Pandangan Serius Terhadap Kereta Cina

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1657071361469 Chinesecars FeaturedIa tidak lama ketika dahulu apabila kereta Cina hanya dianggap sebagai kereta replika buruk berbanding kereta yang dihasilkan oleh orang Eropah, Jepun dan Korea.

Cara berkualiti rendah untuk membina kereta inilah yang membolehkan pengeluar ini menjual kenderaan mereka pada harga yang tidak dapat dipadankan oleh seluruh dunia automotif. Tiruan terang-terangan reka bentuk terkenal membawa kepada banyak kekecewaan dari pembuat kereta yang sudah mapan, yang mempunyai peguam yang kemudiannya menjadi lebih kecewa apabila mereka menyaman, dan kalah, kepada pelbagai pengeluar China di mahkamah Republik Rakyat.

Peniruan ialah bentuk sanjungan yang paling ikhlas, tetapi hanya apabila hak cipta intelek dan identiti jenama tidak dipertaruhkan.

Tetapi Mengapa Kereta Copycat Malah Wujud?

Semuanya bercita-cita tinggi. Rata-rata warga China pada akhir 1990-an tidak mampu membeli kenderaan 'asing'. Memandangkan ramai warganegara mereka telah menceburkan diri ke luar negara, mereka akhirnya membawa kembali pandangan baru dunia. Mereka mendambakan gaya hidup yang ditawarkan oleh seluruh dunia demokratik yang saling berkaitan, tetapi status kewangan mereka pada masa itu tidak dapat bersaing.

Jurang dalam pasaran tidak lama lagi muncul, dan kereta peniru dibina untuk memenuhi permintaan. Mereka meniru visual kereta global ikonik, tetapi dibuat pada kos yang lebih rendah. Tetapi terdapat juga sebab lain mengapa kereta ini begitu meluas sehinggalah baru-baru ini pada akhir 2010-an.Editors%2 Fimages%2 F1657071520467 18fd3397 Carscoop Sceo 5

Secara tradisinya, orang Cina berpendapat bahawa peniruan tidak merupakan perbuatan jahat, tetapi ia cara untuk memberi penghormatan kepada kepintaran reka bentuk asal. Oleh itu, tidak ada niat jahat dalam meniru, sekurang-kurangnya tidak pada mulanya. Lagipun, anda tidak akan meniru reka bentuk yang buruk, bukan?

Sudah tentu, masa sedang berubah. Globalisasi bermakna bahawa belia China semakin memahami definisi global harta intelek, dan sebagai salah satu ekonomi terbesar dunia, China sebenarnya mempunyai sumber sekarang untuk mencipta reka bentuk unik mereka sendiri.

Gelombang EV

Dari satu segi, pengeluar China berjaya merebut peluang untuk memulakan pembangunan EV. Di mana seluruh dunia kereta sibuk berebut-rebut untuk membina enjin petrol yang mengikuti piawaian pelepasan yang lebih ketat, China memilih untuk tidak melakukan perkara itu, sebaliknya memilih untuk menapis kuasa elektrik mereka.

Teknologi mereka kini begitu mengagumkan, malah pelbagai pengeluar Barat mempunyai kepercayaan yang cukup terhadap prestasi dan kebolehpercayaan komponen EV China, memilih untuk menyumber luar beberapa keperluan motor elektrik mereka kepada OEM China.Editors%2 Fimages%2 F1657071206296 1657071206296Dan walaupun kebanyakan kereta Cina moden direka bentuk asli untuk reka bentuk sukan eksport yang bukan salinan terang-terangan, masih tidak dapat lari daripada fakta bahawa kereta yang asalnya direka untuk digunakan di tanah besar masih boleh menampilkan ciri-ciri salinan yang menggelikan pada awal 2000-an.Editors%2 Fimages%2 F1657071297162 1657071297162Nampaknya, menjadi peneraju teknikal dalam industri tertentu tidak selalu bermakna anda mempunyai keupayaan, atau keinginan, untuk mencipta produk kohesi keseluruhan secara asli. Sama ada itu, atau terlalu intensif sumber untuk menghasilkan sesuatu dari awal - jauh lebih mudah untuk meniru sesuatu yang sudah berfungsi.

Dan walaupun tidak ada yang salah dengan mencari jenama saingan rapat (malah syarikat yang ditubuhkan secara rutin menanda aras barangan mereka terhadap satu sama lain), memotong sudut dan meniru skala besar tidak seharusnya menjadi jalan ke hadapan.

Itulah sebabnya stereotaip masih berlarutan, memandangkan kumpulan kenderaan dalam kategori terakhir sering menemui jalan mereka ke wilayah asing.

Kebenaran Mengenai Kereta Cina Moden

Sejujurnya, anda pasti sukar untuk mencari kereta yang buruk tanpa mengira negara asal. Banyak pembuat kereta menggunakan komponen yang dibeli daripada OEM, jadi selagi pembekal ini terus mengekalkan kualiti mereka, kereta yang telah siap tidak akan berasa buruk.Editors%2 Fimages%2 F1657071199644 1657071199644

Dan kami bercakap berdasarkan pengalaman peribadi di sini - kami telah menghabiskan banyak masa untuk menguji kereta yang dibina di China. Masalah kualiti binaan (umumnya) sudah berakhir. Tawaran daripada MG, BYD, malah daripada Tesla dan BMW, mempunyai kesesuaian dan kemasan yang setanding dengan apa yang mampu dihasilkan oleh seluruh dunia pembinaan kereta.

Editors%2 Fimages%2 F1657071608413 1657071608413Nampaknya China mungkin merupakan negara pembinaan kereta yang paling tidak konsisten. Walaupun jenama eksport mereka yang lebih besar kini mengeluarkan kereta yang sebenarnya baik, masih terdapat beberapa kenderaan lucu yang mengejutkan hari ini. Seperti segala-galanya dalam hidup, anda mendapat apa yang anda bayar, dan jika sesuatu yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, ia mungkin benar. Dalam kes itu, itu semua adalah tanggungjawab pembeli untuk berhati-hati!


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol 4: Driving Overseas - Singapore

0 Comments