Audi akan Menceburi Formula 1 pada 2026 bersama Sauber

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto:Formula 1)

Sauber telah diumumkan sebagai 'rakan kongsi strategik' pilihan mereka ketika pengeluar Jerman itu bersedia untuk meletakkan kereta di grid pada musim Formula 1 2026.

Audi akan membangunkan unit kuasanya di Neuburg manakala kereta lumbanya akan dibangunkan oleh Sauber di ibu pejabat mereka di Hinwil, Switzerland. Operasi dan perancangan perlumbaan juga akan dikendalikan oleh pasukan kejuruteraan sukan permotoran Switzerland.

Peraturan baru Formula 1 untuk musim 2026 menampilkan peningkatan dalam kuasa elektrik, serta penggunaan 100% bahan api mampan, yang telah dipetik oleh Markus Duesmann, Pengerusi Lembaga Pengurusan AUDI AG, sebagai faktor utama di sebalik penceburian Audi ke F1.

“Kunci untuk terlibat dalam siri perlumbaan paling popular di dunia adalah rancangan yang jelas untuk menjadi lebih mampan dan menjimatkan kos. Peraturan teknikal baharu, yang akan diguna pakai mulai 2026, menumpukan pada elektrifikasi yang lebih besar dan bahan api mampan termaju. Sebagai tambahan kepada had kos yang sedia ada untuk pasukan, had kos untuk pengeluar unit kuasa akan diperkenalkan pada 2023. Selain itu, Formula 1 telah menetapkan matlamat bercita-cita tinggi untuk menjadi siri perlumbaan neutral karbon menjelang 2030,” katanya.

Masa Hadapan

(Kredit Foto:Formula 1)

Alfa Romeo adalah penaja tajuk semasa Sauber tetapi perkongsian itu akan berakhir pada 2023 sebelum ketibaan Audi. Finn Rausing, Pengerusi Lembaga Pengarah di Sauber telah merungut tentang bagaimana Audi adalah ‘rakan kongsi strategik terbaik untuk Kumpulan Sauber’ dan mereka percaya bahawa kedua-dua syarikat gergasi industri itu berkongsi nilai dan visi yang sama.

Berita ini telah diterima dengan baik dalam komuniti Formula 1 dengan banyak pihak yang menanti-nantikan prospek adanya kereta Audi di grid F1. Salah satu pihak itu adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden F1 sendiri, Stefano Domenicali.

“Ia adalah berita baik untuk mendengar bahawa Audi akan mengadakan perkongsian dengan Sauber untuk penyertaan mereka ke Formula 1 pada 2026. Gabungan kedua-dua nama itu adalah prospek yang sangat menarik untuk sukan kami.”

Semua mata tertumpu kepada Audi, yang akan menjalankan ujian unit kuasa 2026 mereka dalam kereta ujian F1 pada 2025.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Top 5 Mistakes People Make when Buying their First Car

0 Comments