Adakah Toyota Vios Baharu ini Lebih Mahal?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 11 Aug 2022

Toyota Vios 2023 baharu telah dilancarkan di Thailand semalam (9 Ogos 2022), dengan 4 varian dan pelbagai ciri baharu, membuatkan ramai tertanya-tanya sama ada ini bermakna Vios kini lebih mahal.

Vios⁠—juga dikenali sebagai Yaris Ativ di Thailand— merupakan sedan dipercaya yang biasa dilihat di Malaysia yang bersaing dengan Honda City dan Nissan Almera. Kelebihannya ialah kebolehpercayaan dan nilainya, jadi ramai yang tertanya-tanya sama ada semua ciri baharu itu adalah pelindung untuk titik harga yang lebih tinggi atau jika ia menambah nilai wang anda.

Vios baharu ini besar sedikit daripada lelaran sebelumnya dan facelift yang disertakan dengannya menyegarkan kelihatannya sambil tidak menghilangkan penampilan istimewanya. Ia didatangkan dalam 4 varian, Sport, Smart, Premium dan Premium Luxury, dengan setiap varian menawarkan rangkaian ciri tersendiri pada harga yang berbeza sedikit.

Sport berharga THB 539,000 (kira-kira RM 67,700), versi Smart berharga THB 584,000 (kira-kira RM 73,300) manakala model Premium dan Premium Luxury masing-masing berharga THB 659,000 (kira-kira RM 82,700) dan THB 689,000 (kira-kira.

Jika dibandingkan dengan model sebelumnya, harga versi yang lebih rendah adalah lebih kurang sama manakala model spesifikasi pertengahan memegang nilai yang lebih baik —2.5 peratus lebih murah daripada pendahulunya. Model yang bertahap tinggi (Premium Luxury) bagaimanapun, hampir 1.5 peratus lebih mahal daripada model yang diambil alih, walaupun versi 2023 dipenuhi dengan ciri yang lebih dikemas kini dan sentuhan dalaman dan luaran yang menjerit "mewah".

(Kredit Foto: CarLabnews)

7 beg udara yang disertakan dalam semua model serta Sistem Pra-Perlanggaran (PCS) Toyota dalam model pertengahan dan spesifikasi teratasnya adalah muktamad bagi Vios baharu— ia adalah pertaruhan yang selamat dan bernilai untuk wang anda. Ia bersinar di kalangan pesaingnya, memegang nilai yang jauh lebih baik daripada City dan Almera yang disebutkan di atas sambil masih mempunyai potensi untuk bertambah baik.

Satu model kereta yang patut diperhatikan apabila ia sampai pantai Malaysia!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Rising Material Costs: CKD Cars to be Pricier than CBU Cars in the Future?

0 Comments