Top 5 Mistakes People Make when Buying their First Car

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pixabay)

Membeli kereta pertama anda adalah satu peristiwa penting dan langkah pertama dalam perjalanan pemilikan kereta anda. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa ia berlaku tanpa sebarang masalah. Berikut adalah 5 kesilapan yang selalu dilakukan orang ketika membuat pembelian kereta pertama mereka!
1) Tidak Mencari Tawaran Terbaik

(Kredit Foto: Pexels)

Kami faham, anda mungkin sangat teruja untuk mendapatkan kereta pertama anda. Selain itu, melawati banyak pengedar boleh membebankan fizikal dan mental anda. Semua angka berbeza yang dipetik untuk model kereta yang berbeza di pelbagai pengedar semuanya boleh menjadi agak mengelirukan. Itu belum termasuk kelebihan dan tambahan yang berbeza yang mereka tawarkan untuk menarik anda memilihnya.

Ramai orang hanya menggunakan pengedar pertama atau kedua yang mereka dekati untuk mengelakkan kerumitan tetapi berbuat demikian akan menyebabkan anda kehilangan tawaran dan faedah yang lebih baik yang boleh menjimatkan wang anda!

2) Tidak Mengambilkira Kereta Terpakai

(Kredit Foto: Unsplash)

Ramai yang mengelak pilihan untuk mendapatkan kereta terpakai, terutamanya untuk pembelian kereta pertama mereka kerana bimbang ia mungkin datang dengan pelbagai isu yang mereka mungkin tidak tahu bagaimana untuk menangani. Kereta terpakai juga dilihat sebagai pilihan yang lebih tidak menarik dari segi fizikal yang mungkin dijangka daripada kenderaan yang telah melalui masa di jalan raya, terutamanya jika ia tidak diselenggara dengan baik.

Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Anda boleh menemui permata yang kelihatan hampir baru kerana pemilik terdahulu yang rajin dan banyak kereta terpakai juga telah diservis oleh pengedar untuk memastikannya dalam keadaan baik untuk dijual. Ia sememangnya wajar dipertimbangkan, terutamanya disebabkan oleh faedah lain seperti harga yang lebih murah, kos insurans yang lebih berpatutan, serta susut nilai tahun pertama yang lebih rendah.

3) Tidak Mendapatkan Kereta Itu Diperiksa Dengan Betul

(Kredit Foto: Pexels)

Jika anda mendapat kereta terpakai, bagaimanapun, satu lagi kesilapan biasa bagi pembeli kereta kali pertama dan berpengalaman ialah tidak memeriksa kenderaan dengan betul. Ini terutamanya berkenaan kepada urus niaga langsung tanpa melibatkan pengedar. Minta keretanya diperiksa sepenuhnya di bengkel sebelum menandatangani garis putus-putus untuk mengelakkan sebarang kemungkinan masalah tersembunyi yang terdapat di dalam kenderaan.

4) Tidak Membuat Pandu Uji

(Kredit Foto: Pexels)

Jika anda pembeli kali pertama, kemungkinan besar anda belum memandu banyak jenis kereta. Setiap kereta ada pengalaman pemanduan yang berbeza-beza jadi memandu uji dalam kereta yang anda intai ialah cara yang baik untuk mengetahui sama ada itu kereta yang sesuai untuk anda atau tidak.

20% pembeli tidak membuat pandu uji atas sebab-sebab seperti tidak mahu melambatkan proses transaksi atau terlalu malu untuk memintanya. Memandangkan hakikat bahawa anda membayar untuk pengalaman memandu anda untuk beberapa tahun akan datang, sememangnya penting untuk anda mengetahui apa yang anda akan hadapi!

5) Ditipu oleh Peniaga

(Kredit Foto: Pexels)

Tugas jurujual berkisar pada satu perkara, menjual. Penjualan yang meyakinkan boleh menjual kereta yang paling teruk pun jadi pastikan anda lengkapi diri anda supaya tidak digoda kata-kata pengedar.

Anda boleh melakukan ini dengan melakukan usaha wajar anda dan mendidik diri anda tentang nilai pasaran kereta yang anda pertimbangkan serta nilai alat tambah yang berpotensi. Pastikan anda juga mempunyai pemahaman tentang pembiayaan untuk mengelak daripada terkena kadar faedah dalaman yang tinggi!

Kami boleh menolong anda!

Membeli kereta pertama anda boleh menjadi lebih mudah dengan bantuan. Platform pihak ketiga seperti Motorist boleh membantu anda berurusan dengan pengedar dan kertas kerja sambil mencari tawaran terendah daripada sambungan luas pengedar kami. Ini pasti akan menjimatkan masa, usaha dan wang anda. Hubungi kami di talian bawah untuk mengetahui lebih lanjut!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Why You Should Get Special Perils Coverage in Malaysia!

0 Comments