polis asal
 • Salinan hasil siasatan asal daripada polis
 • Borang laporan kemalangan motor
 • Borang tuntutan insurans
 • Salinan IC pemandu
 • Salinan IC Pemegang Polisi
 • Bil kerja pembaikan

Selepas itu, anda perlu menunggu sahaja!

Kami pastinya berharap anda tidak perlu menghadapi situasi di mana insurans akan diperlukan tetapi ia sentiasa baik untuk bersedia jadi pergi dapatkan insurans kereta anda hari ini!

Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Read more: Malaysia's Most Interesting Driving Routes

0 Comments