Dasar Pengurusan Kenderaan-Akhir-Hayat Akan Dilaksanakan di Malaysia Menjelang 2025

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Pelupusan kenderaan lama dan alat gantinya yang tidak betul telah menjadi isu yang telah diabaikan sejak sekian lama di Malaysia.

Namun, itu tidak akan berlaku lebih lama lagi menurut Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Dato' Seri Dr Adham Babha, di majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Persatuan Kitar Semula Automotif Malaysia (MAARA).

Dr Adham mendedahkan bahawa Malaysia sedang mencari jalan untuk melaksanakan dasar pengurusan kenderaan akhir hayat (ELV) menjelang 2025 untuk mengubah norma di mana bahagian dan komponen kenderaan lama terbiar atau dilupuskan dengan tidak betul, yang membawa kepada timbulnya beberapa isu seperti wabak denggi.

“Lebihan kenderaan usang yang turut mengakibatkan wabak denggi berlaku kerana masih ada dasar mengenai tindakan sewajarnya yang perlu diambil dengan memberi penekanan kepada kaedah pelupusan yang betul,” kata Dr Adham.

(Kredit Foto: Pexels )

Dari Mei 2022, kira-kira 57 peratus (19 juta) kenderaan berdaftar di Malaysia berusia sekurang-kurangnya satu dekad. Berkemungkinan 70 peratus daripada item yang dibongkar hasil daripada dasar ELV yang betul boleh mencapai nilai sehingga RM10 bilion untuk pelbagai industri dalam sektor itu.

Malaysia sedang meninjau Jepun dan negara jiran sebelah, Singapura, negara-negara yang cemerlang dalam hal kitar semula ELV, mengkaji pendekatan masing-masing sebelum merangka cara mereka sendiri melaksanakan dasar ELV di sini.

(Kredit Foto: MASAAM)

MoU yang disebutkan di atas akan menjadi langkah pertama dalam mengumpul data tentang pembuatan dan kitar semula dan akan menyokong Dasar Automotif Negara 2020, untuk seiring dengan langkah lain seperti menubuhkan 10,000 stesen pengecas— kesemuanya langkah yang menjanjikan ketika industri automotif Malaysia menuju ke arah masa depan yang lebih hijau.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Avoiding Car Insurance Fraud in Malaysia

0 Comments