Mengapa Anda Perlu Mendapat Insurans Tambahan Perils Khas di Malaysia!

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Perils khas adalah frasa buzz biasa diguna dalam dunia insurans motor tetapi apakah sebenarnya yang ia lindungi? Jom ketahui!

Bencana alam seperti tanah runtuh atau banjir bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia dan lebih kerap daripada tidak, kerosakan yang berlaku pada kereta anda dalam peristiwa ini tidak akan dilindungi oleh pelan insurans kereta biasa anda.

Namun, di situlah dimana insurans tambahan perils khas berguna! Demikian adalah pelan insurans yang melindungi secara khusus kerosakan yang berpunca daripada bencana alam. Ini termasuk perbuatan Tuhan seperti sambaran petir, pokok tumbang, dan ribut juga.

Seperti biasa, salah satu halangan terbesar kepada perlindungan insurans yang mencukupi adalah kos insurans dan persepsi orang ramai bahawa ia mungkin tidak berbaloi dari segi wang mereka. Lagipun, tiada sesiapa tanpa motif sinis merancang untuk mengalami kemalangan atau merosakkan kereta mereka dengan sengaja. Jadi mengapa anda perlu berpisah dengan wang anda setiap bulan tanpa sebarang jaminan bahawa anda akan memerlukannya?

(Kredit Foto: Government of Selangor)

Bagi kami, ia sangat mudah. Sejauh manakah anda menghargai masa depan anda dan sejauh manakah anda menilaikan lindungan masa depan anda? Kemalangan selalu berlaku di Malaysia. Mentaliti "ia tidak akan berlaku kepada saya" adalah perspektif yang naif, tidak bertanggungjawab dan mensabotaj diri sendiri. Perlindungan peril khas hanya berkisar antara 0.15% hingga 0.5% daripada amaun yang diinsuranskan, wang yang boleh menghalang anda daripada perlu mengeluarkan beribu-ribuan untuk pembaikan atau kerugian akibat bencana alam.

Bukannya tiada alasan yang mencukupi untuk mendapatkan insurans tambahan peril khas. Lihat sahaja banjir yang kita hadapi baru-baru ini. Banjir kilat akhir tahun lalu meragut sekurang-kurangnya 54 orang dan lebih 125,000 penduduk kehilangan tempat tinggal. Beribu-ribu kenderaan turut ditenggelami banjir, menyebabkan kerosakan yang berkisar daripada hampir tidak dapat diservis hingga tidak dapat diselamatkan sepenuhnya. Oleh itu, adalah membimbangkan untuk melihat bahawa lebih 59% pemilik kenderaan di sini masih belum menginsuranskan kenderaan mereka terhadap banjir kilat dan bencana alam, walaupun nampaknya terdapat tanda-tanda positif.

(Kredit Foto: AFP/via SCMP)

"Pembelian insurans peril khas tertentu telah meningkat dengan ketara. Memandangkan kemungkinan banjir di Malaysia, mendapatkan insurans banjir sekarang adalah keputusan yang bijak," kata Eugene, eksekutif insurans kami di Motorist.

Pada masa penerbitan, ia sudah bulan Oktober yang bermaksud bahawa tempoh monsun tahunan akan tiba. Adalah bijak untuk mendapatkan perlindungan perils khas secepat mungkin untuk menyelamatkan diri daripada kesan kewangan yang berat dan mengurangkan tekanan yang akan datang sekiranya kereta anda dimusnahkan oleh bencana alam. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk melakukannya, jangan risau! Motorist Malaysia, sedia membantu! Isikan borang di bawah dan kami akan menyelesaikannya untuk anda.

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Things to Take Note About Car Insurance in Malaysia

0 Comments