3 Kesilapan Biasa Semasa Membeli Kereta

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Membeli kereta boleh menjadi satu proses yang menarik tetapi ia juga boleh membawa kepada potensi kesusahan, terutamanya jika usaha wajar tidak dilaksanakan. Mari kita lihat kesilapan yang biasa dilakukan orang semasa membuat pembelian kereta!

Selepas banyak berfikir dan berhari-hari merenung, anda akhirnya memutuskan untuk mendapatkan kenderaan empat roda. Anda mula berasa teruja dan gembira atas keputusan anda. Tetapi awas! Kegembiraan ini boleh menjadi kejatuhan anda jika anda tidak menggunakan pertimbangan yang betul semasa membuat pembelian.

Berikut adalah 3 kesilapan yang biasa orang lakukan semasa membeli kereta:

1) Membiarkan sentimen dan emosi mengaburi pertimbangan anda

(Kredit Foto: Pexels)

Anda mungkin pernah melihat model kereta di jalan raya dan terfikir sendiri, "itulah yang saya mahukan." Anda pergi ke pengedar kereta hanya dengan kereta itu dalam fikiran dan enggan mempertimbangkan pilihan lain dan lebih teruk lagi, tanpa mengambil kira kewangan anda. Keputusan? Hutang yang banyak dari pinjaman kereta anda yang sukar anda bayar.

Ya, adalah penting untuk menyukai kereta yang anda beli. Ia membantu mendorong anda untuk menjaga kenderaan anda dengan lebih baik dan oleh itu mengelakkan kos pembaikan berterusan yang mungkin disebabkan oleh kecuaian. Walau bagaimanapun, ia lebih penting untuk mengambil kewangan sebagai garis panduan anda untuk kereta yang anda beli. Tidak ada gunanya mendapatkan sebuah Maserati hanya untuk diambil balik ketika anda tidak boleh membayar hutang pinjaman pada bulan-bulan berikutnya. Ketepikan emosi dan sentimen anda dan cari keseimbangan yang betul antara apa yang anda suka dan apa yang anda mampu!

2) Berpegang kepada satu pengedar

(Kredit Foto: Unsplash)

Terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang mungkin hanya berpegang pada pengedar pertama yang mereka pergi. Ia mungkin kerana kemudahan dan perasaan malas untuk melakukan banyak perjalanan untuk melihat tempat lain atau mungkin pencakapan manis pengedar yang mebentuk fikiran bahawa pengedar yang anda lawati itu kebetulan pengedar terbaik di negara ini.

Sentiasa ingat bahawa pengedar yang berbeza mempunyai tawaran dan pakej masing-masing dan setiap peniaga mencari komisen, sudah tentu mereka akan cuba meyakinkan anda bahawa ini adalah tawaran terbaik yang akan anda perolehi. Lakukan usaha wajar anda dan pastikan anda membeli-belah untuk mendapatkan tawaran terbaik. Kumpul risalah dari setiap pengedar yang anda lawati dan bandingkan apa yang ditawarkan oleh setiap pengedar berkenaan dengan harga dan faedah tambahan.

3) Tidak pergi untuk pandu uji itu

(Kredit Foto: Unsplash)

Membeli kereta adalah keputusan kewangan yang besar. Penyesalan pembeli adalah perasaan yang mengerikan yang akan ditambah apabila membuat pembelian kereta kerana betapa mahal harganya boleh menjejaki. Ia sangat membimbangkan bahawa 20% daripada pembeli melupakan pandu uji. Ini adalah peluang untuk merasai apa yang akan anda alami pada tahun-tahun akan datang jadi mengapa tidak?

Sesetengah peniaga mungkin tidak mengemukakan pandu uji atas dua sebab, untuk mempercepatkan proses penjualan atau untuk mengelakkan kemungkinan anda menyedari bahawa anda tidak menyukai kereta itu dan mengubah fikiran anda. Secara amnya, pengedar akan bersetuju untuk memandu uji jadi sila mintakan satu sebelum anda menandatangani garis putus-putus!

Kesimpulannya

Ini hanyalah 3 mata dalam keseluruhan buku kesilapan yang orang ramai lakukan semasa membeli kereta. Kebanyakannya adalah disebabkan oleh emosi manusia dalam proses pembelian atau kurang pengalaman berurusan dengan pengedar yang berpotensi licik.

Sudah tentu, satu cara untuk mengelakkan ini adalah dengan memilih pihak ketiga seperti Motorist yang akan membantu anda mendapatkan tawaran terbaik daripada pelbagai pengedar kami tanpa semua kemungkinan masalah yang mungkin anda hadapi semasa cuba membeli kereta sendiri.

Apa sahaja pilihan anda, seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Driving from Malaysia to Indonesia Soon to be Possible?

0 Comments