MP Membaiki Lubang di Sepanggar Hingga Tengah Malam

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Azis Jamman)

Ahli Parlimen Sepanggar, Azis Jamman dan sepasukan sukarelawan memutuskan untuk mengambil tindakan sendiri selepas pelbagai aduan dan video tular mengenai jalan berlubang di daerah Sepanggar.

Ia sememangnya pemandangan yang luar biasa, melihat salah seorang ahli politik anda mengembangkan gris siku membaiki jalan tetapi itulah yang berlaku dari tengah hari hingga tengah malam pada 13 September. Ini adalah sebagai tindak balas terhadap dakwaan tidak bertindak di pihak kerajaan serta dakwaan daripada video tular bahawa jalan berlubang ini telah menyebabkan beberapa kemalangan di kawasan itu.

Azis dilaporkan telah menggunakan sumber sendiri untuk membiayai usaha itu dan mengucapkan terima kasih kepada sukarelawan-sukarelawannya dan juga sesiapa yang telah menyumbang pada hari Selasa itu. Beliau menegaskan bahawa ini bukan cubaan untuk meraih undi, sebaliknya ia sesuatu yang boleh diharapkan daripadanya oleh orang di kawasannya tidak kira sama ada beliau memegang jawatan Ahli Parlimen.

Masalah Jalan Raya Berlubang

(Kredit Foto: Pixabay)

Jalan berlubang di Malaysia adalah perkara biasa kerana pelbagai sebab seperti kecuaian, kekurangan dana dan penyelenggaraan, serta reka bentuk jalan yang lemah. Memandu melalui jalan berlubang telah menjadi satu kemahiran yang perlu diambil oleh setiap pemandu di Malaysia untuk mengelak daripada merosakkan kenderaan mereka atau mengalami kemalangan.

Berikut adalah beberapa petua untuk memandu di jalan raya yang berlubang!

Kurangkan Kelajuan Anda

Kemungkinan kerosakan atau kehilangan kawalan kereta anda meningkat dengan kelajuan anda. Lalui jalan berlubang dengan perlahan-lahan untuk memberi anda kawalan yang lebih baik atas kenderaan anda.

Pegang Stereng Anda dengan Teguh

Berlubang boleh mengubah hala kenderaan anda secara tiba-tiba dan mudah. Dengan tidak mengcengkamkan stereng anda dengan kuat adalah cara mudah untuk kemalangan berlaku dan kenderaan anda boleh terbabas dari jalan raya atau ke arah kenderaan lain.

Setiap Lopak adalah Lubang

Ini terutama berlaku untuk memandu dalam hujan. Lopak kecil yang kelihatan tidak berbahaya itu boleh er lubang berbahaya dalam menyamar.

Seperti biasa, kekal selamat selalu Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The Cost of Getting A Driving Licence in Malaysia

0 Comments